Steward
Admin
Pontállások Versenynaptárak Pilóták Csapatok
2019. június 25. kedd

Visszatérhet a sepangi pálya a versenynaptárba

A Malajziai Nagydíjat 2017-ben tartották meg utoljára: a kormányzat anyagi okok miatt szállt ki a verseny mögül. Azóta viszont politikai fordulat történt az országban: visszatért a korábbi miniszterelnök, a 93 éves Mahathir Mohamad, aki 1999-ben is kormányfő volt, mikor az első sepangi versenyt megrendezték.

A sepangi pálya főnöke, Razlan Razali elmondta, a miniszterelnök szeretné, ha a Formula-1 újra ellátogatna Malajziába, ők azonban tartanák magunkat eredeti tervükhöz, azaz legalább öt évig F1-es versenyrendezés nélkül működni. Ebben az esetben 2022-ben kerülhetnek vissza a naptárba. Razali hozzátette, egy akadály lehet, hogy a Liberty Media az utcai pályákat preferálja az új versenyek esetében.

Skót sapkában köszöntötte Jackie Stewartot az F1-es mezőny

Június 11-én ünnepelte 80. születésnapját az F1 háromszoros világbajnoka, Sir Jackie Stewart, akit a sportág meglepetéssel köszöntött a Francia Nagydíj rajtja előtt, a rajtrácson. A királykategória főszereplői is magukra öltötték a legendás pilóta-csapatvezető skótkockás sapkáját és összeültek néhány fotó erejéig. A versenyzők közül Kubica, Bottas, Hamilton és Verstappen ismeretlen okok miatt nem "sapkáztak", viszont ők is jelen voltak a köszöntésen - jelenti a Paul Ricardról kollégánk, Mészáros Sándor.

D9vrAhXXsAAb4yt

D9vrAfmWsAUi6HJ

 

65301982_680858989020581_3189143526587760640_n

Egy versenyen háromszor követte el ugyanazt a hibát, összegyűjtötte a 12 büntetőpontot az F2-es pilóta

A Formula-2 idei egyik újonca, az indiai Mahaveer Raghunathan a szezonban eddig elsősorban figyelmetlenségeivel hívta fel a figyelmet, aminek köszönhetően már az évad kilencedik futamán felhalmozta azt a 12 büntetőpontot, ami az F2-ben is alkalmazott rendszer szerint eltiltást von maga után. Az MP Motorsport pilótája a szombati Paul Ricard-i versenyen háromszor sem a kötelező procedúra szerint járt el a virtuális biztonsági autós időszak során, és mindegyikért kiróttak rá egyenként három büntetőpontot. De nem is lett volna mindegyikre szüksége a 12 eléréséhez, hiszen az előző hétvégékről is igen komoly bűnlajstrommal rendelkezett már: mulasztotta már el a mérlegelést, előzött biztonsági autó alatt, előzött pályalevágással, okozott balesetet, Bahreinben pedig a leintést követően kétszer hajtott el a kockás zászló előtt.

Raghunathant nemcsak a következő futamról, hanem a következő versenyhétvége mindkét futamáról eltiltották, így el sem kell utaznia a Red Bull Ringre.

Nem az indiaiak szabálytiszteletéről szól ez a francia hétvége az utánpótlás-sorozatokban, a Formula-3-ban Jehan Daruvala egy pillanatra a győzelmét kockáztatta, amikor a mérlegelés előtt beleivott egy vizespalackba.

ragunathan

Itt megnézhető a Ferrari „döntő” bizonyítéka, a híres Chandhok-elemzés

Mint arról beszámoltunk, a Ferrari a korábbi F1-es pilóta alábbi, tévés elemzését is érvei között sorolta fel a Kanadai Nagydí győzelméért folyó harcában. A melléklet azonban az FIA-t egyáltalán nem győzte meg, sőt, maga Karun Chandhok és az egész paddock is jót szórakozott rajta.

Nem az a baj, hogy rosszul beszélne az indiai, hiszen ő is a büntetés ellen foglalt állást, hanem az, hogy ha valaki komolyan akar felépíteni egy érvrendszert, akkor nem kívülálló harmadik személyek szubjektív véleményével próbálja bizonyítani a saját igazát. 

Kiss Norbert élete egyik legrosszabb versenynapját abszolválta a Hungaroringen

És a videó hangulatán az sem javít érdemben, hogy csajos fotót választottak hozzá nyitóképnek. A Hungaroringen zajlik ezen a hétvégén a kamion-Európa-bajnokság, ám a magyar versenyző a problémás kezdés után csak a 9. helyre kvalifikált - amire egyik legrosszabbjaként emlékszik -, onnan pedig már nem lehetett sokat menteni a futamokon sem.

Lotterert megkérték, hogy hagyja el a bokszutcát, aztán megbüntették érte

Majdnem éjfél is lett, mire kiosztogatták a menetrend szerinti büntetéseket a Formula-E Bern ePrix-je után. Közülük a legkomolyabbat - és legnagyobb felháborodást kiváltót - a remek hajrával a 4. helyre befutó André Lottererre szabták ki, aki egy bokszáthajtásnak megfelelő 22 másodperces időhozzáadást kapott, ezzel a pontszerzők közül is kicsúszott és még távolabb, 44 pontra került a bajnoki cím kapujában lévő csapattársától, Jean-Eric Vergne-től.

A DS Techeetah németje érelmezhetetlennek tartja a versenybírók ítéletét, amit azért róttak ki rá, mert a rajt utáni torlódást követő piros zászlós szakasz alatt úgy hajtott ki a bokszutcából, hogy annak a végén is piros lámpa világított: "Amikor egy versenyt piros zászlóval leállítanak, szokásosan mindenkinek a bokszba kell hajtani, így én ott is voltam, de aztán megjött az üzenet, hogy mégis a rajtrácson kell sorakoznunk. Megkérdeztem a csapatot, hogy mit tegyek, majd megerősítették számukra, hogy minden autónak a rajtrácson kialakult sorban kell állnia. Azért hajtottam keresztül a piroson, mert úgy gondoltuk, hogy ezt kérte tőlünk a versenyigazgató. Rendkívül súlyos ez a büntetés, hiszen csak egy valamit tettem: segítettem felgyorsítani az egész procedúrát, semmit nem ártottam. De úgy látszik, a versenyzés ma már ilyen: nem a sportról, hanem a szabályokról szól."

A büntetésnek köszönhetően Vergne előnye nem nőtt ugyan a tabella élén, hiszen Lotterer hátraküldésével Lucas di Grassi előrelépett egyet, így most ő van 32 ponttal a francia mögött. A New York-i duplafordulón összesen 58 pont lesz szerezhető, és bár emiatt matematikai bajnoki esélye még a jelenleg 8. helyen álló Daniel Abtnak is van, Vergne útja elég simának tűnik a címvédés felé.

lotterer

Jules Buemi kiakasztotta a cukiságmérőt egész júniusra

A Bern ePrix-re, hazai futamára családja is elkísérte Sebastien Buemit, aki miután harmadik helyről rajtolva ugyanezen pozícióban is ért célba a bolond módon induló futam végén, emlékezetessé tette az ünneplést is. A dobogóra ugyanis felvitte magával idősebbik, három és fél éves kisfiát, aki el is lopta a show-t a többiek elől, hiszen gyermeki izgatottsággal nézte végig - nem csoda, hiszen az! - a körülötte zajló sürgés-forgást.

D9ryrcVXoAATSHn

65017742_2225826604202555_3754650755076718592_n

D9sGOM9WwAA1r0e

D9sGOMvWkAE52-W

Köpésre szólították fel az F3-as győztest a díjátadó előtt

Nem lehet minden versenyhétvégén olyan jelenetet látni, mint ami a Formula-3 szombati futamát követően történt a Paul Ricardon. Az első három helyen végző pilóta már megérkezett a dobogó mögötti pihenőszobába, ahol a versenyt megnyerő Jehan Daruvala meglátott egy vizespalackot, és szomját oltani próbálva rögtön meg is húzta azt. Csapatának képviselője azonban tökéletesen tisztában volt a szabályokkal, és azonnal rászólt az indiaira: "Köpd ki! Köpd ki!" A mérlegelés ugyanis még ebben a szobában zajlott, és a versenyzőknek semmilyen súlyt nem szabad leadniuk vagy magukhoz venniük, amíg ez le nem bonyolódik, ezzel ugyanis befolyásolni lehetne a szabályok által szigorúan előírt kötelező minimális versenysúlyt.

A megilletődött Daruvala hirtelen nem is tudta, mihez kezdjen a szájában lévő vízzel, végül egy törölközőbe ürítette bele a folyadékot. A második helyen végző orosz Robert Svarcman viszont elmondhatja, hogy a szó legszorosabb értelmében egy köpésre került a futam megnyerésétől.

A Prema indiai pilótájának mindenesetre szerencsére volt, hogy ilyen könnyen és egy kis derülés kíséretében megúszta a szabálytalan vízivást. A közelmúlt leghíresebb esete, amikor extra súly felvételezése miatt valaki elveszítette a győzelmet, 2013-ban történt a DTM norisringi futamán, és szintén a vízzel volt kapcsolatos. Az elsőként célba érő Mattias Ekströmnek ünneplés közben apja egy palack vizet öntött a overallja zsebébe. A svédet kizárták, ám egy furcsa döntéssel Robert Wickenst nem léptették fel a második helyről az elsőre, így győztes nélkül került be a futam a nagykönyvekbe. 

 

Ez történt az időmérőn: A hivatalos összefoglaló

A Mercedes sorra megdöntött körrekordjai, a McLaren remeklése és Vettel szenvedése: az egyórás kvalifikáció 6 percbe sűrítve.

Óriáslépés: 3,5 másodpercet javult tavalyhoz képest a McLaren

2018-ban Fernando Alonso és Stoffel Vandoorne a Q1-ben kiesett, 2019-ben Lando Norris és Carlos Sainz megszerezték a harmadik rajtsort a Francia GP időmérőjén. Az újraaszfaltozott Paul Ricard pályán a RaceFans adatai szerint a McLaren legjobb körideje 3,558 másodpercet javult előző évhez képest!

Ehhez képest a második legeredményesebb csapat, a Renault „csak” 2,098 másodpercet gyorsult, míg a Toro Rosso 1,986, a Mercedes 1,710 másodpercet talált. Még a hétvégén nem túl meggyőző Ferrari is fejlődött 1,435 szekundumot. Minden csapat gyorsult 2018-hoz képest, bár a Haas csak 0,306 másodpercet, kevesebbet, mint a Williams (0,847 s).

Vergne-i csoda a berni időmérőn, nagy csapás di Grassi reményeinek

1955 óta másodszor rendeznek olyan autóversenyt Svájcban, ami nem hegyi menet. Ezúttal is a Formula-E keze van a dologban, a helyszín azonban máris változott: míg tavaly Zürich, úgy most már Bern fogadja a mezőnyt egy festői környezetben kialakított pályán.

Az időmérő immár kiszámíthatóan hozta a kiszámíthatatlanságot: az elsőként pályára hajtani kénytelen bajnoki élmezőny szerencséje ezúttal is változó volt, bár azért most a többségnek sikerült tisztességes, a rajtrács első feléhez elegendő köridőt futni. Ezúttal Antonio Felix da Costa és Lucas di Grassi nem voltak képesek erre, gyenge idővel a rajtrács végére kerültek, ami főleg utóbbi számára jelent nagy csapást, hiszen a brazil a bajnoki tabella második helyén áll Jean-Eric Vergne legfőbb kihívójaként.

Ráadásul az élmezőny tagjai közül éppen a DS Techeetah franciája vette a legjobban az időmérőt, bekerülve a superpole-ba jutó hat pilóta közé a leggyorsabb Mitch Evans, valamint Pascal Wehrlein, Sebastien Buemi, Maximilian Günther és Sam Bird társaságában – utóbbi hosszú idő után először tudott erős időmérőt abszolválni, most, amikor a bajnoki tabellán már esélytelen mélységbe zuhant vissza.

Vergne aztán a mindent eldöntő szakaszban a maga javára fordította az állást: olyan erős kört futott, amivel senki nem tudta tartani a lépést, így megszerezte a pole-t a Bern ePrix-n. Evans bejött másodiknak, hazai közönsége előtt Buemi lett a harmadik, akit négy ezredes lemaradásban követ Wehrlein.

Vergne a pole-ért járó három ponttal kilenc egységre növelte előnyét a bajnoki tabella élén azzal a di Grassival szemben, aki most csak a 19. helyre kvalifikált, vagyis a 18 órakor kezdődő futamon akár jóval nagyobbra is nyithatja az ollót a francia. A bajnoki címet azonban Bernben még nem nyerheti meg, mivel a szezonzáró New York-i hétvégén két futamot rendeznek majd.

 

Az időmérő végeredménye:

SP Versenyző Csapat Idő Hátrány
1 Jean-Éric Vergne DS 1:18.813  
2 Mitch Evans Jaguar 1:19.120 0.307
3 Sébastien Buemi Nissan 1:19.164 0.351
4 Pascal Wehrlein Mahindra 1:19.168 0.355
5 Maximilian Günther Penske 1:19.371 0.558
6 Sam Bird Audi 1:19.536 0.723
Q        
7 Daniel Abt Audi 1:19.554 0.657
8 André Lotterer DS 1:19.585 0.688
9 Robin Frijns Audi 1:19.591 0.694
10 Alex Lynn Jaguar 1:19.608 0.711
11 Jerome d'Ambrosio Mahindra 1:19.613 0.716
12 Felipe Massa Venturi 1:19.638 0.741
13 Oliver Rowland Nissan 1:19.670 0.773
14 José María López Penske 1:19.714 0.817
15 Stoffel Vandoorne HWA 1:19.719 0.822
16 Gary Paffett HWA 1:19.804 0.907
17 Alexander Sims BMW 1:19.908 1.011
18 Edoardo Mortara Venturi 1:20.023 1.126
19 Lucas di Grassi Audi 1:20.034 1.137
20 Felix da Costa BMW 1:20.081 1.184
21 Tom Dillmann NIO 1:20.506 1.609
22 Oliver Turvey NIO 1:20.551 1.654

vergne

Valtteri Bottas egyszerre kávézik és rágózik

Az alábbi felvételek az azt megelőző pillanatokban készültek, hogy Valtteri Bottas autójába ült, majd kihajtott a szabadedzésen. Megfigyelhető rajta a finn egy érdekes szokása: egyszerre iszik kávét és csócsál rágógumit.

Gigászi csata zajlott a győztes Michelisz mögött

A Nürburgring-Nordschleifén harmadik helyért vívott harcban előbb Frederic Vervisch és Nestor Girolami ért össze többször a Döttinger Höhében, végsebességhez közeli tempónál. A páros csatáját és a kettős szélárnyékot kihasználva a lesipuskás Rob Huff átvette a pozíciót: a következő körben ő csörtézett az argentinnal.

A stewardoktól mind a három érintett megrovást kapott a kontaktokért.

A jövő versenyautója két hét alatt 10 másodpercet gyorsult

Két héttel ezelőtt a Roborace önvezető versenyautója már nekiveselkedett a híres brit hegyimenetnek, most pedig visszatértek, hogy megjavítsák korábbi eredményüket a Shelsley Walshon. Rögtön 10,83 másodpercet sikerült gyorsulniuk a 914 méteres szakaszon, amely különbség az alábbi összehasonlító-videóban szemlélhető meg. Most 40 másodpeces időnél tartanak, de tegyük hozzá, hogy az ember által vezetett versenyautóval elért rekord 22,58 másodperc.

Vettel visszavonulással „fenyeget” az ítélet után

Miután az FIA elutasította a Ferrari felülvizsgálati kérelmét a montreali büntetéssel kapcsolatban, a Paul Ricard-i paddockban megkapta a kérdést, hogy tud-e még valamit tenni igazának érvényre juttatása érdekében.

"Visszavonulok. Akkor legalább többé már nem fogok bajba kerülni" - mondta, majd gyorsan hozzátette: "Ez egy vicc volt."

00119011_301

 

Az F1 mellett jön a Formula-E napja, lesznek WTCR-futamok, Superbike, IndyCar - mutatjuk a szombati programot

Reggeltől estig tele leszünk autósporttal szombaton, mutatjuk, hogy mikor mire kell figyelni:

8:55-9:40 Formula-E, első szabadedzés
9:00-9:20 Superbike, harmadik szabadedzés
10:30-11:15 Formula-3, első futam (01:20-tól M4 Sport)
11:00-11:25 Superbike, Super Pole (Eurosport 2)
11:00-11:35 WTCR, második futam (M4 Sport és Eurosport 1)
11:20-11:50 Formula-E, második szabadedzés
12:00-13:00 Formula-1, harmadik szabadedzés (M4 Sport)
12:20-12:55 WTCR, harmadik futam (Eurosport 1 élőben, M4 Sport 13:15-től)
13:30-14:35 Formula-E, időmérő és Super Pole (Eurosport 2)
14:00-14:40 Superbike, első futam (14:45-től Eurosport 2)
15:00-16:00 Formula-1, időmérő (M4 Sport)
16:45-17:50 Formula-2, első futam (00:15-től M4 Sport)
18:00-19:00 Formula-E, futam (Eurosport 1)
22:00-23:10 IndyCar, időmérő

kép_3

fotó: dppi

Chandhok benyújtaná a számlát a Ferrarinak, amiért őt is bizonyítékként használták

Ő maga sem tudott róla, de Karun Chandhok most jót élcelődik azon, hogy a Ferrari az ő tévés elemzését is bizonyítékként mutatta be a versenybírók felé, Sebastian Vettel montreali 5 másodperces büntetésének felülvizsgálatát kérve. A 2010-ben és 2011-ben a HRT-nél és a Lotusnál összesen 11 F1-es nagydíjon rajthoz álló indiai pár éve már felhagyott a versenyzéssel és szakértőnek állt, idén a Sky Sports Formula-1-es közvetítéseiben tűnik fel elemzőként. A Kanadai Nagydíjat követően is a közvetítésben, videón analizálta Sebastian Vettel és Lewis Hamilton incidensét, és a többséghez hasonlóan ő is arra az álláspontra jutott, hogy a német nem érdemelt volna büntetést. Végül az indiai tudta nélkül a Ferrari ezt a videós elemzést is mellékelte az FIA-nak átnyújtott hét, általuk új bizonyítéknak gondolt elem egyikeként - noha a versenybírók megállapították, hogy ebből öt nem is új, a másik kettő pedig nem releváns.

Chandhok az alábbi Twitter-üzenettel szúrt oda egy kicsit a célját el nem érő csapatnak:

"Szóval Ferrari, küldhetem nektek a számlát? Az ügyvédek is mindig számláznak, függetlenül attól, hogy nyert vagy vesztett-e az ügy....!"

Előbb egy traktor, aztán Ogier vitte Gaslyt a Paul Ricardra

A Red Bull Francia Nagydíj előtti kisfilmjében Pierre Gasly játssza a főszerepet: a szolgálati Aston Martint feltartotta egy kecskenyáj, ezért traktorra pattant, hogy eljusson a hazai versenyre. A jármű azonban finoman szólva nem volt elég gyors: szerencsére épp a közelben volt a hatszoros ralivilágbajnok Sebastien Ogier.

Egy fogadást, vagy a telefonját vesztette el Carlos Sainz?

"Csak szeretném tudatni veletek, hogy Lando a Főnök a FIFÁ-ban és mióta ismerem őt, bálványozom. És szeretem az FC Barcelonát" - írta közösségi oldalán Carlos Sainz Jr. A spanyol (az édesapjához hasonlóan) óriási Real Madrid-szurkoló és egyébként is furcsának tartanánk egy ilyen üzenetet "csak úgy" - főleg, hogy Lando Norris nem sokkal később meg is osztotta ezt a posztot a saját közösségi oldalán. Vajon fogadást vesztett Sainz, vagy Norris kezébe került a telefonja?

 

Valószínűleg ő itt Lando Norris legfanatikusabb drukkere

Legalábbis a LANDO és NORRIS felirattal ellátott, rajzolt kormányt is "tartalmazó" dobozban F1-es játszó fiatalúrról ez jut eszünkbe. Norris pedig megosztotta a videót azzal, hogy "nekem is kell egy!"...

 

Jót derült a sajtószoba Nico Hülkenberg poénján

Mivel még mindig mindenki a Vettel-Hamilton afférral és a német büntetésével van elfoglalva, a Renault versenyzője, Nico Hülkenberg úgy gondolta, kicsit oldja az amúgy kifejezetten kényes témával kapcsolatban a hangulatot. Amikor arról kérdezték, mit gondol honfitársa büntetéséről, Hülkenberg a legártatlanabb arckifejezéssel tudta megkérdezni: volt valamilyen büntetés? Neki fel sem tűnt...

 

Olvastad már?