DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Motor

Quartararo fölényesen nyert, Espargaro bődületeset hibázott

Hármas rajtbalesettel indult a Katalán GP, amelyet óriási előnnyel nyert meg az első kanyarban élre álló címvédő – egyetlen igazán talpon maradt vb-kihívója pedig korai ünnepléssel dobta el a második helyet.

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Kiváló napsütéses időben startolhatott el a MotoGP idei kilencedik versenye, a Katalán Nagydíj a barcelonai pályán. A pole-pozícióból idén másodszor Aleix Espargaro várhatta a piros lámpák kialvását, és bár jól jött el a rajttól, az első kanyar féktávján Fabio Quartararo vette át tőle a vezetést. A dráma azonban kettejük mögé történt: Takaaki Nakagami motorjának eleje úszott el, a kicsúszó japán pedig magával vitte Alex Rinst és Francesco Bagnaiát is – előbbit a Hondával, utóbbit a testével ütötte ki, a legnagyobb repülést pedig a suzukis produkálta hármójuk közül.

quartararo-yamaha-barcelona-futam



Quartararo és Espargaro mögött így Jorge Martin tűnt fel, aki ráadásul rövidesen meg is előzte az apriliást. Ezt pedig remekül kihasználta Quartararo, aki pillanatok alatt két másodperc fölé tornázta az előnyét a két spanyollal szemben. Miközben a Pramac Ducati versenyzője maga mögött tartotta Espargarót, a bolognaiak másik szatellit alakulata, a Gresini borzalmas perceket élt át: előbb az idén már háromszor nyerő Enea Bastianini, majd az újonc Fabio di Giannantonio is elesett – Bagnaia és Bastianini kiesésével mindkét fő ducatis vb-aspiráns nullázott tehát.

A táv harmadánál Espargaro végre áthámozta magát Martinon, átvéve tőle a második helyet, ekkorra azonban már három és másodpercre rúgott Quartararo előnye. Ez pedig nemhogy nem csökkent, de még tovább is nőtt, így az apriliás nem tudta lerázni magáról Martint, aki néhány kör elteltével vissza is előzte őt a célegyenes végén. Persze ezt Espargaro sem hagyta annyiban, négy körrel a leintés megelőzően ismét elment a pramacos mellett.

A dráma azonban a legvégén jött: Espargaro már az utolsó előtti kör végén azt hitte, hogy a vége a futamnak, ezért idejekorán ünnepelni kezdett, így Martin, Johann Zarco és Joan Mir is elment mellette! Quartararo pedig eközben senkitől sem zavartatva, öt másodperc fölötti fórral motorozott be a célba és gyűjtötte be idei második sikerét. A Yamaha franciája ezzel megszilárdította vb-vezetését, ráadásul jócskán növelte is a fórját Espargaro hibája miatt. Az említettek mögött a VR46 Ducati színeiben remeklő Luca Marini futott be, a top 10-be a másik Aprilián ülő Maverick Vinales, a gyári KTM duója, Brad Binder és az osztrákokat a szezon végén várhatóan elhagyó Miguel Oliveira, valamint az LCR-es Alex Marquez fért még be.

A futam végeredménye:

1. Fabio Quartararo Monster Yamaha  
2. Jorge Martín Pramac Ducati 6.473
3. Johann Zarco Pramac Ducati 8.385
4. Joan Mir Team Suzuki Ecstar 11.481
5. Aleix Espargaró Aprilia Racing 14.395
6. Luca Marini VR46 Ducati 15.430
7. Maverick Vińales Aprilia Racing 15.975
8. Brad Binder Red Bull KTM 21.436
9. Miguel Oliveira Red Bull KTM 26.800
10. Álex Márquez LCR Honda 30.460
11. Remy Gardner Tech3 KTM 32.443
12. Darryn Binder RNF Yamaha 32.881
13. Franco Morbidelli Monster Yamaha 33.168
14. Jack Miller Ducati Lenovo Team 34.693
15. Raúl Fernández Tech3 KTM 37.844
16. Michele Pirro Aruba.it Ducati 44.533
17. Pol Espargaró Repsol Honda 46.199
Kiesett:    
  Andrea Dovizioso RNF Yamaha  
  Fabio Di Giannantonio Gresini Ducati  
  Enea Bastianini Gresini Ducati  
  Marco Bezzecchi VR46 Ducati  
  Francesco Bagnaia Ducati Lenovo Team  
  Alex Rins Team Suzuki Ecstar  
  Takaaki Nakagami LCR Honda  
  Stefan Bradl Repsol Honda  
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: