DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Motor

Ezért égett meg Quartararo mellkasa

Komolyabb sérülés nélkül megúszta ugyan aragóniai első körös balesetét a regnáló MotoGP-világbajnok, a mellkasán viszont égéses horzsolásokat szenvedett – az Alpinestars elmondta, miért.

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Fabio Quartararo számára mindössze néhány kanyarig tartott a vasárnapi Aragóniai Nagydíj: a francia a 3-as kanyar kigyorsításán eltalálta hátulról a megbicsakló Marc Marquez motorját, aminek egy hatalmas repülés lett az eredménye a címvédő számára. Bár törést nem szenvedett el, a vb-éllovas mellkasán égések és horzsolások jelentek meg az aszfalton való csúszástól.

Felmerülhetett a kérdés, hogy ez miként volt lehetséges, elvégre a motoros ruhájának védenie kellett volna a bőrét az esés után. Különösen érdekes volt annak fényében a dolog, hogy Quartararónak tavaly is gondja akadt a ruhája zipzárjával, amely a barcelonai versenyen menet közben adta meg magát, s amiért akkor meg is büntették őt utólag.

motogp-2-quartararo



A Quartararo és még sok más versenyző bőrruháját gyártó Alpinestars szerdán rövid közleményben magyarázta el, mi is történt: állításuk szerint az elemzéseik alapján az okozta a zipzár hibáját, hogy amikor a földre érés után a franciát eltalálta a motorja első kereke, eddig még nem látott erőhatás érte a zipzárt.

„Miután összeért egy másik motorral a 3-as kanyar kijáratán, Fabiót ledobta előre a motorja, amitől az első földre érésnél megfelelően aktiválódott a légzsák a ruhájában. Az esést komplikálta, hogy miután Fabio földet ért és a hátán csúszott – és ekkor még rendben a zipzár –, egy második jelentős erőhatás is érte: a motorja első kereke ütötte meg a mellkasánál” – idézi az Alpinestars közleményét a The Race.

„Az elemzésünk során arra jutottunk, hogy amiatt, hogy a légzsák teljes mértékben felfújódott az első ütés hatására, valamint a ruha megfeszült a csúszási súrlódás okán, amikor a motor első kereke megütötte Fabio mellkasát, az olyan szintű nyomást helyezett a zipzárra, amit az eddig többezer regisztrált balesetünk során nem láttunk. A ruha összes többi eleme rendben maradt, de a zipzár fogazata megadta magát a rendkívüli ütés hatására.”

Az Alpinestars hozzátette, hogy természetesen dolgozni fognak rajta, hogy bár szokatlanul együttálltak a dolgok a yamahás incidensénél, többet ne fordulhasson elő hasonló. Maga Quartararo a csapata Japán Nagydíj előtti előzetesében úgy fogalmazott, hogy jobban van, gyógyulnak az égéses horzsolásai, és igyekszik teljesen fitt állapotba kerülni Motegire, ahol a győzelemért szeretne harcba szállni. A vb-éllovas összetettbeli fórja az aragóniai kiesés után egyébként tíz pontra olvadt Francesco Bagnaiával szemben, de Aleix Espargaro is megközelítette őt 17 egységnyire.

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: