DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Motor

Bastianini harmadszor nyert, Bagnaia bukott

Katar és Austin után Le Mans-t is bevette a Bestia: remek rajttal és gyári ducatis márkatársa hibáját is kihasználva győzött a Francia GP-n. Miller és Aleix Espargaro a dobogón, a Suzukik nulláztak.

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Az egyaránt spanyol diadalt hozó Moto3-as és Moto2-es versenyek után – előbbit Jaume Masia, utóbbit Augusto Fernandez nyerte – következhetett Le Mans-ban a fő esemény, a MotoGP Francia Nagydíja. A pole-pozícióból Francesco Bagnaia várhatta a piros lámpák kialvását, a startot azonban jobban kapta el a másik gyári ducatis, Jack Miller, így ő állt az élre, sőt az olaszt még Enea Bastianini is megelőzte.

A gresinis ugyanakkor hamar hibázott egy kisebbet, így visszaesett Bagnaia és a szintén remekül induló Alex Rins mögé – a suzukis azonban a harmadik kör elején kiszállt a küzdelemből: a célegyenes végén kiszáguldott a kavicságyba, majd onnan visszatérve nagy tempónál elesett. A középmezőnyben is óriási adok-kapok zajlott Takaaki Nakagami, a negyedik rajthelyről induló Fabio Quartararo, valamint Marc Marquez részvételével, sőt Johann Zarco és Brad Binder össze is ért, a KTM-es motorjáról le is repült egy szárnyelem.

bastianini-lemans-motogp



Még csak néhány kör telt el, amikor az élen is változás történt: Miller fordult kissé szélesen az egyik kanyarban, ezt pedig egyből kihasználta Bagnaia, így visszavette a rajtnál elveszített vezető pozícióját. A két gyári ducatis Bastianinivel kiegészülve kissé le is rázta magáról a Joan Mir, Aleix Espargaro, Quartararo alkotta üldöző triót. Azért teljesen nem szakadtak le az éllovas hármasról, ahol ráadásul egy helycsere is történt a féltávhoz közeledve: Bastianini előzte Millert és jött fel ezzel a második pozícióba. Egy motoros pedig kiszállt ebből a harcból: Mir az utolsó kombinációban esett el, teljessé téve a Suzuki katasztrofális napját.

Tíz körrel a vége előtt Jorge Martin iratkozott fel a kiesők egyébként népes listájára (a Tech3 KTM-esek például ugyancsak buktak), ráadásul az idén már ötödször nullázó spanyol Ducatija finoman ki is gyulladt a sóderágyban. Mindeközben az első helyeken Bagnaia és Bastianini ellépett Millertől, így a táv utolsó harmadában a két olasz párharcává szűkült a győzelemért folyó csata. Hét körrel a vége előtt a gresinis meg is indította a támadást, Bagnaia azonban akkor még visszaelőzött – aztán viszont néhány kanyar alatt rémálommá vált a ducatis versenye, ugyanis előbb csak a vezetést bukta el egy kisebb hibával, majd el is esett!

Ezzel Bastianini egyedül maradt az élen, és nem is remegett meg a keze: hét verseny alatt harmadik győzelmét aratta 2022-ben a Gresini egyéves specifikációjú Ducatijával! Miller behozta második helyen a gyári motort, míg a dobogó alsó fokára Aleix Espargaro állhatott fel, zsinórban harmadik pódiumát szerezve az Apriliával. Quartararónak így be kellett érnie a negyedik, Zarcónak pedig az ötödik hellyel hazai közönsége előtt, a yamahás azonban így is megtartotta a vezetést a vb-tabellán – igaz, Espargaro négy, Bastianini nyolc pontra van csak tőle. Marquez hatodik lett a Repsol Hondával, majd jött Takaaki Nakagami, míg a top 10-et Brad Binder, Luca Marini és a pocsék start után a mezőny végéről visszakapaszkodó Maverick Vinales tette teljessé.

A futam végeredménye:

1. Enea Bastianini Gresini Ducati  
2. Jack Miller Ducati Lenovo Team 2.718
3. Aleix Espargaró Aprilia Racing 4.182
4. Fabio Quartararo Monster Yamaha 4.288
5. Johann Zarco Pramac Ducati 11.139
6. Marc Márquez Repsol Honda 15.155
7. Takaaki Nakagami LCR Honda 16.680
8. Brad Binder Red Bull KTM 18.459
9. Luca Marini VR46 Ducati 20.541
10. Maverick Vińales Aprilia Racing 21.486
11. Pol Espargaró Repsol Honda 22.707
12. Marco Bezzecchi VR46 Ducati 23.408
13. Fabio Di Giannantonio Gresini Ducati 26.432
14. Álex Márquez LCR Honda 28.710
15. Franco Morbidelli Monster Yamaha 29.433
16. Andrea Dovizioso RNF Yamaha 38.149
17. Darryn Binder RNF Yamaha 59.748
Kiesett:    
  Miguel Oliveira Red Bull KTM  
  Francesco Bagnaia Ducati Lenovo Team  
  Jorge Martín Pramac Ducati  
  Joan Mir Team Suzuki Ecstar  
  Raúl Fernández Tech3 KTM  
  Alex Rins Team Suzuki Ecstar  
  Remy Gardner Tech3 KTM  
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: