DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
Motor

Miller az élen, Marquez kétszer bukott

Egy KTM volt a leggyorsabb a Francia GP pénteki napján, megelőzve Espargarót és Bezzecchit. A vb-éllovas épp csak a tízben, Marquez mindkét edzésen elesett.

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Szokás szerint két pénteki edzéssel vette kezdetét a királykategória programja Le Mans-ban, a gyorsaságimotoros-világbajnokság történetének 1000. nagydíján. A délelőtti tréning hajrájában futott gyorskörök után a KTM-ek remekeltek: Jack Miller zárt az első, Brad Binder pedig a harmadik helyen. Kettejük közé Luca Marini ékelődött be, míg mögöttük Johann Zarco és Alex Marquez sorakozott.

 

Joan Mir volt a hatodik legjobb hondásként: ő és a visszatérő Marc Marquez is kipróbálta a múlt heti jerezi teszten debütált Kalex által fejlesztett új vázat. Marquez azonban begyűjtött egy bukást is (nem a Kalex-vázzal), s a tízen kívül is ragadt az első edzés végén. Ugyancsak top 10-en kívül végzett a yamahás Fabio Quartararo is, de a vb-éllovas Francesco Bagnaia is épp csak Q2-s pozícióban állt.

Az edzés krónikájához tartozik még, hogy Takaaki Nakagami füstölgő, majd némileg ki is gyulladó motorral volt kénytelen félreállni, míg a múlt héten arm-pump műtéten átesett Raul Fernandez mindössze három kör után úgy döntött, nincs olyan állapotban a jobb karja, hogy versenyezni tudjon, így visszalépett a Francia Nagydíj további részétől.

motogp-miller-ktm



A délutáni egyórás gyakorlás bukások özönével indult: begyűjtött egy-egy esést többek között Aleix Espargaro, a sérült Miguel Oliveirát helyettesítő Lorenzo Savadori, valamint Mir, Alex Marquez és Augusto Fernandez is. Később feliratkozott erre a listára Jorge Martin, majd az utolsó harmadra fordulva a továbbra is a vállsérülésével bajlódó Enea Bastianini helyére beugró Danilo Petrucci is.

Az igazi tűzijáték az utolsó negyed órában kezdődött és az utolsó öt percben csúcsosodott ki. A leggyorsabbnak végül ismét Miller bizonyult, aki egyedüliként tudott 1:30-as kört futni. Aleix Espargaro lett a második az Apriliával, majd jöttek sorban a szatellit Ducatik Marco Bezzecchi, Martin és Zarco révén. Maverick Vinales és Binder következett, majd a nyolcadik helyen Marc Marquez, aki az edzés legvégén begyűjtött egy bukást – méghozzá ezúttal már a hírek szerint a Kalex-vázzal. Bagnaia és Alex Marquez még a tízben és ezáltal a Q2-ben, míg az időmérő első etapjában való részvételre kényszerül többek között Luca Marini, Quartararo, Mir (aki egyedüliként nem gyorsult délelőtthöz képest) és Rins.

Folytatás szombat délelőtt az időmérővel, majd délután a sprinttel.

A pénteki edzések összesített eredményei:

motogp-lemans-pentek

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: