DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
Motor

Bagnaia dominált, Acosta villogott a katari nyitányon

A rajt után élre állva győzött a Katari GP-n a címvédő, mellé Binder és Martin állhatott fel a dobogóra. Az újonc Acosta egy darabig a negyedik helyen is haladt.

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Vasárnap este, a hagyományoknak megfelelően villanyfényes körülmények között startolt el a MotoGP idei első futama, a Katari Nagydíj. A startot azonban félbe kellett szakítani, mivel Raul Fernandeznek gondjai támadtak a motorjával, ám túl lassan tolták le azt a rajtrácsról. Így némi várakozás után új felvezetőkört rendeltek, 21 körösre csökkentve a távot.

A pole-ból a szombati sprintet is megnyerő Jorge Martin várhatta a piros lámpák kialvását, ezúttal azonban nem sokáig vezetett: a második sorból startoló Francesco Bagnaia ugyanis remekül lőtt ki, néhány kanyar elteltével pedig meg is előzte pramacos márkatársát. Martin ráadásul a második kör elején újabb pozíciót veszített, a KTM-es Brad Binder is elkapta ugyanis. Ellenben az osztrákok másik versenyzője, Jack Miller rögtön kiszállt a meccsből egy elcsúszással.

motogp-acosta-katar



A Bagnaia, Binder, Martin hármas mögött Marc Marquez haladt negyedikként, aki mögé feljött testvére és csapattársa, Alex is. Aki viszont parádézott az első körökben, az Pedro Acosta volt: a Gas Gas Tech3 újonc versenyzője előbb Fabio di Giannantoniót, majd Enea Bastianinit, aztán pedig Alex Marquezt is elkapta, így feljött Marc Marquez mögé ötödiknek. Miközben előttük is történt helycsere: Martin előzte vissza Bindert a második helyért – igaz, néhány kör múlva a dél-afrikai újra elment a pramacos mellett.

A féltávhoz közeledve Bagnaia növelte a tempót és egy másodperc fölé növelte a fórját a továbbra is egymással vívó Martin és Binder előtt, akiknek a nyomában ott loholt Marquez és Acosta is. A tavalyi Moto2-es világbajnok pedig még mindig nem állt el, tíz körrel a vége előtt a nyolcszoros vb-győztest is megelőzte a célegyenes végén, így már a negyedik helyen motorozott. Aztán viszont rontott egyet az újonc, így Marquez visszavette tőle a pozíciót – és a tempója is visszaesett, így az ifjabb Marquez és Bastianini is elkapta.

motogp-bagnaia-ducati-katar

Az utolsó harmadra fordulva egy-egy másodpercre szétszakadt a Bagnaia, Binder, Martin trió. Ez pedig már nem is változott drámaian a leintésig: a regnáló világbajnok magabiztosan nyerte az évadnyitó Katari GP-t. Binder második a KTM-mel, Martin harmadik a Pramackal – ezzel a vb-vezetést is bukta Bagnaiával szemben.

Marc Marquez szorosan Martin mögött, negyedikként futott be első ducatis főversenyén. Bastianini lett az ötödik, Alex Marquez a hatodik, míg Acosta tempója végül annyira visszaesett a hajrában, hogy még Fabio di Giannantonio és Aleix Espargaro is megelőzte, azaz az újoncot kilencedikként intették le. A top 10-et Maverick Vinales tette teljessé, míg a Yamaha–Honda párosból az előbbit erősítő Fabio Quartararo szerepelt a legjobban a maga 11. helyével, megelőzve a rivális márkán ülő Johann Zarcót és Joan Mirt.

Folytatás két hét múlva Portimaóban a Portugál Nagydíjjal.

A futam végeredménye:

1. Francesco Bagnaia Ducati Team  
2. Brad Binder KTM Factory 1.329
3. Jorge Martín Pramac Ducati 1.933
4. Marc Márquez Gresini Ducati 3.429
5. Enea Bastianini Ducati Team 5.153
6. Álex Márquez Gresini Ducati 6.791
7. Fabio di Giannantonio VR46 Ducati 9.161
8. Aleix Espargaró Aprilia Racing 11.242
9. Pedro Acosta Gas Gas Tech3 11.595
10. Maverick Viñales Aprilia Racing 13.197
11. Fabio Quartararo Monster Yamaha 17.701
12. Johann Zarco LCR Honda 18.075
13. Joan Mir Repsol Honda 18.437
14. Marco Bezzecchi VR46 Ducati 19.194
15. Miguel Oliveira Trackhouse Aprilia 20.717
16. Alex Rins Monster Yamaha 24.093
17. Augusto Fernández Gas Gas Tech3 24.106
18. Franco Morbidelli Pramac Ducati 24.641
19. Takaaki Nakagami LCR Honda 25.556
20. Luca Marini Repsol Honda 42.422
21. Jack Miller KTM Factory 42.761
  Raúl Fernández Trackhouse Aprilia Kiesett
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: