DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
Motor

Quartararo fölényesen győzött Assenben

A verseny elején az élre állt, s vissza sem nézett a célig az idei negyedik sikerét arató francia vb-éllovas. A Yamaha kettős sikernek örülhetett Vinales révén, Mir még a dobogón a Suzukival.

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

A két kisebb kategória versenyei után – a Moto3-ban Dennis Foggia, a Moto2-ben Raul Fernandez nyert – következett a MotoGP idei kilencedik futama, az asseni Holland TT. A pole-pozícióból a múlt héten utolsó helyen végző, a paddockban keringő pletykák alapján a semmiből az Apriliával szóba hozott Maverick Vinales indulhatott, a rajtot azonban a tőle megszokott módon elrontotta, így Fabio Quartararo tört az élre, nyomában Francesco Bagnaiával és Takaaki Nakagamival. Az első kört aztán már Bagnaia zárta az élen, miután megelőzte a vb-éllovas yamahást. Az élmezőny négyese mögött pedig Johann Zarco és Alex Rins akaszkodott össze, aminek az lett az eredménye, hogy a suzukis kiszaladt a pályáról és visszaesett a mezőny végére.

quartararo-futam-yamaha-assen



Quartararo persze nem akarta hagyni, hogy a ducatis vezessen, s néhány sikertelen kísérlet – pontosabban Bagnaia-féle visszaelőzés – után a hatodik körben az élre is állt a francia. A yamahás aztán gyorsan le is rázta magáról az üldözőit, miközben hátrébb egy Yamaha viszont kiszállt a versenyből: a rajtját is eleve elrontó és a mezőny hátsó traktusaiba visszacsúszó Valentino Rossi dobta el a petronasos versenygépet.

Miközben Quartararo három-négy másodperc környékére építette a fórját, a második helyért szép csatát vívott Bagnaia és Nakagami: a japán az utolsó szektorban előzött többször is, de az olasz a célegyenesben rendre vissza tudott támadni. Ennek a párharcnak aztán az vetett véget, hogy Bagnaia hosszúkörös büntetést kapott pályaelhagyások miatt, míg Nakagami hirtelen rettenetesen visszacsúszott. Így az addig előzni képtelen Vinales került a második, míg Johann Zarco a harmadik helyre, míg a Quartararót üldöző bolyból Jack Miller egy kicsúszással szállt ki.

Vinales ugyan az egyik körben majdnem egy másodpercet kiharapott csapattársa előnyéből, de ezután megakadt a felzárkózása is – igaz, arra jó volt ez, hogy lerázza magáról Zarcót, akit aztán el is kapott Joan Mir, aki ezzel feljött dobogós helyre. Hátrébb közben többen is idejekorán búcsúztak: Jorge Martin kiállt a bokszba, ahogy a bukása után még köröző, de fekete-narancs zászlóval kiintett Miller is, míg Iker Lecuona az utolsó sikánban csúszott el a Tech3 KTM-mel.

Quartararo előnye eközben csak minimálisan fogyott, de végül így is kényelmes előnnyel zsebelte be idei negyedik győzelmét, amellyel tovább növelte előnyét az összetett élén. Vinales révén kettős sikernek örülhetett a Yamaha, míg a dobogót Mir tette teljessé a Suzukival. Őket Zarco és a KTM-es Miguel Oliveira követte a sorban, majd jött az egymással is nagyot harcoló Bagnaia, Marc Marquez és Aleix Espargaro trió – közülük Marquez a 20. helyről startolva produkált nagy felzárkózást –, míg a top 10-et Nakagami és Pol Espargaro tette teljessé. A bajnokság egy bő hónapos nyári szünet után, augusztus elején folytatódik a spielbergi Stájer Nagydíjjal.

A futam végeredménye:

1. Fabio QUARTARARO FRA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha 40'35.031
2. Maverick VIÑALES SPA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +2.757
3. Joan MIR SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +5.760
4. Johann ZARCO FRA Pramac Racing Ducati +6.130
5. Miguel OLIVEIRA POR Red Bull KTM Factory Racing KTM +8.402
6. Francesco BAGNAIA ITA Ducati Lenovo Team Ducati +10.035
7. Marc MARQUEZ SPA Repsol Honda Team Honda +10.110
8. Aleix ESPARGARO SPA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +10.346
9. Takaaki NAKAGAMI JPN LCR Honda IDEMITSU Honda +12.225
10. Pol ESPARGARO SPA Repsol Honda Team Honda +18.565
11. Alex RINS SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +21.372
12. Brad BINDER RSA Red Bull KTM Factory Racing KTM +21.676
13. Danilo PETRUCCI ITA Tech 3 KTM Factory Racing KTM +27.783
14. Alex MARQUEZ SPA LCR Honda CASTROL Honda +29.772
15. Enea BASTIANINI ITA Avintia Esponsorama Ducati +32.785
16. Lorenzo SAVADORI ITA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +37.573
17. Garrett GERLOFF USA Petronas Yamaha SRT Yamaha +53.213
18. Luca MARINI ITA SKY VR46 Avintia Ducati +1'06.791
Nem ért célba:        
  Iker LECUONA SPA Tech 3 KTM Factory Racing KTM  
  Jack MILLER AUS Ducati Lenovo Team Ducati  
  Jorge MARTIN SPA Pramac Racing Ducati  
  Valentino ROSSI ITA Petronas Yamaha SRT Yamaha  
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: