DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Motor

Espargaro győzelemre vezette az Apriliát

Történelmi eredményt ért el a pole-t diadalra váltó spanyol, aki saját maga és a noalei márka első MotoGP-s sikerét érte el Termasban. A sokáig vezető Martin lett a második, a suzukis Rins a harmadik.

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

A Moto3-asok és a Moto2-esek futama – előbbit Sergio Garcia, utóbbit Celestino Vietti nyerte, mindketten a világbajnokság éllovasaként távozhatnak a helyszínről – után következett a MotoGP Argentin Nagydíja. Az első rajtkockából az Aprilia első MotoGP-s pole-ját szerző Aleix Espargaro startolhatott, a legjobban azonban a mellőle induló Jorge Martin lőtt ki a piros lámpák kialvása után. A két spanyol nagyon hamar lerázta az üldözőket, amely bolynak az élére Pol Espargaro került, miután a repsolos megelőzte Luca Marinit – aki mellett aztán a két suzukis is elment nem sokkal később.

Martin és Aleix Espargaro sokáig nagyjából három tizedmásodperces különbséggel követte egymást az élen, mögöttük azonban a táv negyedéhez érve változott a harmadik helyezett személye, miután Alex Rins megelőzte Pol Espargarót. Voltak korai búcsúzók is: Johann Zarco bukott – előtte nem sokkal a start után sok pozíciót veszítő címvédővel, Fabio Quartararóval csatázott –, Franco Morbidelli pedig vélhetően műszaki problémák miatt kényszerült a bokszba.

aleix-espargaro-termas-motogp-futam



Harmadtávnál hibázott egy kisebbet Aleix Espargaro, így Martin előnye egy másodpercre hízott, de az apriliás gyorsan összeszedte magát, s néhány kör alatt vissza is ért a Pramac Ducati versenyzője mögé. Testvérének azonban már nem voltak ilyen jó időszaka a verseny közepén, Pol Espargaro ugyanis kicsúszott a negyedik helyen haladva, amelyet így Joan Mir örökölt meg tőle – ám sem a 2020-as világbajnok nem volt közel csapattársához, Rinshez, sem a harmadik helyezett az éllovas duóhoz.

Espargaro nyolc körrel a vége előtt indított először támadást, de szélesre futott, így Martin azonnal visszavette tőle az első helyet. Két körrel később gyakorlatilag lejátszódott ugyanez a jelenet közöttük, harmadik nekifutásra azonban már sikerrel járt az apriliás, aki így öt körrel a leintést megelőzően az élre állt! Persze a csatának ezzel még nem volt vége, Martin igyekezett honfitársa nyomában maradni, aki egyszer hibázott is egy kisebbet, de a vezetést meg tudta tartani.

Ez pedig már így is maradt a kockás zászlóig: Aleix Espargaro nyerte az Argentin Nagydíjat, megszerezve ezzel saját maga első világbajnoki futamgyőzelmét és az Aprilia első sikerét a MotoGP-érában – nem mellesleg pedig a vb-összetettben is az élre állt a 200. futamát teljesítő spanyol! Martin bejött másodiknak, a dobogót pedig Rins tette teljessé a Suzukival. Mir lett a negyedik, majd jött a gyenge időmérő után felzárkózó Francesco Bagnaia a Ducatival, valamint a KTM-es Brad Binder. Maverick Vinales hetedik helyen hozta be a másik Apriliát, megelőzve Quartararót, az újoncként parádés kilencedik pozíciót szerző Marco Bezzecchit és a top 10-et záró Enea Bastianinit. Folytatás egy hét múlva az Amerikai Nagydíjjal.

A futam végeredménye:

1. Aleix Espargaró Aprilia Racing  
2. Jorge Martín Pramac Ducati 0.807
3. Alex Rins Team Suzuki Ecstar 1.330
4. Joan Mir Team Suzuki Ecstar 1.831
5. Francesco Bagnaia Ducati Levono Team 5.840
6. Brad Binder Red Bull KTM 6.192
7. Maverick Vińales Aprilia Racing 6.540
8. Fabio Quartararo Monster Yamaha 10.215
9. Marco Bezzecchi VR46 Ducati 12.622
10. Enea Bastianini Gresini Ducati 12.987
11. Luca Marini VR46 Ducati 13.962
12. Takaaki Nakagami LCR Honda 14.002
13. Miguel Oliveira Red Bull KTM 14.456
14. Jack Miller Ducati Levono Team 14.898
15. Álex Márquez LCR Honda 23.472
16. Raúl Fernández Tech3 KTM 25.862
17. Remy Gardner Tech3 KTM 28.711
18. Darryn Binder RNF Yamaha 28.784
19. Stefan Bradl Repsol Honda 31.943
20. Andrea Dovizioso RNF Yamaha 1'21.442
  Fabio Di Giannantonio Gresini Ducati Kiesett
  Pol Espargaró Repsol Honda Kiesett
  Franco Morbidelli Monster Yamaha Kiesett
  Johann Zarco Pramac Ducati Kiesett
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: