DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
Motor

Quartararo elsüllyedt, Miller révén kettős Ducati-siker Jerezben

Hiába vezetett sokáig a pole-ból induló yamahás, féltáv után teljesen eltűnt a tempója, így 2006 óta először győzött a Ducati a Spanyol GP-n. Bagnaia második helyével az összetettben is az élre állt.

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

A két kisebb géposztály versenyei után – a Moto3-ban a szenzációs 16 éves újonc, Pedro Acosta, míg a Moto2-ben Fabio di Giannantonio győzött – következett Jerezben a MotoGP idei negyedik futama, a Spanyol Nagydíj. A pole-ból ismét Fabio Quartararo indulhatott, de ahogy arra számítani lehetett, a leghatékonyabb holeshot device-szal rendelkező Ducatik lőttek ki a legjobban a startnál: Jack Miller az élre állt, Francesco Bagnaia pedig feljött harmadiknak Franco Morbidelli mögé, míg a francia vb-éllovas a negyedik helyen fordult be. Az első körökben ketten is buktak: Alex Marquez futama véget is ért, Brad Binder viszont még vissza tudott állni a versenybe – nem sokkal később pedig az élmezőnyt utolérni igyekvő Alex Rins is utóbbi sorsára jutott a Suzukival.

miller-ducati-jerez-futam-1



Quartararo nem sokat várt: egyesével visszaelőzte Bagnaiát, Morbidellit és Millert, így a negyedik kör végén már a yamahás vezetett. A francia apránként le is rázta magáról a Ducati ausztrálját, aki szintén némileg ellépett Morbidellitől, aki mögött Aleix Espargaro haladt az Apriliával – amíg Bagnaia vissza nem előzte őt, sőt az olasz a féltávnál még petronasos honfitársát is lenyomta, így a harmadik helyen motorozott már a ducatis.

Valamivel túl a féltávon jött a fordulat az élen is: Quartararo tempója hirtelen visszaesett, így Miller hamar utolérte őt, sőt tíz körrel a verseny vége előtt át is vette a vezetést! A yamahás ezután sem talált magára: sorban elment mellette Bagnaia és Morbidelli is, majd utolérte őt az egymással is csatázó Takaaki Nakagami, Joan Mir, Aleix Espargaro trió – sőt, néhány kör elteltével már az első tízből is kicsúszott a francia, akinek a helyszíni szakértők tippje szerint a gumikkal vagy a verseny végi felvételek alapján akár a karjával adódhatott problémája.

Miller eközben már nem veszélyeztette senki, így a 2016-os Holland TT után megszerezte pályafutása második sikerét a MotoGP-ben – a Ducati pedig 2006 után nyert először Jerezben! A bolognaiak ráadásul kettős győzelmet ünnepelhettek Bagnaia révén (erre legutóbb 2018-ban Brnóban voltak képesek), aki Quartararo teljes visszaesésével a vb-tabellán is magához ragadta a vezetést. Morbidelli mentette a Yamaha becsületét a pódium alsó fokával, majd jött messze legjobb hondásként Nakagami, megelőzve Mirt és az Apriliával ismét erősen szereplő Aleix Espargarót. Vinales a gyenge rajthelyét és rajtját hetedik helyre váltotta, míg a top 10-be Johann Zarco, valamint a Marc Marquez, Pol Espargaro sorrendben érkező Repsol Hondák fértek be. Quartararo végül mindössze 13. lett.

A futam végeredménye:

1. Jack MILLER AUS Ducati Lenovo Team Ducati 41'05.602
2. Francesco BAGNAIA ITA Ducati Lenovo Team Ducati +1.912
3. Franco MORBIDELLI ITA Petronas Yamaha SRT Yamaha +2.516
4. Takaaki NAKAGAMI JPN LCR Honda IDEMITSU Honda +3.206
5. Joan MIR SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +4.256
6. Aleix ESPARGARO SPA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +5.164
7. Maverick VIÑALES SPA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +5.651
8. Johann ZARCO FRA Pramac Racing Ducati +7.161
9. Marc MARQUEZ SPA Repsol Honda Team Honda +10.494
10. Pol ESPARGARO SPA Repsol Honda Team Honda +11.776
11. Miguel OLIVEIRA POR Red Bull KTM Factory Racing KTM +14.766
12. Stefan BRADL GER Honda HRC Honda +17.243
13. Fabio QUARTARARO FRA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +18.907
14. Danilo PETRUCCI ITA Tech 3 KTM Factory Racing KTM +20.095
15. Iker LECUONA SPA Tech 3 KTM Factory Racing KTM +20.277
16. Luca MARINI ITA SKY VR46 Avintia Ducati +20.922
17. Valentino ROSSI ITA Petronas Yamaha SRT Yamaha +22.731
18. Tito RABAT SPA Pramac Racing Ducati +30.314
19. Lorenzo SAVADORI ITA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +37.912
20. Alex RINS SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +38.234
Nem ért célba:        
  Brad BINDER RSA Red Bull KTM Factory Racing KTM  
  Enea BASTIANINI ITA Avintia Esponsorama Ducati  
Nem fejezte be az 1. kört:        
  Alex MARQUEZ SPA LCR Honda CASTROL Honda  
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: