DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Motor

Quartararo nyert, Dovizioso és Rossi bukott

A Petronas Yamaha franciája a márkatársain áthámozva magát győzött a MotoGP Katalán Nagydíján, s ezzel a ducatis nullázása révén újra a vb-tabella élére állt. A Suzukik még a dobogón.

Imádod a MotoGP-t, nem szeretnél lemaradni egyetlen motoros hírünkről és extra információinkról sem? Akkor csatlakozz a Formula MotoGP csoportunkhoz IDE KATTINTVA!

Az F1-es futammal való ütközés elkerülése érdekében a szokottnál egy órával később startolt el a MotoGP Katalán Nagydíja Barcelonában. Ahol a megszokottnál hűvösebb idő fogadta a versenyzőket – ráadásul felhős is volt az égbolt –, így szinte a teljes mezőny elölre és hátulra is lágy keverékű abroncsot rakott fel. Karrierje során először Franco Morbidelli indulhatott a pole-pozícióból, s a start után is megőrizte a vezetést, mögé viszont Jack Miller jött fel másodiknak – igaz, még az első körben visszaelőzte őt Valentino Rossi és Fabio Quartararo is. Az igazi dráma azonban hátrébb történt: Danilo Petrucci csúszott meg, ez kizökkentette Johann Zarcót, aki elesett, és vitte magával a világbajnokságot vezető Andrea Doviziosót is – rögtön kiesett és nullázott a ducatis!

quartararo-petronas-barcelona-futam



Az első körök után az első ötös, azaz Morbidelli, Rossi, Quartararo, Miller és Joan Mir lépett el a többiektől. Közülük a francia diktálta a legjobb tempót, ennek megfelelően meg is előzte a „Doktort”, majd nem sokkal később saját csapattársát is elkapta, így átvette a vezetést. A márkatársak viszont nem hagyták ellógni őt, Miller és Mir viszont elkezdett leszakadni a három yamahásról. Hátrébb mindeközben Pol Espargaro hívta fel magára a figyelmet azzal, hogy begyűjtött egy bukást a hetedik helyről.

Nagyjából a táv felénél jártunk, amikor Morbidelli nagyot hibázott az 1-es kanyarban, így Rossi elment mellette, átvéve tőle a második helyet. Nem sokáig örülhetett azonban ennek a pozíciónak a kilencszeres világbajnok, néhány körrel később ugyanis bukott a 2-es kanyarban. Quartararo így hirtelen három másodperc közeli előnybe került Morbidellivel szemben, míg a dobogó alsó fokára Mir kapaszkodott fel, miután Miller a 10-es kanyarban mérte el a féktávot. A suzukis aztán az utolsó előtti körben Morbidellit is elkapta, így feljött a második helyre – sőt, fél körön belül a csapattárs Alex Rins is lenyomta az olaszt.

Quartararót viszont már nem tudták elkapni, a francia idei harmadik győzelmét aratta, s ezzel az összetett pontversenyben is újra az élre állt. Mir és Rins révén mindkét Suzuki a dobogón, előbbi ezzel a vb-tabellán is feljött a második helyre, utóbbi pedig idén a 13. versenyző, aki felfért idén a pódiumra. Morbidelli negyedik, majd Miller és Francesco Bagnaia révén jött a két Pramac Ducati. Takaaki Nakagami hetedikként a legjobb hondás, őt Petrucci követte a sorban, megelőzve a borzalmas rajt után csak részleges felzárkózást produkáló Maverick Vinalest és a top 10-et teljessé tevő Cal Crutchlow-t. Folytatás két hét múlva Le Mans-ban.

A futam végeredménye:

1. Fabio QUARTARARO FRA Petronas Yamaha SRT Yamaha 40'33.176
2. Joan MIR SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +0.928
3. Alex RINS SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +1.898
4. Franco MORBIDELLI ITA Petronas Yamaha SRT Yamaha +2.846
5. Jack MILLER AUS Pramac Racing Ducati +3.391
6. Francesco BAGNAIA ITA Pramac Racing Ducati +3.518
7. Takaaki NAKAGAMI JPN LCR Honda IDEMITSU Honda +3.671
8. Danilo PETRUCCI ITA Ducati Team Ducati +6.117
9. Maverick VIÑALES SPA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +13.607
10. Cal CRUTCHLOW GBR LCR Honda CASTROL Honda +14.483
11. Brad BINDER RSA Red Bull KTM Factory Racing KTM +14.927
12. Aleix ESPARGARO SPA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +15.647
13. Alex MARQUEZ SPA Repsol Honda Team Honda +17.327
14. Iker LECUONA SPA Red Bull KTM Tech 3 KTM +27.066
15. Tito RABAT SPA Esponsorama Racing Ducati +27.282
16. Bradley SMITH GBR Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +28.736
17. Stefan BRADL GER Repsol Honda Team Honda +32.643
Nem ért célba:        
  Miguel OLIVEIRA POR Red Bull KTM Tech 3 KTM  
  Valentino ROSSI ITA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha  
  Pol ESPARGARO SPA Red Bull KTM Factory Racing KTM  
Nem teljesítette az 1. kört:        
  Johann ZARCO FRA Esponsorama Racing Ducati  
  Andrea DOVIZIOSO ITA Ducati Team Ducati  
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: