DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Motor

Bagnaia ütközött, Bezzecchi nyert, Marquez bukott az 1000. nagydíjon

Drámai és balesetekkel teli eseménydús futamot hozott a Francia GP, amelyen a címvédő idén harmadszor nullázott, miközben a dobogóra három szatellit ducatis állhatott fel.

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

A Daniel Holgado sikerét hozó Moto3-as és a Tony Arbolino diadalával véget érő, piros zászlóval is megszakított Moto2-es viadal után következett a gyorsaságimotoros-világbajnokság 1000. nagydíjhétvégéjének fő attrakciója Le Mans-ban: a MotoGP Francia Nagydíja (amely azonban nem az ezredik királykategóriás viadal volt). A pole-ból a szombati sprinthez hasonlóan Francesco Bagnaia várhatta a piros lámpák kialvását, a start után viszont több pozíciót is veszített: Marc Marquez tört az élre Jack Millerrel és Luca Marinivel a nyomában.

Miller aztán a második körben Marquezt is megtámadta, aki viszont sikerrel visszaverte az ausztrált – de csak ideiglenes, egy körrel később az ausztrál ugyanis már sikeresen átvette a vezetést a repsolostól. Mögöttük Bagnaia visszajött harmadiknak Marini megelőzésével, míg a sprint győztese, Jorge Martin hibázott egyet és hátracsúszott a top 10 végére.

motogp-bagnaia-vinales-crash



A negyedik körtől indultak be igazán az események: Maverick Vinales Marini megelőzése után már Bagnaiába is csatába keveredett, a ducatis azonban keményen visszavágott – aminek ütközés és dupla bukás, majd a sóderágyban némi vita lett az eredménye! Idén harmadszor nullázott tehát a regnáló világbajnok, de nem ez volt az egyetlen páros bukás: Marini mentett nagyot az első kombináció után, Alex Marquez viszont már nem tudta elkerülni a VR46-os Ducatit, így ők is elestek.

Az élboly mindezek után alaposan átalakult: Miller vezetett még mindig Marquez előtt, mögéjük viszont megérkezett Marco Bezzecchi. Aki kemény manőverrel ment be Marquez mellé, ami után mindketten lesodródtak a pályáról – emiatt az olasznak egy pozíciót át is kellett adnia a később, ám akkor már Martin haladt mögötte. Bezzecchit azonban ez sem állította meg, néhány kör alatt áthámozta magát a riválisokon, s Millert is lehagyva az élre állt!

Az olasz le is szakította magáról az üldözőket, akiket immár Marquez vezetett, Millert ugyanis ő, Martin, Johann Zarco és a meglepően elöl haladó újonc, Augusto Fernandez is lenyomta pár kör alatt. Hátrébb két Honda-versenyző is búcsúzott a küzdelmektől: előbb Joan Mir, majd Alex Rins is eldobta a motort.

motogp-bezzecchi-lemans

Bezzecchi folyamatosan növelte az előnyét az élen, ráadásul a második helyért komoly harcba bonyolódott egymással Marquez és Martin. Ez a csata végül az utolsó előtti körben dőlt el, a pramacos előzése után ugyanis Marquez elcsúszott! Nem ő volt az egyetlen eleső a hajrában, Miller ugyanis a sprinthez hasonlóan szintén bukott a KTM-mel.

Bezzecchit persze mindez nem befolyásolta, komoly fölénnyel húzta be idei második győzelmét, aminek köszönhetően ráadásul egy pontra meg is közelítette Bagnaiát a vb-tabella élén! Martin lett a második, a csapattárs Zarco révén pedig egy hazai motoros is felállhatott a pódiumra – ahol így három szatellit ducatist láthattunk.

A nap szenzációja így is a Gas Gas Tech3-vel parádés negyedik helyet hozó Fernandez, aki maga mögött tartotta az apriliás Aleix Espargarót. Brad Binder úgy lett hatodik, hogy a start után Alex Marquez kissé arrébb taszajtotta, később pedig egy pályaátvágás miatt hosszúkörös büntetést is kapott (annak ellenére, hogy nem szerzett vele előnyt). Fabio Quartararo egy teljesen szürke futam után hetedikként zárt, a top 10-be pedig Fabio di Giannantonio, Takaaki Nakagami és Franco Morbidelli fért még be. Végül mindössze tizenhárman látták meg a kockás zászlót.

A MotoGP-szezon közel egy hónapos szünet után folytatódik a mugellói Olasz Nagydíjjal.

A futam végeredménye:

1. Marco Bezzecchi VR46 Ducati  
2. Jorge Martín Pramac Ducati 4.256
3. Johann Zarco Pramac Ducati 4.795
4. Augusto Fernández Gas Gas Tech3 6.281
5. Aleix Espargaró Aprilia Racing 6.726
6. Brad Binder KTM Factory 13.638
7. Fabio Quartararo Monster Yamaha 15.023
8. Fabio Di Giannantonio Gresini Ducati 15.826
9. Takaaki Nakagami LCR Honda 16.370
10. Franco Morbidelli Monster Yamaha 17.828
11. Danilo Petrucci Ducati Team 29.735
12. Lorenzo Savadori RNF Aprilia 36.135
13. Jonas Folger Gas Gas Tech3 49.808
Kiesett:    
  Marc Márquez Repsol Honda  
  Jack Miller KTM Factory  
  Alex Rins LCR Honda  
  Joan Mir Repsol Honda  
  Luca Marini VR46 Ducati  
  Álex Márquez LCR Honda  
  Francesco Bagnaia Ducati Team  
  Maverick Vińales Aprilia Racing  
  Raúl Fernández RNF Aprilia  
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: