DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 7. hétfő

WTCR: Zengős autó az első sorban a Hungaroringen

Túlzás lenne azt állítani, hogy a hazai közönség szája íze szerint alakult a WTCR hungaroringi időmérője. Tassi Attila már a Q1-ben búcsúzott, így mindkét vasárnapi versenynek a 14. rajtkockából vághat neki az Engstler Hondával. Nagy Dániel ugyan továbbjutott a Q2-be, de ott hamar kiszállt a küzdelemből: az első kanyarban a falba csúszott a Zengő Cuprával, így ő pedig a 12. rajtpozíciót fogja elfoglalni. Michelisz Norbert a hetedik helyet csípte el a BRC Hyundaijal, de mivel a 2019-es bajnok még hathelyes rajtbüntetést hozott magával Pau-ból, ez az első futamra egy 13. rajthelyet jelent neki – igaz, a fordított rajtrácsos viadalon viszont a negyedik kockából fog indulni. A legjobb starthelyet a Zengő Motorsport másik versenyzője, Rob Huff szerezte meg, aki a kilencedik időt megfutva a második kockából, azaz az első sorból vághat majd neki a második futamnak.

Ami a többieket illeti: a legjobb ötöt felvonultató Q3-ba két Audi, valamint egy-egy Honda, Hyundai és Lynk & Co jutott be. A pole-pozíciót végül Michelisz hyundaios csapattársa, Mikel Azcona szerezte meg, bő egy tizeddel megelőzve Nathanael Berthont. A címvédő Yann Ehrlacher lett a harmadik, megelőzve Esteban Guerrierit és Gilles Magnust. A bajnokságot a hétvége előtt vezető Nestor Girolami már a Q2-ben kiesett a nyolcadik helyen, míg a fordított pole-t Santiago Urrutia zsebelte be. A Túraautó-világkupa futamai vasárnap 11:20-kor és 16:45-kor startolnak.

huff-wtcr-hring-kvali

Ilyen volt az első F1-es nap Bahreinben

Helyszíni tudósítónk, Mészáros Sándor egy hanganyag formájában összegezte tapasztalatait még a pénteki napról - a tervek szerint szombatról és vasárnapról is készít majd összefoglalót olvasóink/nézőink/hallgatóink számára.

 

Ezzel a körrel húzta be a pénteket Alonso: videó

Belsőkamerás felvételen Fernando Alonso pénteki első helyet és szenzációt érő köre: ezen a linken vagy a képre kattintva megtekinthető!

(A pénteki erősorrendről írt értékelésünk itt olvasható!)

alonso_1

NASCAR: Operáción esett át a 2020-as bajnok

Kénytelen kihagyni a NASCAR királykategóriájának következő futamát Chase Elliott. Bár a Hendrick Motorsports pilótája egy héttel ezelőtt kiváló teljesítménnyel a 33. helyről indulva lett második a fontanai pályán, a most következő Las Vegas Motor Speedwayen rendezendő versenyen már biztosan nem lehet jelen. Ennek oka, hogy Elliott pénteken snowboardozni volt Coloradóban, ahol megsérült a bal lába, éjszaka pedig műteni kellett. Hogy pontosan milyen típusú sérülésről van szó, azt egyelőre nem árulták el, ugyanakkor magyar idő szerint szombaton reggel a csapat tulajdonosa, Rick Hendrick az AP hírügynökségnek elmondta, pilótájának operációja jól sikerült. A csapat korábbi közleményében azt is megerősítette, hogy versenyzőjük egészsége most az első, így mindenben támogatják őt, és amiben lehet, segíteni fognak számára.

Kritika a Drive to Survive-nak: Túl kevés nőt jelenít meg a sorozat

A Formula-1-es sorozat ötödik évadában visszavettek a korábban tapasztalt valóságferdítésből, de más is hiányzik a szériából: a nők jelenléte. Erre a Females in Motorsport (Nők a Motorsportban) szervezet világított rá: kiszámolták, hogy a Drive to Survive legújabb évadában mindössze 6 perc és 7 másodperc erejéig szólalnak meg nők, ami a 6,5 óra teljes játékidő mindössze 1,54 %-át teszi ki. Ez az eddigi legrosszabb arány, de az öt szezont tekintve is 32 óra játékidőből kevesebb mint egy órát kapnak a nők.

Közleményükben megjegyezték, hogy az ötödik évadban csupán hat szereplő nő nevét írták ki a képernyőre: ők az újságíró Jennie Gow, a McLaren kommunikációs főnöke, Sophie Ogg, a W Series csapattulajdonosa, Caitlyn Jenner, valamint családtagok, Gertraud Steiner, Corinna Schumacher és Geri Horner. Négy epizódban egyáltalán nem neveznek meg nőt, továbbá „a nők többnyire a háttérben jelennek meg rajongókként, ételt felszolgálva vagy a versenyzőket sminkelve.”

Az egyik epizódban egy sajtótájékoztatón Claire Cottingham tesz fel kérdést, de csak a hangját játsszák be, őt nem mutatják. „Az egyetlen nő voltam a teremben. Felteszek egy kérdést a sorozatban, de nem mutatják az arcom, helyette egy férfi újságírót vágnak be” – kifogásolta a BBC-nek Cottingham, aki szerint ha az F1-ben szerepet vállaló nőket nem mutatják meg, az azt a tévképzetet eredményezi, hogy a nők azt gondolják, nem is vállalhatnak szerepet az F1-ben.

Fotók: Strollt úgy kellett kisegíteni az autóból a szabadedzés után

Többen kétkedve fogadták, hogy a kerékpáros balesete és a műtéte után, még láthatóan nem egészséges kézzel hogyan tud majd autóba ülni Lance Stroll ezen a hétvégén, amikor csütörtökön váratlanul bejelentették, hogy mégis a kanadai fog versenyezni az Aston Martinnál. Stroll aztán jó teljesítményt is nyújtott pénteken, de a második edzésen egyszer már bemondta a rádióba, hogy nem tudja a megfelelő ívet autózni a keze miatt, az alábbi fotókon pedig az látszik, hogy a gyakorlás után úgy kellett kiszedni az autóból, meglehetősen rossz állapotban volt. Helyszíni információk szerint egyébként a lába sem 100%-os, bár erről nem szólnak a hírek.

 

Horner segítőjét igazolta le a Mercedes, mostantól Wolffnak ad tanácsot

A legnagyobb riválistól igazolt a Mercedes: a pénteki nap folyamán a Red Bull korábbi működésért felelős vezetőjével, Jayne Poole-lal látták a bahreini paddockban Toto Wolffot. A Mercedes azóta megerősítette, hogy Poole-t senior tanácsadóként leigazolta az istálló: Poole korábban Christian Horner segítőjeként dolgozott, általában vele látták a bokszutcában, neki adott tanácsokat műveleti vezetőként és HR-esként.

A Motorsport információi szerint Poole azt fogja monitorozni, hogyan működik jelenleg a Mercedes struktúrája, és ha kell, akkor javaslatokat fog tenni bizonyos változtatásokra.

f1-wolff-mercedes_2

fotó: dppi

Domináns Pourchaire-pole az F2 időmérőjén

A Formula-1-gyel párhuzamosan a juniorkategóriáknak is kezdetét vette a 2023-as szezon, az F3-asok időmérőjén a Hitech fiatalja, Gabriele Mini szerezte meg a pole-pozíciót. A Formula-2 mezőnye kilenc újonccal a soraiban vágott neki az idei év első időmérőjének.

Az első gyors körök után Theo Pourchaire állt az élre közel fél másodperces előnnyel, a tavalyi szezon ezüstérmese sokak szerint a 2023-as bajnoki cím legfőbb várományosa. Mögötte a mezőny legtapasztaltabb pilótája, Ralph Boschung és a tavalyi F3-as bajnok, Victor Martins következtek. A hétvégén debütáló Arthur Leclerc is jól kezdett, negyedik helyen állt a DAMS versenyzője az időmérő első fele után.

Az időmérő második felében aztán tovább gyorsultak az ART pilótái: Pourchaire megjavította saját idejét, hét és fél tizedes előnnyel szerzett pole-pozíciót, míg csapattársa, Martins feljött a második helyre. Mögöttük Richard Verschoor, a Van Amersfoort Racing versenyzője végzett, az első ötöt pedig Dennis Hauger és Frederik Vesti egészítették ki.

A megszokott formátum szerint az időmérő első tíz helyezettje fordított sorrendben kezdi meg a szombati sprintfutamot, ahol így Ralph Boschung indulhat majd az élről, mellőle pedig a Trident debütánsa, Roman Stanek várhatja a rajtot.

Nem tudja használni a hétvégére hozott új hátsó szárnyát a Ferrari

Egy új hátsó szárnyat hozott az első szabadedzésre a Ferrari, ám a kissé bizonytalan lábakon álló alkatrész olyan szintű mozgásokat végzett egyik oldalról a másikra, hogy azonnal felmerültek a kérdések a stabilitásával kapcsolatban. Fred Vasseur, a Scuderia csapatfőnöke végül meg is erősítette a Formula.hu részvételével zajló sajtótájékoztatón, hogy nem fogják bevetni az elemet, mert nem bizonyult megfelelőnek. Mint mondta, múlt héten nem tudták használni, most kipróbálták, de nem tűnt túl jónak, úgyhogy a hétvége további részében nem fogják bevetni, marad a másik verzió.

f1-ferrari-bahrain

fotó: dppi

Korábbi időpontban tartják meg az Európa-bajnokság magyar versenyét

Átvariálták a Ralikrossz-világbajnokság és Európa-bajnokság 2023-as versenynaptárát, és szokatlan módon nem későbbre halasztottak versenyeket, hanem előbb kerül sor öt eseményre, köztük a magyar hétvégére.

Az eredetileg május 20-21-re kitűzött magyar fordulót Nyirádon (ahol tavalyhoz hasonlóan csak az Európa-bajnokság két kategóriája versenyez) három héttel korábban, április 29-30-án tartják meg. De három héttel előbb kezdődik a világbajnokság is a tervezettnél. Norvégiában, Hellben június 17-18-án tervezték az évad első versenyét: a norvég hétvége nem is változott, Portugália viszont augusztus vége helyett június 3-4-én kerül sorra, így két héttel korábban veszi kezdetét a világbajnokság.

Hellhez hasonlóan (ahol a WRX 100. versenyét tartják) Höljes, Lydden Hill és Mettet változatlan marad, viszont három héttel korábban tartják meg a német versenyt, valamint kettővel korábban Dél-Afrikát és az ázsiai szezonzárót.

A WRX módosított 2023-as versenynaptára:

Fotó: AFM / MK_Racing Photography

Megkérdeztük Mario Isolát, hogy mennyit nyom egy F1-es gumi

A bahreini paddockban dolgozó kollégánk, Mészáros Sándor nekiszegezte a kérdést Mario Isolának, a Pirelli F1-es főnökének azzal kapcsolatban, hogy mennyi az idei F1-es gumik súlya. Isola (mint mindig), most is készséggel válaszolt: az első abroncsok 10,7, a hátsók pedig 13 kilogrammot nyomnak, amihez bőven hozzátesz még a felni, a hátsók azzal együtt már 22 kilogrammosak. 

isola

Mérföldkövek Bahreinben – ki mit érhet el az F1-es szezonnyitón?

A Bahreini Nagydíj a 2023-as idény első versenye lesz, sokak számára pedig egy-egy komolyabb állomás elérését jelentheti karrierjük során. Ilyen Fernando Alonso is, aki huszadik szezonját kezdi meg a hétvégén, amelyről már korábban is értekeztünk az idei rekordok között.

Ebbe a csoportba tartozik továbbá a szahíri aszfaltcsíkon bemutatkozó Logan Sargeant. A Wiliiams versenyzője az első amerikai pilóta Alexander Rossi 2015-ös, öt futamig tartó Formula-1-es pályafutása óta, sőt, 2007 óta nem vett részt szezonnyitón pilóta az Egyesült Államokból. Mindemellett a 22 éves versenyző egy fél évszázados szünetnek vethet véget, ha egy pontszerzéssel sikerül felülkerednie csapatának nehézségein, ugyanis az 1973-as Dél-Afrikai Nagydíj óta nem szerzett pontot debütáló amerikai.

Azonban az élmezőny sem maradhat ki a felsorolásból, egyfelől a Ferrari állhat igen komoly eredmény kapujában. Ha a gárda mindkét versenyzője, Carlos Sainz és Charles Leclerc is az első háromban végez Bahreinben, ahogyan azt tavaly is tették, akkor a maranellóiak elérik nyolcszázadik dobogós helyezésüket történelmük során.

A mezőny elejének másik oldaláról pedig Max Verstappen esetleges győzelméről érdekes beszélni, hiszen ha a holland nyer vasárnap, akkor a huszonkettedik különböző pályán arat majd sikert, amellyel megelőzné a ranglistán Sebastian Vettelt és felzárkózna Alain Prost mellé a dobogóra. Ráadásul a regnáló világbajnok csapata, a Red Bull 2013 óta nem tudott ezen a helyszínen nyerni, amikor az említett Vettel végzett az első helyen az osztrák csapat színeiben.

Button csapatával száll be az Extreme-E-be az F1-es Magyar Nagydíj korábbi győztese

Egy korábbi Formula-1-es versenyzővel színesedik az Extreme-E mezőnye a jövő hétvégi szaúd-arábiai évadnyitót megelőzően: a Jenson Button nevével fémjelzett JBXE alakulata leigazolta Heikki Kovalainent, így ő lesz a csapattársa az egység női tagjának, Hedda Josasnak.

Kovalainen 2007-től 2012-ig versenyzett a Formula-1-ben (valamint 2013-ban is beugrott az idény végén), ez idő alatt egyetlen győzelmet aratott: 2008-ban nyerte meg a Magyar Nagydíjat Felipe Massa kiesése után a McLarennel. Az F1-es karrierje lezárultával a finn a japán Super GT-ben szerepelt, sőt 2016-ban bajnok is lett, de ugyancsak a távol-keleti országban belekóstolt a ralizás műfajába is, ahol pedig 2021-ben ért fel a csúcsra.

kovalainen-extreme-e-jbxe

Törölt idők és olasz pole-pozíció az F3-as szezonnyitón

A Bahreini Nagydíj pénteki napján, a Formula-1 szabadedzései között tartották meg a juniorkategória időmérőjét, ahol a 30 autóból álló mezőnyből 17 pilóta újoncként vághatott neki az idénynek. Az első rajthelyért folytatott harcot Gabriel Bortoleto, a Trident versenyzője várhatta bizakodóan, hiszen az F3-asok szabadedzésén ő szerezte meg az első helyet.

A félórás küzdelem első fele a pálya letapogatásával zajlott, rengeteg időt vettek el a felügyelők a szahíri aszfaltcsík elhagyása miatt. A mért idők törlését követően Gabriele Mini, a Hitech Pulse-Eight pilótája állt az élen, tőle a vezetést egy kis időre Caio Collet vette át a Van Amersfoort Racing színeiben.

Az utolsó körök előtt Mini visszavette a pozíciót, és kisebb javításának köszönhetően már senki sem tudta őt megelőzni. A második helyen az említett Bortoleto, a harmadik helyen pedig Gregoire Saucy végzett, így ők hárman várhatják a legnagyobb reményekkel a vasárnapi főfutamot.

A megszokott formátum alapján szombaton sprintversenyt rendeznek a kategóriában, amelynek rajtrácsa az első tizenkét helyezett megfordításával kerül kialakításra, így az első sorból holnap Josep Maria Martí és a tavaly már két szombati győzelemig is eljutó Collet várhatja a verseny kezdetét.


Csatlakozz a Formula.hu F1-es tippjátékához

A hétvégén kezdődő F1-es szezonra mi is beizzítjuk egyik újításunkat, a Péter Loránd által fejlesztett Formula Tippert, ami főoldalunk menüsorában a Tippjáték fülre kattintva elérhető! A szurkolók ezen a platformon összemérhetik tippelési tudásukat a Formula–1-es futamok kimenetelét illetően. A tippelés megkezdéséhez csatlakozni kell egy bajnoksághoz vagy létrehozni egy újat, azon belül lehet versengeni.

Csatlakozzatok a Formula.hu tippbajnokságához vagy készítsetek másikat: a részletek ezen a linken olvashatók!

tipper1

Új szezon, régi nóta: megint állt a bál Hamilton ékszerei körül, de megúszta

Tavaly az idény első felének vissza-visszatérő témája volt az FIA által újonnan szigorúan betartatni kívánt ékszertilalom, amely előírás értelmében a pilóták semmilyen fémkiegészítőt vagy órát nem hordhatnak magukon az autóban ülve. Lewis Hamilton eleinte látványosan tiltakozott a szabály ellen, amikor egy sajtótájékoztatóra ékszerek sokaságával ült be, végül azonban szinte az összeset eltávolította – leszámítva az orrpiercingjét egy fertőzés miatt.

Az új évad beköszöntével azonban ismét előkerült az ügy, az FIA technikai ellenőrzéseket összegző dokumentumában ugyanis feltűnt ez a sor: „A Mercedes-AMG Petronas Formula One Team nem erősítette meg a leadott ellenőrző papírjukon, hogy a versenyzőjük, Lewis Hamilton megfelel az előírásoknak, miszerint nem viselhet semmilyen ékszert piercing, fémnyaklánc vagy órák formájában” – írta az FIA a bahreini dokumentumban. Egyelőre sem a Mercedes, sem az FIA nem részletezte az ügyet.

FRISSÍTÉS: Az FIA nem sokkal az első szabadedzés kezdete előtt úgy döntött, nincs szükség további intézkedésre az ügyben. Mint írták, fennállna a kockázata egy esetleges „elcsúfításnak”, ha továbbra is folyamatosan megpróbálnák eltávolítani a szóban forgó ékszert. Később azt is megerősítették, hogy a tavalyi évhez hasonlóan egészségügyi szempontból kapott felmentést a Mercedes hétszeres világbajnoka.

f1-hamilton-ekszerek-bahrein

Hamilton: Ostobaság a B autó

A Mercedes a tavalyi küszködés ellenére is kitartott a zéró oldaldobozos koncepciója mellett 2023-ra: az istálló vezetése és szakemberei szerint nem az oldalszekrény szűk kialakításának voltak betudhatók a tavalyi gondjaik. Ennek ellenére Toto Wolff és Mike Elliott technikai igazgató is utalt rá, hogy változhat a karosszéria az idény közben – azt azonban utóbbi kizárta, hogy a Red Bull koncepciója felé mozdulának el. A pletykált B autó tervét maga Lewis Hamilton is cáfolta a Bahreini Nagydíj sajtónapján a Formula.hu jelenlétében:

„Akik a B tervről beszélnek… nincs B terv, ez ostobaság. Elvégre a költségsapka korában élünk, nincs időnk egy szezonon belül visszamenni az alapokhoz és újratervezni az autót, úgyhogy ez nincs tervben. Ezt az autót fogjuk továbbfejleszteni és megpróbálni a határokat feszegetni vele. Tudom, hogy a legjobb csapat áll mögöttem ahhoz, hogy ledolgozzuk a hátrányunkat.”

f1-hamilton-mercedes-bahrein-teszt-2023-2

Új alkatrészek jöttek a Mercedeshez péntek reggelre

A Bahreini Nagydíj paddockjában dolgozó kollégánk, Mészáros Sándor által készített fényképeken az látszik, hogy a Mercedes F1-es csapata ma reggelre új alkatrészeket kapott: zajlik a kicsomagolás, és az elemeket a mai szabadedzéseken bizonyára ki is fogják próbálni.

A várakozások szerint a W14-es egyelőre hátrányban van a riválisokhoz képest, nehezen vezethető és több problémával is küzd, erről többek között Lewis Hamilton is beszélt, meglátjuk, hogy mennyit sikerül javítaniuk a helyzeten a hétvége során.

merc1_1

merc2_1

merc3_2

Csapattagját gyászolja az Alpine Bahreinben

„Csapattagunk, Paul Chesterman emlékére” – ez a felirat jelent meg a szezonnyitó F1-es Bahreini Nagydíj helyszínén az Alpine autóinak hátsó szárnyain. Mint az a francia istálló közösségi oldaláról kiderül: Chesterman hosszú ideje Enstone-ban dolgozott CNC-gépkezelőként, őt gyászolja most az alakulat. „Nagyszerű személyisége volt, vidám és őszinte, egy tehetséges gépész és egy szerető családember. Az elhivatottsága és bátorsága inspirációként szolgál az egész csapatnak” – írták róla az alábbi posztban.

Ezért nem pótolta a Kínai Nagydíjat az F1

Még decemberben jelentették be, hogy az akkor még fennálló szigorú koronavírus-korlátozások miatt 2023-ban is törlik a Formula-1-es Kínai Nagydíjat. Bár később felmerült, hogy Sanghaj esetleg mégis visszatérhet a lazuló szabályok okán vagy esetleg Portimao ugorhat be a helyére, végül az F1 úgy döntött, nem pótolja a futamot. Így viszont áprilisban egy csaknem egy hónapos szünet keletkezett a menetrendben az Ausztrál és Azerbajdzsáni Nagydíjak között.

Most Stefano Domenicali, az F1 vezérigazgatója megindokolta, miért döntöttek úgy, hogy nem helyettesítik Sanghajt: „A 23 futamos naptár rekord az F1 számára. Úgy döntöttük, nem pótoljuk a Kínai Nagydíjat a naptárban, mivel a gazdasági előnyökkel együtt sem érte volna meg logisztikai és fenntarthatósági szempontból az F1 és a csapataink számára” – idézi szavait a Racefans.net szakoldal.

f1-kinai-start-2019

Melyik színésznek adnák saját szerepüket a pilóták a Drive to Survive moziváltozatában?

Kezdődik a szezon, jönnek a Formula-1 szórakoztató videói: az elsőben egy csapat versenyzőnek azt a kérdést tették fel, melyik színészt látnák szívesen saját szerepükben, ha a Drive to Survive-ból mozifilm készülne.

Érdekes válaszok születtek: Tom Cruise neve számos alkalommal elhangzott, míg Max Verstappen Leonardo di Capriót, Guanyu Zhou Dwayne Johnsont, Yuki Tsunoda Jason Stathamat, Carlos Sainz Will Smitht tudná elképzelni saját szerepében.