DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Motor

„Nem volt helyes, hogy ma versenyeztünk”

Bagnaia és Petrucci is úgy véli, hogy nem lett volna szabad megrendezni az Olasz Nagydíjat Dupasquier halálos balesete után, Rossi szerint viszont ez már úgysem változtatott volna semmin.

Tragédia árnyékolta be a gyorsaságimotoros-világbajnokság Olasz Nagydíját: a Moto3-ban szereplő Jason Dupasquier a szombati időmérő végén szenvedett balesetet, amely után bő fél óráig a pályán ápolták, majd mentőhelikopterrel a firenzei kórházba szállították, vasárnap délben azonban kiderült, hogy az életét már nem tudták megmenteni. A 19 éves versenyző halálhírét a Moto3-as és a Moto2-es futam között jelentette be a bajnokság, azaz két versenyt – a Moto2-jét és a MotoGP-jét – úgy rendeztek meg, hogy már tisztában voltak a szervezők a svájci halálával (igaz, a középső kategória versenyzői szemlátomást csak a leintés után értesültek a gyászhírről).

Ezt a döntést, miszerint nem törölték a hátralévő futamokat Mugellóban – egy egyperces gyászszünetet tartottak a MotoGP viadala előtt –, több királykategóriás szereplő is kifogásolta. Közéjük tartozott Francesco Bagnaia is, aki egyébként a rajt után még vezetett, viszont már az első körökben kicsúszott az élen haladva – a ducatis olasz így nyilatkozott a Motorsport.com szaklapnak:

motogp-dupasquier-emlekezes-1



„Ha a tegnapi nap nehéz volt, a mai már lehetetlen. Jól rajtoltam, az élen álltam, de ma semmin sem változtatna, ha elsőként vagy utolsóként végzek. Ez volt életem talán egyik legrosszabb napja, semmit nem élveztem. Ami engem illet, azt kértem, hogy ne versenyezzünk ma, mert szerintem nem volt helyes. Ráadásul úgy vélem, ha ez egy MotoGP-versenyzővel történt volna, akkor nem versenyeztünk volna. Szóval nem örülök a mai napnak és annak, aki úgy döntött, hogy ilyen hírek után hagyjanak versenyezni minket. Nem számít, hogy buktam, csak Jasonre és a családjára gondolok. Elveszítettünk egy 19 éves motorost, amit nehéz elfogadni, ahogy annak a döntését is, aki hagyott minket versenyezni.”

Hasonló gondolatokat fogalmazott meg a Tech3 KTM-et erősítő Danilo Petrucci is: „A mai egy roppant nehéz verseny volt, de nem a sport szempontjából. Emberileg nem érzem teljesen tisztán magam. Arra gondolok, hogy azon a pályán versenyeztünk, ahol 24 órával korábban meghalt valaki, és ez szerintem nem a legjobb. De mondjuk úgy, hogy nem voltam abban a pozícióban, hogy azt mondjam, hogy legalább egy napig álljunk le. Egy ugyanolyan versenyzőről van szó, mint mi magunk, és már nincs velünk. Senki nem kérdezett meg minket, nem volt semmilyen megbeszélés. A mai nap már túl voltunk a legrosszabbon, hiszen tegnap láttuk a versenyző testét a pályán heverve, majd beöltöztünk, három perc múlva nyílt a bokszutca, és elmentünk ott, ahol talán meghalt egy motoros.”

motogp-dupasquier-emlekezes-2

A MotoGP-mezőny veteránja, Valentino Rossi – aki versenyzőként élt át már hasonlót, amikor Marco Simoncelli tragikus balesetében érintett is volt a 2011-es Malajziai Nagydíjon, amelyet utána töröltek végül – viszont úgy véli, hogy nem változtatott volna semmin, ha nem állnak ma rajthoz: „Nehéz volt a mai nap, hiszek azok után, ami Jasonnel történt tegnap, feltesszük magunknak a kérdést, hogy miért is versenyzünk. Minden értelmét veszti. Ugyanakkor szerintem annak sem lett volna értelme, ha nem versenyzünk, mert az, hogy ma mit csinálunk, nem változtat azon, mi történt tegnap Jasonnel. De persze nagyon rossz és kemény ez.”

Rossi véleményével értett egyet az olasz petronasos csapattársa, Franco Morbidelli is: „Nem először történik ez, és nem is utoljára. Előre kell tekintenünk és folytatnunk a sportunkat. Az élet olykor kegyetlen és borzalmas, de előre kell tekintenünk, mert ilyen az élet.”

Az Olasz Nagydíjat megnyerő és ezzel a világbajnoki vezetését megerősítő Fabio Quartararo is nehéznek nevezte, hogy ilyen tragédia után kellett motorra ülniük, de egyúttal Dupasquier emlékének ajánlotta a mugellói sikerét: „Őrült és furcsa nap volt. Rengeteg érzelem öntött el minket a futam előtt. Én nagyon könnyen elérzékenyülök bármilyen helyzetben, ezért nehéz volt elrajtolni az egyperces gyászcsend után, és akárhányszor átmentem a 9-es kanyaron, Jasonre gondoltam. Ezt a győzelmet neki ajánlom” – fogalmazott közvetlenül a leintés után a Yamaha franciája, aki a dobogóra egy svájci zászlóval is megemlékezett az elhunyt versenyzőtársról.

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: