DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Motor

Bagnaia eldobta, Quartararo fölényesen nyert Mugellóban

A Ducati fő vb-esélyese az élről bukott az első körökben, ezután pedig senki nem tudta megfogni a Yamaha franciáját, aki ezzel ellépett a vb-tabellán. Oliveira és Mir még a dobogón.

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Egyperces néma megemlékezés előzte meg a MotoGP Olasz Nagydíját Mugellóban: a szombaton balesetet szenvedő 19 éves Moto3-as versenyző, Jason Dupasquier előtt rótta le a tiszteletét a paddock, akinek a halálhírét dél körül jelentette be a világbajnokság.

Már a start előtt váratlan esemény történt: Enea Bastianini a felvezető kör végén, a rajtrácsra visszaérve esett el – mint később kiderült, Johann Zarco mögé érve fékezett hatalmasat és bukott orra az újonc, aki gyakorlatilag le is fejelte a francia motorjának hátulját (az esetet a leintés után vizsgálni fogják a felügyelők).

quartararo-yamaha-mugello-futam



Ennek ellenére elengedték a futamot: a pole-ból zsinórban negyedik alkalommal Fabio Quartararo vághatott neki a versenynek, ám hiába vetette be a hétvégén már a Yamaha is a motor elejét is összeültető rajteszközt, Francesco Bagnaia így is elment mellette a Ducatival az 1-es kanyarig. De nem sokáig örülhetett a vezetésnek a ducatis: a második körben az élről kicsúszott! Nem ő volt az egyetlen kieső: hátrébb Marc Marquez is búcsúzott a küzdelmektől egy bukással, miután összeért Brad Binderrel.

Az élen így Quartararo találta magát, akit azonban komolyan szorongatott Zarco: a pramacos francia kétszer is megelőzte őt a célegyenesben, a yamahás honfitárs viszont minduntalan visszavette tőle a pozíciót a kanyargós részen. Apránként aztán Quartararo kezdett is ellépni Zarcótól, akire viszont akaszkodott az új KTM-vázzal remeklő Miguel Oliveira. Mögöttük Jack Miller haladt negyedikként, nyomában a Suzukikkal, akiknek beletelt néhány körbe, mire áthámozták magukat az egyenesben őket állandóan visszaelőző ausztrálon, akit aztán viszont azzal a lendülettel Binder is elkapott.

A Joan Mir, Alex Rins duó aztán a táv második felében megindult Zarco és Oliveira párosa után is, nyolc körrel a vége előtt pedig utol is érték őket. Érezte ezt Oliveira is, aki a Suzukik elől menekülve megelőzte Zarcót, akit a következő körökben Mir és Rins is levadászott. Utóbbi spanyol viszont megint hibázott: öt körrel a vége előtt elesett az utolsó kanyarban – sorozatban a negyedik futamon nullázott! Mir azonban még próbálta szorongatni Oliveirát is, jóllehet Zarcót sem tudta lerázni teljesen magáról.

Quartararo eközben senkitől nem zavartatva, bő három másodperces fórját kényelmesen beosztva győzött, idei harmadik sikerét aratva – ráadásul ezzel az összetett pontversenyben is jócskán ellépett üldözőitől. Oliveira ért be másodikként, Mir pedig harmadikként, és végül ebben a sorrendben is állhattak fel a pódiumra, miután mindketten minimálisan kiszélesítették a pályát és ráhajtottak a zöld részre ugyanazon a ponton (ezért automatikusan egy pozíció átadása a szankció, de mivel mindketten elkövették, maradt az eredeti felállás). Az előző három mugellói versenyt megnyerő Ducati legjobbja Zarco lett a maga negyedik helyével. A KTM előrelépését Binder ötödik pozíciója is megmutatta, a dél-afrikai Millert és az apriliás Aleix Espargarót megelőzve futott be. A szombaton már a Q1-ben kieső, majd a rajtot menetrendszerűen elrontó Maverick Vinales nyolcadik lett, míg a top 10-et a több esésnek is köszönhetően Danilo Petrucci és Valentino Rossi tette teljessé.

A futam végeredménye:

1. Fabio QUARTARARO FRA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha 41'16.344
2. Miguel OLIVEIRA POR Red Bull KTM Factory Racing KTM +2.592
3. Joan MIR SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +3.000
4. Johann ZARCO FRA Pramac Racing Ducati +3.535
5. Brad BINDER RSA Red Bull KTM Factory Racing KTM +4.903
6. Jack MILLER AUS Ducati Lenovo Team Ducati +6.233
7. Aleix ESPARGARO SPA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +8.030
8. Maverick VIÑALES SPA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +17.239
9. Danilo PETRUCCI ITA Tech 3 KTM Factory Racing KTM +23.296
10. Valentino ROSSI ITA Petronas Yamaha SRT Yamaha +25.146
11. Iker LECUONA SPA Tech 3 KTM Factory Racing KTM +25.152
12. Pol ESPARGARO SPA Repsol Honda Team Honda +26.059
13. Michele PIRRO ITA Pramac Racing Ducati +26.182
14. Alex MARQUEZ SPA LCR Honda CASTROL Honda +29.400
15. Lorenzo SAVADORI ITA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +32.378
16. Franco MORBIDELLI ITA Petronas Yamaha SRT Yamaha +37.906
17. Luca MARINI ITA SKY VR46 Avintia Ducati +50.306
Nem ért célba:        
  Takaaki NAKAGAMI JPN LCR Honda IDEMITSU Honda  
  Alex RINS SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki  
  Francesco BAGNAIA ITA Ducati Lenovo Team Ducati  
  Marc MARQUEZ SPA Repsol Honda Team Honda  
Nem rajtolt el:        
  Enea BASTIANINI ITA Avintia Esponsorama Ducati  
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: