DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Motor

Előrébb hozhatják a MotoGP katari idénynyitóját

Sajtóhírek szerint elképzelhető, hogy a tervezettnél egy héttel korábban rendezik meg a Katari Nagydíjat, hogy közelebb hozzák az ottani teszthez – amelyet ki is bővíthetnek a sepangi törlése után.

Imádod a MotoGP-t, nem szeretnél lemaradni egyetlen motoros hírünkről és extra információinkról sem? Akkor csatlakozz a Formula MotoGP csoportunkhoz IDE KATTINTVA!

Kedden jelentették be az első hivatalos változtatást a MotoGP 2021-es menetrendjében: a Malajziában a koronavírus-helyzet miatt kihirdetett veszélyhelyzet okán a szervezők a korábbi biztató egyeztetések ellenére kénytelenek voltak lefújni a február közepére tervezett sepangi tesztet. Természetesen egyből megindult a találgatás, hogy pótolják-e valamilyen formában a háromnapos shakedownt – amelyen a tesztcsapatok és az újoncok, valamint kedvezményekkel rendelkező gyártóként az Aprilia szerződtetett versenyzői vehetnek részt – és a háromnapos hivatalos tesztet. Eleinte úgy tűnt, Jerez vagy Portimao ugorhat be, ám a GPOne.com és egyéb lapok értesülései szerint ezt végül elvetették.

Helyette az a megoldás születhet, amennyiben egy csütörtöki online konferencián a csapatok és a gyártók is rábólintanak, hogy az egyelőre terv szerint megtartandó katari teszt (március 10-12.) elé iktatják be a shakedownt. Magyarán a hivatalos tesztet nem pótolnák, csupán a tesztcsapatok előkészítő munkavégzésére használt háromnapos gyakorlást, méghozzá március 5-től 7-ig.

motogp-katar-2019



Így három nappal kevesebb állna a csapatok rendelkezésére, ám mivel rengeteg fejlesztést befagyasztották a koronavírus-járvány gazdasági hatásai miatt 2021-re, a motorok nagy részben megegyeznek a tavalyiakkal, azaz ez nem jelentene komoly hátrányt senkinek. A három újonc, az egyaránt Ducatival debütáló Jorge Martin, Enea Bastianini és Luca Marini pedig ismerkedhetne a MotoGP-s gépekkel a shakedown során, az Aprilia pedig azt a három napot is felhasználhatja arra, hogy adatokat gyűjtsön Bradley Smithről és Lorenzo Savadoriról, akik között eldől majd a második ülés sorsa.

Ennél is érdekesebb azonban az az értesülés, amelyről a Motorsport.com számolt be, miszerint a Dorna, a FIM és a MotoGP egyéb fejesei arról is egyeztetnek, hogy esetleg egy héttel előrébb hozzák a szezonnyitónak tervezett Katari Nagydíjat. A losaili futam jelen állás szerint március 28-ra van kiírva, az illetékesek szerint viszont kézenfekvő lenne március 21-re előrehozni a versenyt, hogy az alakulatok akár Katarban is maradhassanak a teszt és a futamhétvége között ezekben az utazási szempontból nehézségekkel tarkított időkben.

Kereskedelmi szempontból azzal érvelnek, hogy mivel a Formula-1 a minap elhalasztotta az évadnyitónak szánt Ausztrál Nagydíjat, így Bahreinben rajtol a száguldó cirkusz idénye, méghozzá ugyanúgy március 28-án, ráadásul szintén villanyfényes versennyel, ami ütközéseket eredményezne a közvetítések terén. Ilyen tekintetben a MotoGP kihasználná azt, hogy felszabadult a március 21-i hétvége, így ha a tv-s társaságok, a csapatok, a katari szervezők és minden szereplő rábólintana a változtatásra, egy héttel hamarabb rajtolhatna a 2021-es szezon.

Persze az is egy megoldás arra, hogy Katarban maradhassanak a résztvevők, hogy a tesztet rakják egy héttel későbbre. A Katari GP előbbre hozatala miatt egyébként a Moto2-esek és Moto3-asok egyetlen évad előtti tesztjével is kezdeni kellene valamit, hiszen a két kisebb kategória március 16-tól 18-ig körözne Jerezben.

Csütörtökön tehát várhatóan a fentiekről egyeztetnek a résztvevők, de ezzel aligha ér véget a versenynaptárral kapcsolatos változtatások sora. Az áprilisra ütemezett két amerikai forduló, az Argentin és az Amerikai Nagydíj ugyanis szintén kérdőjeles a koronavírus-járvány miatt: a sajtóban felröppent már többek között egy második katari verseny beiktatásának lehetősége, ahogy az is, hogy Portimao újfent beugorhatna, mielőtt május 2-án Jerezben folytatódna a küzdelem.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: