DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 19. szombat

Silverstone megerősítette: zárt kapus lesz a Brit Nagydíj – ha lesz

Stuart Pringle, a silverstone-i pálya főnöke a jegyvásárlóknak kiküldött levélben tájékoztatta erről a nézőket. Mint írta: igyekeztek a lehető legtovább elhúzni a döntést, de mostanra egyértelművé vált, hogy a jelenlegi egészségügyi helyzet és a kormány intézkedései miatt nem tudják nézők előtt megtartani az idei Formula-1-es Brit Nagydíjat. A már belépővel rendelkezők vagy átírathatják a jegyüket a 2021-es versenyre, vagy az ár teljes visszatérítését kérhetik. Pringle hozzátette: jövőre több ezer különjegyet fognak biztosítani a koronavírus-járvány miatt a frontvonalban dolgozó egészségügyi dolgozóknak.

A mostani bejelentés alapján tehát Silverstone úgy készül, ha zárt kapusan is, de meg tudja rendezni az F1-es nagydíját – sőt, sajtóhírek szerint rögtön két versenynek is otthont ad a brit helyszín, ahogy előtte hasonlóra készül Spielberg is. Mindezeket azonban még nem erősítették meg, de várhatóan rövidesen hivatalosan is kiadják a járvány miatt módosított F1-es menetrendet.

silverstone-nezok-1

Tsunoda: Már többet beszélünk Gaslyval

2021-ben nem volt túl szoros a kapcsolat az AlphaTauri két pilótája között, a japán újonc nehezen találta meg a helyét az F1-ben, de azóta rájött, hogy mit kell másképp csinálnia - az egyik ilyen pedig a csapattárssal való szorosabb viszony kialakítása volt.

"Többet csevegünk idén, ez tuti. Többet beszélgetünk arról, hogy hogyan tudnánk jobbá tenni az autót vagy hogy milyennek érezzük. Szerintem több ilyen beszélgetésünk van, amikor két Formula-1-es pilótaként beszélünk. Jó irányba haladunk ezen a téren is" - mondta erről Tsunoda. Úgy tűnik, hogy lassan csak megszokja az F1-es közeget és feladatokat...

-00121043_117

fotó: dppi 

Van egy terület, ahol most is a legjobbak között van a Mercedes

Lando Norris mutatott rá arra, hogy Miamiban kiderült: egy területen továbbra is az elitbe tartozik a Mercedes autója. Az egyenesekben és a gyors kanyarokban a delfinezés miatt időt veszít Hamilton és Russell fegyvere, de...

"Miamiban sok a lassú kanyar és a Mercedes az egyik legjobb a mezőnyben az ilyen kanyarokban már az első naptól kezdve, ott nagyon jól viselkednek. Szerintem most egy kicsit még többet hozta ki ebből, egyszerűen ennyi történt, nem mondhatom, hogy meglepődtem rajta. Ez az F1-ben így működik, némely pálya jobban fekszik az autónak, némely kevésbé" - idézi a McLaren-pilóta szavait a RacingNews365.

pf1_23

fotó: dppi

Kamu-marina és tiltakozó pilóták: mi van a háttérben?

A Miami Nagydíjat megelőző napokban két olyan témától voltak hangosak a sajtótermékek és a kommentfalak, melyekkel kapcsolatban meglehetősen leegyszerűsítő értelmezések is teret kaptak. Természetesen mi is beszéltünk ezekről a Formula Podcast legújabb adásában – méghozzá 03:48-tól –, de az érintettek puszta lehülyézése helyett megpróbáltuk a motivációkat megkeresni.

 

A Formula Podcast az alábbi felületeken érhető el – iratkozz fel, kövess minket!

spotify

rss-logo

 applepod2


stitcher

castbox

buzz3

google-pc

rp 

deezer

addict

Onboard videón, ahogy Leclerc Gilles Villeneuve Ferrariját vezeti

Írtunk már róla, hogy Charles Leclerc abban a megtiszteltetésben részesült nem sokkal Gilles Villeneuve halálának 40. évfordulója előtt, hogy vezethette a kanadai legenda egykori Formula-1-es Ferrari 312T-jét Fioranóban – most minderről egy fedélzeti kamerás videót is közzétették, amely IDE vagy a képre kattintva nézhető:

leclerc-villeneuve-ferrari-video

MotoGP és IndyCar a pénteki programban - íme a menetrend

A MotoGP mezőnye Le Mans-ban találkozik, az IndyCar pedig Indianapolisban versenyez ezen a hétvégén - Formula-E is lesz, de pénteken még csak az előbbi két szériát nézhetjük meg. A hétvége teljes menetrendje itt megtekinthető!

Péntek (május 13.) 

09:55 - 10:40 MotoGP, 1. szabadedzés (tv: Aréna4, élő)

14:10 - 14:55 MotoGP, 2. szabadedzés (tv: Aréna4, élő)

15:30 - 16:30 IndyCar, 1. szabadedzés 

18:45 - 19:45 IndyCar, 2. szabadedzés 

22:00 - 23:15 IndyCar, Időmérő (arena4plus.network4.hu, élő)

-11222017_435

fotó: dppi

Korábbi F1-es McLarent vezethet az USA Nagydíj előtt Mario Andretti

Nem akármilyen élményben lesz része az őszi austini versenyhétvégén Mario Andrettinek: Zak Brown, a McLaren elnök-vezérigazgatója a Twitteren posztolt róla, hogy megállapodtak az 1978-as világbajnokkal arról, hogy „kipipálják a bakancslistája egyik elemét”, s az USA GP előtt egy korábbi F1-es McLarenbe ülhet be. A legendás versenyző ugyan már 82 éves, de még manapság is gyakran beül a kétüléses IndyCar-versenyautóba. Andretti egyébként sosem versenyzett a wokingi istálló színeiben – ellentétben fiával, Michaellel, aki 1993-ban néhány futamot teljesített velük.

Félig új autóval állhat elő Barcelonában az Aston Martin

Túlzás lenne azt állítani, hogy a sikerekről szólna az Aston Martin számára a 2022-es Formula-1-es idény: bár Imolában kettős pontszerzésnek örülhettek néhány hete, ezt leszámítva nem igazán villogtak és inkább a sereghajtók közé tartoztak, így a vb-tabellán is csupán a kilencedik helyet foglalják el. A jelek szerint azonban nem nyugodnak bele a rossz formába az alakulatnál: Michael Schmidt, az Auto Motor und Sport elismert szakírója arról számolt be, hogy értesülései szerint komoly fejlesztések zajlanak a háttérben az Astonnál – olyannyira, hogy „félig új” autóval rukkolhatnak elő a jövő hétvégi Spanyol Nagydíjon.

Schmidt szerint Andy Green technikai igazgató meggyőződése, hogy több rejlik az AMR22-esben, mint amit eddig kihoztak belőle, ugyanakkor az újítások révén szemmel láthatóan is megváltozhat a versenygép: nem kizárt, hogy a Ferrariéhoz hasonló szélesebb oldaldobozokkal állhatnak elő. A szakíró szerint kérdéses, hogy a fejlesztésekkel elkészülnek-e időben Barcelonára vagy csak egy héttel később, Monacóban vetik be őket, de az sem kizárt, hogy csak az egyik pilóta kapja majd meg a „B autót” a Circuit de Catalunyán az alkatrészhiány miatt.

aston-miami-f1-dppi

Kilenc éve ezen a napon: Alonso utolsó (?) F1-es győzelme

2013. május 12-én rendezték a Spanyol Nagydíjat, amely a mai napig Fernando Alonso utolsó F1-es győzelmének számít. A Ferrari spanyolja az ötödik helyről rajtolva, szép manővereket bemutatva tudott nyerni Kimi Raikkönen és csapattársa, Felipe Massa előtt. A futam összefoglalója ezen a linken vagy a képre kattintva megtekinthető!

alo-2013

fotó: dppi

Tovább gyorsulhat Barcelonára a Red Bull

A holland De Telegraaf szerint tovább zajlik a súlycsökkentés a Red Bullnál, a szezon elején még felesleges kilókkal küzdő autót folyamatosan fogyasztja a csapat. Ehhez csatlakozott most dr. Helmut Marko, a csapat főtanácsadója is, aki az F1-Insidernek elárulta: Barcelonában ezt a projektet befejezik, így ott még az eddiginél is gyorsabbak lehetnek.

"Megérkeznek az új alkatrészeink, amelyekkel végre elérjuk az ideális súlyt az autóval. Eddig elég messze voltunk a 798 kilogrammos határtól" - mondta Marko. A De Telegraaf szerint egyébként három-öt kilogrammot sikerült még leferagni az autó súlyából, a Red Bull pedig ezzel válaszolhat Mattia Binotto Ferrari-főnök azon kijelentésére, hogy nekik nincs pénzük a költségsapka alatt a folyamatos fejlesztésre, előbb-utóbb a Red Bullnak is meg kell állnia...

rb_2

fotó: dppi

„Gokarttal még elmenne, de F1-essel…” – nem szerették meg a versenyzők Miami sikánját

A versenynaptár legújabb pályájának legtöbbet kifogásolt pontja a 14-15-ös kanyarkombináció volt (ahol Carlos Sainz és Esteban Ocon is balesetezett). A pilóták nem zárták szívükbe a sikánt, ahogy a dobogósok sajtótájékoztatóján feltett körkérdésre kapott válaszokból is kiderül:

Carlos Sainz: „Az autók jelenlegi generációjával, melyek nehezek és szélesek, olyan érzés, hogy szerencse kell, hogy be tudjuk venni ezt a sikánt. Néha furcsa szögben fordulunk és nagyot pattog az autó. Egyszerűen természetellenes kanyar.”

Max Verstappen: „Gokartban egész jó sikán lenne, de nem egy F1-es autóval. Túl hosszú, túl széles, túl merev és rettentő nehéz, az a kis rázókő nem erre való.”

Carlos Sainz: „Nekem igazából tetszett a sikán, de ha az akció a cél, akkor valami jobbat kell kitalálni, mert követni nem könnyű azon a szakaszon.”

Már most megnyitották a Spanyol Nagydíjat – Sainz jelenlétében

Bár a nagydíjhétvége csak május 20-22-re esik, már ezen a héten megtartották a verseny nyitórendezvényét, ami a gyakorlatban két sajtótájékoztatót takart: egyet szerdán a barcelonai Tibidabo hegyen, csodás panoráma előtt, egyet csütörtökön Madridban, ahol Carlos Sainz is megjelent.

Testvérpár vezeti a TCR világ- és Európa-kupát

Kiválóan kezdték a Girolami fivérek 2022-es szezonjukat. A Münnich Motorsport argentinja, Nestor Girolami hétvégén az első futamot nyerte Pauban, összesítésben pedig 49 pontot szerzett, amellyel a WTCR-tabella első helyén áll csapattársa, a 42 pontos Esteban Guerrieri előtt.

A TCR Europe szezonja egy héttel korábban, Portimaóban startolt. A Comtoyou PSS Racing Audiját vezető Franco Girolami a második futamon győzedelmeskedett, 68 pontot szerzett a hétvégén, míg a második legeredményesebb Jack Young 59 egységet. Így jelenleg az argentin testvérek állnak a bajnoki vezető pozícióban mindkét szériában – a TouringCarTimes szakoldal szerint még sosem fordult elő, hogy két nagy túraautós szériában testvérek vezessék a bajnokságot.

A lapnak Franco Girolami elmondta, szerinte Nestor, Nestor szerint viszont ő a gyorsabb. Számos versenyen indultak már együtt, a különbség pedig sosem volt egy-két tizednél nagyobb: a kisebb Girolami vágya, hogy a WTCR-ben is összemérhessék tudásukat.

Az egyenesekben nyerheti meg a bajnokságot a Red Bull

Az egyenesbeli tempót látja eddig döntő faktornak a világbajnoki csatában Martin Brundle: a Sky Sports F1-es szakértője szerint ez a terület az, amelyen eldőlhet a vb-cím, hanem válaszol a Ferrari.

"Charles Leclerc és a Ferrari kombinációja Miamiban is a leggyorsabb volt egy körön és elégnek bizonyult ahhoz, hogy megszerezze a pole-pozíciót. Viszont ismét nem volt válaszuk a Red Bull bámulatos egyenesbeli tempójára DRS-sel és anélkül sem. Hacsak nem tudják megoldani ezt a problémák kevesebb légellenállással nagy sebességnél, akkor ezzel fogja megnyerni a világbajnoki címet a Red Bull. Leclerc éretten vezetett, de most nem tudott visszatámadni, ahogy Bahreinben tette korábban, Verstappen és Perez pedig a komfortzónán belül vezethetett, kímélhették a gumikat a kanyarokban, mert tudták, hogy az egyenesben kockázat nélkül behozzák majd az időt" - mondta Brundle.

pf2_18

fotó: dppi

Alig támogatják, két év múlva mégis jönne az Andretti–Renault

A Miami Nagydíjat a helyszínen végigkövető Mészáros Sándor nem csupán a pályán zajló eseményekkel foglalkozott Floridában, hanem megpróbálta a lehető legtöbb információt begyűjteni az esetlegesen érkező új amerikai alakulatról. Hogy mit tudott meg a paddockban, kiderül a Formula Podcast legújabb adásából, 39:27-től.

 

A Formula Podcast az alábbi felületeken érhető el – iratkozz fel, kövess minket!

spotify

rss-logo

 applepod2


stitcher

castbox

buzz3

google-pc

rp 

deezer

addict

Podcast, MotoGP, Rali, Retro, Aréna, Girls, Insta: itt még többet találsz a Formula tematikus tartalmaiból

Formula.hu több mint 150 ezer kedvelővel rendelkező Facebook-oldalát már sokan ismerik olvasóink közül, aki viszont a közösségi oldalon járva-kelve sohasem akar lemaradni az aktualitásokról, annak ajánljuk figyelmébe a Formula alá tartozó tematikus csoportjainkat is, ahol családiasabb körben beszélhetjük ki a témákat, és akár a tagok is megoszthatnak újabb tartalmakat.

Formula Aréna - Egy helyen csak a nap legfontosabb Formula-1-es és autósportos hírei, amiket biztosan nem fog elrejteni a titokzatos algoritmus.

Formula Podcast - A már lassan két éve futó podcastadásunk Facebook-csoportja, még több háttérinformációval és exkluzív tartalommal.

Formula MotoGP - A motorversenyzés igazi szerelmeseinek a weboldal tartalmánál is mélyebb részletességgel. 

Formula Retro - Évfordulók, visszaemlékezések a Formula-1 több mint 70 és az autóversenyzés több mint 100 éves történelméből.

Formula Girls - A csinos járművek és a csintalan hölgyek kéz a kézben járnak - ez ideális szemlegeltető terep mindkettőhöz!

Formula Instagram - A legjobb képek a motorsport világából, exkluzív tartalmakkal!

Formula.hu Rali - Legújabb csoportunk! Minden, ami rali - hírek, információk, pletykák, érdekességek, fotók, videók, háttéranyagok. Csatlakozzatok a Formula.hu ralis Facebook-csoportjához!

Schumacher öklelése, Oconék balesetei – a legjobb onboard felvételek Miamiból

Természetesen az újonnan debütált nagydíjhétvége legjobb belső kamerás felvételeiből sem maradhatott el az összeállítás, a készítőknek pedig ismét volt miből válogatni csaták és balesetek terén egyaránt – a videó IDE vagy a képre kattintva nézhető:

onboard-miami-video

Barcelonában bemutatkozik a másik F1-es versenyigazgató

Miután Michael Masit leváltották a versenyigazgatói posztból a tavalyi szezonzárón történteket követően, az FIA úgy határozott, hogy két személyt bíz meg a feladattal a 2022-es idénytől kezdődően. Az első öt futamán egyaránt Niels Wittich töltötte be ezt a pozíciót, a Motorsport.com információi szerint azonban a soron következő Spanyol Nagydíjon Eduardo Freitas is bemutatkozik ebben a szerepben.

A főként a WEC-ből ismert szakember a tervek szerint Barcelonában és Monacóban is versenyigazgató lesz, míg Wittich ezen a két helyszínen helyettes szerepkört fog betölteni (az FIA terve eleve az, hogy a két szakember egy csapatot alkotva dolgozzon, csak Freitasnak sokszor adódik kötelessége az Endurance-vb-n – ahogy ez lesz majd a helyzet a júniusi Azerbajdzsáni Nagydíj esetén is, amely a Le Mans-i 24 órással ütközik).

freitas-fia-f1-dppi

Mini Miamiban is Verstappen nyert

Megérkezett az első Miami Nagydíj Mini-összefoglalója. 

22 éves lett a mezőny 22-ese

Ma ünnepli születésnapját a Formula-1-es mezőny legfiatalabb tagja, Yuki Tsunoda. Csapata, az AlphaTauri manga stílusú poszttal köszöntötte a japánt.

Újra meztelenkedett Valtteri Bottas

A Miami Nagydíj után az Alfa Romeo finnje a coloradói Aspenbe utazott, ahol megmártózott egy hegyi patakban – úgy, ahogyan világra jött, nem első alkalommal mutatva meg a nagyközönségnek pucér hátsó felét. Akit a korhatár nélküli verzió is érdekel, a versenyző Instragramján csodálhatja meg.