DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Motor

Quartararo fölényesen nyert és az élre állt

Bár sokáig szorongatta őt Rins, a suzukis bukása után magabiztos győzelmet aratott Portimaóban a Yamaha franciája. Bagnaia és Mir még a dobogón, Marquez hetedik hellyel tért vissza.

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

A Formula-1-es futammal való ütközés elkerülése érdekében ezúttal a Moto3 és a Moto2 között került sor a MotoGP versenyére a Portugál Nagydíjon. A mezőny nem volt teljes, hiszen Jorge Martin a szombati bukása és az azt követő műtétje után kénytelen volt kihagyni a portimaói futamot.

A pole-ból Fabio Quartararo várhatta a piros lámpák kialvását, a start után azonban több pozíciót is veszített: a vezetést a Ducatival remekül rajtoló Johann Zarco ragadta magához, míg mögé a Suzukik zárkóztak fel Alex Rins, Joan Mir sorrendben. Jól indult a kilenc hónap után visszatérő Marc Marquez is, aki egy ideig harmadik volt, de kis híján felöklelte Mirt, így ezt követően Quartararo és Jack Miller is visszaelőzte a repsolost – ahogy aztán később még többen így tettek.

quartararo-yamaha-portimao-futam-1



Az élen néhány kör elteltével Rins kezdte el szorongatni Zarcót, és második próbálkozásra meg is előzte a franciát, aki mellett szinte egyből elment Quartararo és Mir is. Ők négyen némileg elszakadtak az üldözőktől, akik közül egy bukásnak köszönhetően kiszállt Miller – de nemcsak az ausztrál esett el, hanem a hazai pályán szereplő Miguel Oliveira is, míg Pol Espargaro a bokszba állt ki.

Nagyjából a táv harmadánál jártunk, amikor Quartararo Rinst is megelőzve az élre állt. Ők ketten apránként leszakították magukról az időnként egymással is viaskodó Zarcót és Mirt, ráadásul rájuk Franco Morbidelli és Brad Binder is közelíteni látszott. Hátrébb történt egy újabb bukás is: a 17. helyről induló, és végig a top 10-en kívül motorozó Valentino Rossi csúszott el a Petronas Yamahával.

A versenyt eldöntő momentum hét körrel a vége előtt jött el: a Quartararót üldöző Rins elesett a második helyről! A yamahás francia így teljesen egyedül maradt az élen, ráadásul nem sokkal később a világbajnokságot a katari dupla után még vezető Zarco – akit addigra egyébként már Bagnaia megelőzőtt – is bukott a harmadik pozícióból!

Quartararót innentől kezdve pedig már nem zavarta semmi: a Dohai GP után zsinórban a második győzelmét aratta, ezzel pedig az összetett tabellán is magához ragadta az első pozíciót. A dobogóért még zajlott csata, de Bagnaia megtartotta a második helyet az idei első dobogóját szerző címvédő Mir előtt. Morbidelli negyedik, Brad Binder némi meglepetésre ötödik a KTM-mel, majd jött az apriliás Aleix Espargaro. Marquez hetedik hellyel tért vissza – neki köszönhetően mind a hat gyártó befért az első hétbe! –, a top 10-et pedig az öccse, Alex, valamint Enea Bastianini és Takaaki Nakagami tette teljessé. A futamgyőztes csapattársa, Maverick Vinales egy borzalmas start után a 11. helyig kapaszkodott vissza.

A futam végeredménye:

1. Fabio QUARTARARO FRA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha 41'46.412
2. Francesco BAGNAIA ITA Ducati Lenovo Team Ducati +4.809
3. Joan MIR SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +4.948
4. Franco MORBIDELLI ITA Petronas Yamaha SRT Yamaha +5.127
5. Brad BINDER RSA Red Bull KTM Factory Racing KTM +6.668
6. Aleix ESPARGARO SPA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +8.885
7. Marc MARQUEZ SPA Repsol Honda Team Honda +13.208
8. Alex MARQUEZ SPA LCR Honda CASTROL Honda +17.992
9. Enea BASTIANINI ITA Avintia Esponsorama Ducati +22.369
10. Takaaki NAKAGAMI JPN LCR Honda IDEMITSU Honda +23.676
11. Maverick VIÑALES SPA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +23.761
12. Luca MARINI ITA SKY VR46 Avintia Ducati +29.660
13. Danilo PETRUCCI ITA Tech 3 KTM Factory Racing KTM +29.836
14. Lorenzo SAVADORI ITA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +38.941
15. Iker LECUONA SPA Tech 3 KTM Factory Racing KTM +50.642
16. Miguel OLIVEIRA POR Red Bull KTM Factory Racing KTM 1 kör
Nem ért célba:        
  Johann ZARCO FRA Pramac Racing Ducati  
  Alex RINS SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki  
  Valentino ROSSI ITA Petronas Yamaha SRT Yamaha  
  Jack MILLER AUS Ducati Lenovo Team Ducati  
  Pol ESPARGARO SPA Repsol Honda Team Honda  
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: