DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
Motor

Rossi nem érti, mi történt a bukásánál

Zsinórban a harmadik versenyén esett el a „Doktor”, de nem csak rajta fogtak ki a nehéz körülmények a MotoGP Francia Nagydíján, míg Millerre a technika ördöge csapott le.

Imádod a MotoGP-t, nem szeretnél lemaradni egyetlen motoros hírünkről és extra információinkról sem? Akkor csatlakozz a Formula MotoGP csoportunkhoz IDE KATTINTVA!

Már az első kanyarban véget ért a Le Mans-i futam Valentino Rossi számára, aki elesett a vizes pályán, ezzel sorozatban a harmadik futamon nullázott önhibájából. Jól mutatja, hogy milyen gödörben van ilyen szempontból, hogy 25 éves karrierje során csupán harmadszor produkált három kiesésből álló szériát: először a ducatis időszaka során, 2011 végén, másodszor pedig tavaly Mugello és Assen között – viszont mindkétszer volt közte olyan bukás, amelyet más okozott. Ez pedig rányomja a bélyegét a kilencszeres világbajnok teljesítményére, hiszen hiába harcolhatott volna akár a győzelemért is a Katalán GP-n, a hibái miatt már csupán a 13. helyen áll a tabellán, miközben márkatársai közül minimum kettőt a közvetlen vb-esélyesek között kell emlegetni.

rossi-lemans-motogp-1



Rossi maga is roppant csalódott volt a franciaországi nullázás után – szavait a Motorsport.com szakoldal idézi: „Nagyon szomorú vagyok, így elesni az első kanyarban rossz dolog. Jól rajtoltam, és jó formában voltam az első hajlat után. Az első balosba mindannyian nagyon óvatosan fordultunk be, mert nehezek voltak a körülmények a hideg miatt. Én is nagyon lassan mentem be a kanyarba, és hogy őszinte legyek, nem értjük, mi történt. Azt kell mondanom, nagyon balszerencsés időszakban vagyok, mert az elmúlt három futamon egyetlen pontot sem tudtam szerezni, pedig a teljesítményem nem volt annyira rossz, hiszen az edzéseken rendre versenyképes voltam.”

Viszont nem csak a yamahás járt pórul a Le Mans-i esőben: később az addigra a 16. helyről a másodikig felzárkózó Alex Rins is bukott. „Kár ezért, mert a bukás előtt nagyszerűen alakult a verseny” – magyarázta a suzukis. „Nehéz volt felmelegíteni a gumikat, de jól kezeltük ezt, és több pozíciót is nyertünk, haladtunk előre. Jól éreztem magam az első gumival, remek csatát vívtunk Andreával és Jackkel. Petrucci eközben elhúzott, de miután Miller motorja megadta magát, elkezdtem közeledni hozzá, amikor egyszer csak elestem. Jól motoroztam, a megfelelő ponton fékeztem, szóval teljesen váratlan volt.”

Az elesők közül kétségkívül Franco Morbidelli áll a legjobban az összetettben, hiszen a Petronas SRT olasz motorosa a hatodik a pontversenyben. Számára viszont már szombaton rosszra fordultak a dolgok: „A győzelmet vettem célba, aztán az időmérőn a második etapomon valami furcsa történt, így a 11. helyről kellett rajtolnom. Onnantól kezdve az egész egy negatív spirál volt: jól startoltam, de belekeveredtem Vale bukásába – mert persze minden incidensben érintett vagyok! Onnantól egy új verseny indult számára, igyekeztem harcolni a KTM-ekkel és mindenkivel, aki elém került. Jó ritmusra leltem, és Maverick mögött haladva kényelmesen éreztem magam. Aztán amikor úgy döntöttem, hogy kicsit emelek a tempómon, 2 km/h-val gyorsabban mentem be a 4-es kanyarba, egy fokkal jobban bedőltem, és máris minden figyelmeztetés nélkül a sóderágyban kötöttem ki. Kár érte, mert alkalmazkodtam volna a körülményekhez, és elérhető lett volna a pontszerzés.”

Morbidellihez hasonlóan súlyos érvágást szenvedett el a vb-esélyek szempontjából a fentebb már említett Jack Miller, aki viszont műszaki gondok miatt volt kénytelen kiállni a dobogóért folyó csatából, értékes pontokat bukva el ezzel. A jelenleg 40 pontos hátrányban lévő ausztrált ugyanakkor nem érte váratlanul a Pramac Ducati meghibásodása: „Jelentkezett egy probléma a motorral a bemelegítő edzésen, ezért a versenyre a második gépre váltottunk. Viszont amikor a start előtt elkezdett esni az eső, vissza kellett váltanunk az első motorra az esős beállításokkal. Nem volt időnk semmit megjavítani, csak reménykedni tudtunk, de az elkerülhetetlen bekövetkezett. Ez egy ilyen nap volt…”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: