DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Motor

Rossi: Nem adjuk fel, idén bármi megtörténhet

Quartararo magára vállalta a bukást, Vinales nem érti, mi történik vele, Dovizioso őrültnek tartja az idei bajnokságot, amelyben az élre állt – így értékeltek a vb-esélyesek Misano 1 után.

Imádod a MotoGP-t, nem szeretnél lemaradni egyetlen motoros hírünkről és extra információinkról sem? Akkor csatlakozz a Formula MotoGP csoportunkhoz IDE KATTINTVA!

Lassan nehéz jelzőket találni arra, mennyire fordulatos és kiszámíthatatlan a MotoGP 2020-as idénye azóta, hogy Marc Marquez már a szezonnyitó Spanyol Nagydíjon kiszállt a küzdelmekből egy felkartörés miatt. A San Marinó-i Nagydíj is ékes példája volt ennek: Franco Morbidelli személyében már a negyedik új győztest köszönhettünk idén – összességében pedig az ötödik különböző első helyezettet –, és immár nem kevesebb, mint 12 motoros fordult meg a dobogón mindössze hat verseny alatt.

2-motogp-misano



Mindez persze a vb-tabellán is igen szoros állást eredményez: az első kilenc helyezett (!) van egy futamgyőzelemnyi távolságbon belül. Viszont idén először nem Fabio Quartararo nevével indul a lista, a Petronas Yamaha motorosa ugyanis bukott Misanóban, és bár folytatni tudta a futamot, végül egy újabb eséssel végleg kiszállt a küzdelmekből. A francia nem is tagadta, hogy ő hibázott:

„Amikor megelőztem Mavericket, úgy voltam vele: ’oké, húznom kell a gázt, hogy elkapjam Jacket’. De sajnos úgy mentem, mintha ez lenne az utolsó kör, pedig volt még hátra tizenkilenc. Szóval ez a saját hibám volt. Nyilván Maverick mögött haladva a gumi túlmelegedett, s így a nyomás is kissé feljebb szökött” – magyarázta Quartararo, aki a Motorsport.com kérdésére, miszerint változtatni fog-e a hozzáállásán és mostantól inkább a pontok gyűjtögetésére hajt-e, így felelt: „Nem, a következő versenyen ismét a győzelemért akarok csatázni.”

A vezetést így Andrea Dovizioso vette át az összetettben: a ducatis ezt egy hetedik helyezéssel érte el. „Kemény verseny volt. Mivel hátulról indultam, nehezen találtam az elején a ritmust. Továbbra sem tudok annyira versenyképes lenni ezekkel a gumikkal, mint szeretnék, és az előző években alkalmazott motorozási stílusom most nem működik” – ismételte el korábbi panaszait az olasz, akit a Crash.net idéz. „Szerencsére kedden lesz egy tesztünk, ami fontos lesz a probléma megoldása szempontjából. Őrült az idei bajnokság, amelyet most mi vezetünk. A pozitívumokat kell néznünk és tovább dolgoznunk, hogy még erősebbek legyünk a következő futamokon. És persze gratulálok Peccónak a nagyszerű teljesítményéhez” – utalt a második helyen befutó Francesco Bagnaiára.

3-motogp-misano-dppi

A pontversenyben Jack Miller áll a harmadik helyen, aki a San Marinó-i GP-t Dovizioso mögött a nyolcadik helyen zárta. Az ausztrál elismerte, hogy már a bajnokság állása is befurakodott a fejébe verseny közben: „Mindenki egyre konstansabbá válik, és a dupla hétvégék sem könnyítik meg a helyzetet. De mindenkiről tudtam, aki megelőzött, hogy hol áll a bajnokságban. Átfut ez is az agyadon. Persze az ideális az, hogy mindenkit le akarunk győzni. Úgy gondolom, a következő is egy kemény hétvége lesz, de meg kell próbálnunk további tempót találni, hogy az első ötben harcolhassunk.”

Az első hármat Joan Mir követi a sorban a táblázaton, a suzukis az utolsó körben csente el a dobogó alsó fokát Valentino Rossitól Misanóban, ezzel lépett fel a negyedik helyre a tabellán. „Nagyon elégedett vagyok, remek munkát végeztünk, száz százalékot nyújtottunk. Sosem adtuk fel a harcot a dobogóért. Az elején nagyon küszködtem azzal, hogy tapadást találjak, hogy a dobogós helyeken haladókkal tarthassak. Aztán ahogy használttá vált a gumi, úgy lett a motor egyre stabilabb a gyors kanyarokban, s így már könnyedén jöttek a köridők, és elkezdtem közeledni. Úgy éreztem, ezzel a tempóval a dobogó lesz elérhető, mert Franco már elhúzott. Aztán megelőztem Alexet, az utolsó körben pedig Valentinót, az egy szép manőver volt, amit sosem fogok elfelejteni. Sajnálom őt, mert jó napja és versenye volt, de a mai az én napom volt” – fogalmazott a suzukis, aki az utóbbi hetek formáját látva akár az egyik fő esélyessé is előléphet. Csapattársa, Alex Rins ötödik lett vasárnap, de elmondása szerint még mindig nincs tökéletes fizikai állapotban az évad eleji vállsérülése óta, így az utolsó körök rémálomba illők voltak számára.

Az első misanói hétvége legnagyobb rejtélye – már nem először – Maverick Vinales volt, aki szombaton még körrekordot futva szerezte meg a rajtelsőséget, vasárnap viszont teljesen elsüllyedt a mezőnyben, és csupán hatodik lett. „A probléma az, hogy nincs világos válaszunk” – tárta szét a karját a Yamaha gyári csapatának spanyolja. „Szombaton pályarekordot futottam, vasárnap pedig csak akadály voltam a többieknek a pályán. Nehéz versenyzőként továbbra is bízni és motiváltnak maradni, hiszen mi többet tehetnék még? 70-szer kellene változtatnom a stílusomon egyetlen hétvége alatt, hogy működjön a motor? Aztán eljön a verseny ideje, és ugyanazok a gondok. Nem akarom mindig azt mondani, hogy ’nem működik a motor’. A motor olyan, amilyen, ezek a problémáink vele. Hozzá kell szoknom, és nem szabad túl lelkessé válnom egy ilyen időmérő után” – fogalmazott Vinales, aki hozzátette: nem a kemény keverékű gumi okozhatta a problémáját, mivel az edzéseken még jól boldogult vele.

Vinalesszel már azonos pontszámmal áll Rossi is, aki épp csak lecsúszott a pódiumról hazai viadalán. Hátránya 18 egység Dovizioso mögött, s a „Doktor” kiegyensúlyozottsága még sokat érhet idén a végelszámolásnál. „Kezd érdekessé válni a dolog. Kicsit gyorsabbnak kell lennem, hogy harcba szállhassak a bajnokságért, de ha most második lettem volna, 10 vagy 11 pontra lennék az éllovastól. Mindannyian közel vagyunk egymáshoz, és nincs egyértelmű favorit, mert mindenkinek megvannak a maga problémái. Csak 18 pont a hátrányom, és a legjobbamat kell nyújtanom, nem feladnom, hiszen idén tényleg bármi megtörténhet” – mondta el a kilencszeres világbajnok.

1-motogp-misano

A két gyári yamahástól már csak egy pontra van a futamgyőztes Morbidelli, ő azonban még nem szeretne a vb-címre gondolni: „Én egy szatellit motoros vagyok, nincsenek ilyen ambícióim… Vagyis nagyon is ambiciózus vagyok, de nem vettem célba a vb-címet és nem is gondolkodok róla pillanatnyilag. Versenyről versenyre gondolkodom, igyekszem minden vasárnap a legjobb eredményt elérni, aztán meglátjuk, hol fogok állni az év végén. De futamról futamra haladok, mert végső soron én csak egy szatellit versenyző vagyok.”

Az összetettben az első tízben még Brad Binder, Takaaki Nakagami és Miguel Oliveira, azaz két KTM-es és egy szatellit hondás található, ám egyiküknek sem volt túl erős hétvégéje: a japán kilencedik lett, míg a Brnóban és Spielbergben futamot is nyerő dél-afrikai és portugál még a top 10-be sem fértek be. Néhány nap múlva viszont újfent Misanóban versenyez a mezőny az Emilia-Romagna-i Nagydíjon, ráadásul kedden egy tesztet is teljesítenek ott, így rögtön adódik a lehetőség a visszavágásra, hogy még szorosabbá váljon a vb-harc.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: