DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

10 F1-es rekord, mely megdőlhet idén

Az alábbi koránt sem teljes körű összeállításban 10 olyan rekordot gyűjtöttünk össze, melyek megdőlhetnek 2023-ban – fókuszban Hamilton, Alonso és a Haas.

1. A legtöbb világbajnoki cím: jelenleg Michael Schumacher és Lewis Hamilton tartja a rekordot holtversenyben 7-tel, a brit végső győzelme esetén 8-ra írná át a csúcsot.

2. A legtöbb győzelem egy pályán: szintén Schumacher és Hamilton a rekorder 8-cal, előbbi Magny-Cours-ban, utóbbi Silverstone-ban és a Hungaroringen ért el ennyi, azaz egy brit vagy egy magyar győzelem esetén mehetne fel 9-re ez a rekord.

3. A legtöbb pole egy pályán: Schumacher (Suzuka) és Hamilton (Melbourne, Hungaroring) mellett Ayrton Senna (Imola) is csúcstartó 8-cal, ezt döntheti meg Hamilton Ausztráliában, illetve Magyarországon.

hamilton-launch



4. A legtöbb mesterhármas: Michael Schumacher 22-vel tartja ezt a rekordot, melyet Hamilton négy pole-győzelem-leggyorsabb kör triplával múlhat felül. Ezen a Mercedes és a Red Bull formáját látva éppúgy meglepődnénk, mintha eddigi 6 Grand Slamjéhez (mesterhármas rajt-cél győzelemmel) még hármat hozzátenne a brit, s ezzel megdöntené Jim Clark 8-as csúcsát.

5. A legtöbb célba érés: a rekordot Fernando Alonso tartja 281-gyel, míg Hamilton 280-nál tart, így ezt a rekordot akár többször is oda-vissza adhatják egymásnak a szezon során.

6. A legtöbb versenyszezon: Barrichello, Schumacher, Raikkönen és Alonso is 19 szezonban állt rajthoz karrierje során, így Alonso, ha semmi váratlan nem történik, az első pilóta lesz, aki 20 különböző idényben szerepel az F1-ben.

alonso-2023-bahrein-teszt_1

7. A legtöbb idő két futamgyőzelem között: jelenleg az időt tekintve Riccardo Patrese tartja ezt a rekordot bő hat és fél évvel, míg a futamszámok terén Kimi Raikkönen 114-gyel – az utoljára mintegy 10 évvel és több mint 150 futammal ezelőtt győztesként leintett Fernando Alonso mindkét csúcsot átírhatja. Emellett egy esetleges elsőséggel az első és az utolsó győzelem között eltelt időt tekintve is megdöntheti a finn 15 és fél éves csúcsát a spanyol, hiszen augusztusban már a 20. évfordulóját ünnepli majd első sikerének.

8. A legtöbb verseny az első dobogó előtt: ezt a csúcsot jelenleg Carlos Sainz tartja 101-gyel, ezt a rekordot adhatja át a múltnak a 181 futam alatt egyszer sem dobogóra álló Nico Hülkenberg – míg a debütálás óta eltelt időt tekintve jelenleg Martin Brundle-é a csúcs bő nyolc évvel, Hülkenberg viszont már 13 éve mutatkozott be az F1-ben.

9. A legtöbb verseny két dobogó között: Kevin Magnussen 141 nagydíjon rajtolt el és pontosan eggyel kevesebb, 140 telt el a legutóbbi dobogója óta, melyet debütáló futamán ért el kilenc évvel ezelőtt. A csúcstartó jelenleg Fernando Alonso 146 futammal, ezt írhatja felül Magnussen, ha Imoláig nem szerez dobogót, utána viszont igen – míg az időt tekintve Alexander Wurzé a csúcs 7 év 9 hónappal.

haas-chipotle

10. A legtöbb verseny az első dobogó előtt – csapatok: ha a fenti két esemény egyike megtörténik, az egyúttal a Haas történetének első dobogója is lesz, márpedig sosem telt még el ennyi futam és ennyi idő egy csapat bemutatkozása és első dobogója között. Jelenleg mindkét esetben a Footwork a csúcstartó, mely bár az Arrows istálló jogutódja (és jogelődje) volt, hivatalosan külön entitásnak minősült: 75 futam, valamint négy és fél év telt el a bemutatkozás és az első dobogó között. A Haas hét éve és 144 futammal ezelőtt debütált.

Megjegyzés: csak olyan rekordokat tüntettünk fel, melyek „gazdát cserélhetnek” idén, azaz például Lewis Hamilton futamgyőzelmi vagy Fernando Alonso futamindulási csúcsát nem.

***

Az új F1-es szezonra szerkesztőségünk is ráncfelvarrással készült: a minőséget és a hitelességet célzó tartalmakkal, újításokkal vágunk neki a 2023-as idénynek. Hogy mik ezek? Olvasd el ebben a cikkben, és tarts velünk idén is!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: