DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Motor

Bagnaia: Nincs szükségem segítségre

Quartararo szerint nem jelentenek majd gondot a horzsolásai, Bagnaia nem vár el csapatutasítást a Ducatitól, Espargaro nyugodt és élvezi az évet – így nyilatkoztak a vb-aspiránsok a Japán GP előtt.

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Már csak öt futam van hátra a 2022-es MotoGP-idényből, a világbajnokság állása pedig egyre szorosabb: Fabio Quartararo előnye már csak tíz pont a parádés formát mutató Francesco Bagnaia előtt, de Aleix Espargaro 17 pontra megközelítette a yamahást annak aragóniai nullázása óta, sőt némi esélye még a 48 egységnyire lévő Enea Bastianininek is van a címre.

Éppen ez utóbbi miatt főhet a feje a Ducatinak: a múlt hétvégi Aragóniai Nagydíjon a Gresini versenyzője az utolsó körben előzte meg gyári márkatársát, öt pontot elvéve tőle. A bolognai gyártó mindezek ellenére egyelőre tartja magát ahhoz, hogy nem állít fel sorrendet a versenyzői között és nem ad ki utasítást a négy csapatának motorosai között annak érdekében, hogy maximalizálják Bagnaia pontjait és esélyét – és ezt maga az olasz sem várja el, sőt:

ducati-aragon-motogp



„Hogy őszinte legyek, nem gondolom, hogy szükségem van segítségre ahhoz, hogy elöl legyek” – nyilatkozta a Japán Nagydíj csütörtöki médianapján Bagnaia, akit a Motorsport.com idéz. „Jobban szeretek a pályán nyerni, és nem azért, mert valaki elenged. Mindenesetre nem én hozok döntést, nyilván elmondtam a vágyamat, ami annyi, hogy engedjék azt csinálni, amit szeretnék… és ha valami másról döntenek, az nem tőlem függ. Megpróbálok az élen lenni és nyerni, ez a fő célom, ahogy volt Misanóban és Aragonban is.”

Maga Bastianini is úgy nyilatkozott, hogy egyelőre nem kérte meg semmire a Ducati: „Folyamatosak a kérdések ezzel kapcsolatban, azt hiszem, a média is sulykolja a témát. De úgy gondolom, nagyon sima a helyzet a bokszunkban pillanatnyilag. Jól érzem magam, és szerintem a Ducati is ezt akarja. Egyelőre nem kaptam csapatutasítást, aztán meglátjuk, mit hoz a jövő, ha Pecco lesz elöl. Már közelebb vagyok a bajnokságban, de egyelőre csak egy a cél: száz százalékot kell nyújtanom, hogy gyors legyek.”

Mindeközben a címvédő Quartararónál az a legfőbb kérdés a Japán Nagydíj előtt, hogy milyen állapotban van az aragóniai első körös bukása során a mellkasán elszenvedett égéses horzsolások után: „Jól vagyok. Ma edzettem először, és rendben volt. Van néhány horzsolás, kicsit fájdalmas, de úgy gondolom, a motoron nem lesz belőle nagy gond. Nyilván égetni fognak az első edzésen, de nem hiszem, hogy probléma lesz a motorozás” – fogalmazott a Yamaha versenyzője, aki amiatt sem aggódik, hogy az utóbbi futamokon tempóból nemigen tudta tartani a Ducatikat:

„Végső soron minden pályán versenyképesek vagyunk. Ha megnézzük például a Red Bull Ringet és Aragont, ahol korábban sosem voltam erős, most jó volt a tempóm, csak sajnos korán véget ért a versenyem. Szerintem tempóból nincs olyan pálya, ahol ne lennénk gyorsak. Persze vannak nehezítő körülmények, mint például ha előznünk kell, de úgy gondolom, ez a pálya elég jó. Rendkívül erős voltam itt a múltban, jó emlékeim vannak innen.”

motogp-motegi-day0-1

Bár eddig egyetlen győzelmet aratott 2022-ben, kiegyensúlyozottsága révén Espargaro is meccsben van még az Apriliával. A spanyol, aki a karrierje korábbi szakaszában soha nem járt ilyen magasságokban és soha nem küzdhetett ekkora sikerért, elismerte, hogy volt a szezonnak egy pontja, amikor érezte magán a terhet, de ez állítása szerint mostanra elmúlt:

„Amikor a szezon közepén elkezdtem minden futamon dobogóra állni, éreztem némi nyomást, mert ráeszméltem, hogy lehet némi esélyem a címért harcolni a végén. De most már nyugodtabb vagyok. Jobban élvezem ezt az évet a családommal amikor nem versenyzem és amikor versenyzem, akkor is. Egyetlen pillanatát sem fogom elfelejteni ennek az évnek, amíg csak élek. Ezért érzem magam nyugodtnak. Tudom, hogy lesznek esélyeim, ezért próbálom azt csinálni, amit Katar óta: nem hibázni, a lehető legjobban élvezni a motorozást és nyugodtnak maradni” – mondta el Espargaro.

Bár a vb-címért nincs harcban a hosszú kihagyásnak (is) köszönhetően, mindenképp szót kell ejteni Marc Marquezről is. A nyolcszoros világbajnok Motegiben elmondta: azért sajnálta különösen vasárnap az első körös búcsúját, mert úgy érezte, az állapotát tekintve készen állt volna a versenyzésre. Azt viszont megjegyezte, hogy a Japán Nagydíj nagyobb terhelést fog jelenteni a jobb karja számára, köszönhetően a rengeteg kemény féktávnak. A Marquez-féle spanyolországi incidensekben érintett és kézsérülést szenvedő Takaaki Nakagami részvétele amúgy még kérdéses: a pénteki szabadedzés után fogják felülvizsgálni, hogy milyen állapotban van az LCR Honda japánja – aki egyébként szerencsétlen versenybalesetnek nevezte a történteket.

Ami egyébként a nagydíjhétvégét illeti, egyelőre a mezőny megúszta a tájfunfenyegetést és mindenki sikeresen landolt a felkelő nap országában, az előrejelzések szerint ugyanakkor nem kizárt, hogy éppen vasárnapra újabb komoly vihar alakulhat ki a térségben. A hétvége tervezett programja – ami eggyel kevesebb szabadedzést tartalmaz – ide kattintva található.

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: