DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 16. kedd
Motor

Vinales vezetésével három Yamaha az élen

A hangvillások kisajátították a képzeletbeli dobogó mindhárom fokát a katari MotoGP-teszt negyedik napján – igaz, Miller szerdai körétől elmaradtak. Alex Marquez a lábát törte.

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Negyedik napjához érkezett a MotoGP két részletben megtartott katari előszezoni tesztje. Bár Jack Miller szerdán futott nem hivatalos körrekordját nem sikerült megdönteni, a tempóra és a jelek szerint így sem lehetett panasz, az élen záró Maverick Vinales ugyanis csupán hat századdal maradt el a ducatis ausztrál előző napi etalonjától. A Yamaha kifejezetten erős napot zárt: az utolsó órában futott gyorskörök révén Vinales, Franco Morbidelli, Fabio Quartararo sorrendben kisajátították az első három pozíciót, azaz a gyári páros közé beékelődött a Petronas SRT „A specifikációjú” gépén ülő olasz. Utóbbi csapattársa, Valentino Rossi ismét a leglassabb volt a hangvillások motorosai közül, de ezúttal ő is előrelépett: a nyolcadik legjobb idővel zárt, s immár ő is benézett az 1:53-as tartományba.

vinales-yamaha-teszt-day4



A Ducatitól ezúttal Francesco Bagnaia mutatta meg, hogy a bolognai márkával mindig komolyan számolni kell Katarban: a gyári csapathoz előlépő olasz kereken két tizeddel maradt el Vinales legjobbjától a negyedik helyen. A teszt legerősebb körét továbbra is birtokló Miller ma csak a 11. helyen zárt, így márkatársai közül még a Pramac színeit képviselő Johann Zarco is befért elé (aki egyébként a hivatalos rekordnál is jobb végsebességet ért el). A másik három Ducatin ülő újonc versenyzők is egyre jobban felveszik a királykategória ritmusát: közülük Zarco csapattársa, Jorge Martin bizonyult a legjobbnak, de csak ezreddel előzte meg a régebbi verziójú Desmosedicit használó Enea Bastianinit. Rossi féltestvére, Luca Marini fél másodperccel volt lassabb az említett duónál.

A teszt egyik pozitív meglepetése továbbra is az Aprilia, egész pontosan Aleix Espargaro, aki ismét faragott eddigi losaili legjobbján, s az 1:53,6-os ideje révén ezúttal ötödik lett. A márka teljesítményét árnyalja Lorenzo Savadori produkciója, aki az állandó versenyzők közül az utolsó pozíciót kaparintotta meg csütörtökön. Espargaro mögött ezúttal a két suzukis, az egymástól néhány századra lévő Joan Mir és Alex Rins következett: a regnáló világbajnok ugyan nem villog egyelőre a teszten, de a hosszú célegyenes révén Katar talán nem is a legjobb pálya erre a GSX-RR-rel, viszont szinte minden alkalommal ott van az első tízben.

A Honda igencsak eseménydús napot tudhat a háta mögött: legjobbjuk, a ma tizedik időt motorozó Pol Espargaro begyűjtötte első bukását – amely saját elmondása szerint is kell ahhoz, hogy kitapasztalja az RC213V határait –, de elesett Stefan Bradl és Alex Marquez is. Utóbbi járt a legrosszabbul: a teszten már sokadik balesetét elkönyvelő LCR-es spanyol a 9-es kanyar kijáratán mutatott be egy highside-ot, amely során csapata közlése szerint egy kisebb törés keletkezett az egyik jobb lábközépcsontjában, ami miatt kórházba is vitték ellenőrző vizsgálatok céljából (azt egyelőre nem tudni, pénteken újra motorra ülhet-e, de nem tűnik valószínűnek). Ami pedig a MotoGP hatodik gyártóját, a KTM-et illeti: az osztrákok továbbra is eléggé haloványak, Miguel Oliveira volt újfent a legjobbjuk a maga 18. helyezésével. A teszt pénteken folytatódik és egyben zárul.

A csütörtöki tesztnap végeredménye:

motogp-katar-teszt-day4

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: