DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 16. kedd
Motor

Bagnaia rajt-cél győzelmet aratott Misanóban

Hiába érte utol őt a hajrában Quartararo, a Ducati hazai közönség előtt szereplő olasz versenyzője nyerte a San Marinó-i Nagydíjat. A dobogóra meglepetésre az újonc Bastianini állhatott még fel.

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Fenyegetően gyülekeztek ugyan a felhők Misanóban, de száraz pályán startolt el a MotoGP San Marinó-i Nagydíja. A pole-pozícióból Francesco Bagnaia várhatta a piros lámpák kialvását, az olasz pedig parádésan is kapta el a rajtot, így nemcsak megőrizte az első helyet, hanem pillanatok alatt el is lógott az üldözőktől. Az első kanyarokban Jack Miller visszaverte Fabio Quartararo támadását, a yamahást ráadásul aztán Jorge Martin is elkezdte szorongatni. A vb-éllovas és az újonc csatájának aztán egy hiba vetett véget: Martin csúszott el a Pramac Ducatival, így Quartararo mögött már Aleix Espargaro és Marc Marquez haladt.

Az első hármas egy-másfél másodpercre követte egymást, a negyedik helyért viszont egy váratlan név is bejelentkezett: az utóbbi időben remeklő újonc, Enea Bastianini levadászta Espargarót és Marquezt is. Ahogy teltek a körök, Alex Rins is megérkezett rájuk a Suzukival, sőt apriliás honfitársát meg is előzte.

bagnaia-futam-misano-ducati



Bagnaia fórja közben az élen két és fél másodperc fölé nőtt Millerrel és Quartararóval szemben, miután az ausztrál és a francia egy ízben kissé lesodródott a pályáról. A páros között a táv felénél helycsere is történt: Quartararo kapta el Millert, akit aztán apránként le is szakított magáról. Aki viszont parádés köröket futott, az Bastianini volt, aki teljesen lerázta Marquezt, Rinst és Espargarót – akik közül a suzukis el is esett –, sőt a tavalyi Moto2-es világbajnok hamarosan Millert is utolérte és lehagyta, amivel dobogós pozícióba jött fel!

A táv utolsó harmadához érve aztán Quartararo is közelíteni kezdett az addig simán vezető Bagnaiára, három körrel a vége előtt pedig fél másodpercen belülre is került a ducatishoz. Az utolsó kör elején közvetlenül megérkezett az olaszra, de támadni nem tudott, így Bagnaia megnyerte a versenyt hazai közönsége előtt – duplázott tehát az Aragóniai GP után! Quartararo sem lehet csalódott, hiszen csak öt ponttal csökkent az előnye a vb-tabellán (így 48 egység a fórja), míg a dobogót a futam meglepetése, Bastianini tette teljessé a korábbi specifikációjú Avintia Ducatival. A negyedik helyet nagy csatában Marquez kaparintotta meg, miután ő és Mir is megelőzte Millert a hajrában – igaz, a suzukisnak vissza kellett adnia a pozíciót az ausztrálnak pályaelhagyás miatt. Pol és Aleix Espargaro követték őket, a top 10-et pedig Brad Binder és Takaaki Nakagami tette teljessé.

A futam végeredménye:

1. Francesco BAGNAIA ITA Ducati Lenovo Team Ducati 41'48.305
2. Fabio QUARTARARO FRA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +0.364
3. Enea BASTIANINI ITA Avintia Esponsorama Ducati +4.789
4. Marc MARQUEZ SPA Repsol Honda Team Honda +10.245
5. Jack MILLER AUS Ducati Lenovo Team Ducati +10.469
6. Joan MIR SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +10.325
7. Pol ESPARGARO SPA Repsol Honda Team Honda +13.234
8. Aleix ESPARGARO SPA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +15.698
9. Brad BINDER RSA Red Bull KTM Factory Racing KTM +16.129
10. Takaaki NAKAGAMI JPN LCR Honda IDEMITSU Honda +18.519
11. Michele PIRRO ITA Ducati Lenovo Team Ducati +20.373
12. Johann ZARCO FRA Pramac Racing Ducati +21.066
13. Maverick VINALES SPA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +21.258
14. Stefan BRADL GER Team Honda HRC Honda +28.142
15. Alex MARQUEZ SPA LCR Honda CASTROL Honda +30.686
16. Danilo PETRUCCI ITA Tech 3 KTM Factory Racing KTM +32.654
17. Valentino ROSSI ITA Petronas Yamaha SRT Yamaha +33.853
18. Franco MORBIDELLI ITA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +36.272
19. Luca MARINI ITA SKY VR46 Avintia Ducati +36.839
20. Miguel OLIVEIRA POR Red Bull KTM Factory Racing KTM +37.202
21. Andrea DOVIZIOSO ITA Petronas Yamaha SRT Yamaha +42.587
Nem ért célba:        
  Alex RINS SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki  
  Iker LECUONA SPA Tech 3 KTM Factory Racing KTM  
  Jorge MARTIN SPA Pramac Racing Ducati  
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: