DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Motor

Rossi: Nem szándékosan tette Zarco, de…

A MotoGP Osztrák Nagydíján történt ijesztő balesetből centik híján kimaradó „Doktor” a közösségi oldalán úgy fogalmazott: nagyot hibázott a francia, és az ellenfelek élete fontosabb egy helyezésnél.

Imádod a MotoGP-t, nem szeretnél lemaradni egyetlen motoros hírünkről és extra információinkról sem? Akkor csatlakozz a Formula MotoGP csoportunkhoz IDE KATTINTVA!

Három nappal az első spielbergi verseny után is az elmúlt évek talán leghátborzongatóbb balesete a slágertéma a MotoGP-ben. Mint arról mi is már többször írtunk, Franco Morbidelli és Johann Zarco ütközött össze a versenytáv harmadánál, kettejük motorjai pedig kis híján eltalálták a 3-as kanyarból kigyorsító Maverick Vinalest és Valentino Rossit. Szerencsére a komoly sérülést mindenki megúszta – igaz, később kiderült, hogy Zarco sajkacsontja eltört, így műteni kell a jobb csuklóját.

Az incidenssel kapcsolatban sokan épp a franciát látják felelősnek: Morbidelli is utalt arra, hogy ez nem versenybaleset volt. Ezzel szemben az Avintia közleményt adott ki arról, hogy a telemetria szerint a kétszeres Moto2-es világbajnok még később is fékezett, mint a többi körben, míg a francia szövetség ugyancsak versenyzője védelmére kelt. Csütörtökön a Stájer Nagydíj előtt jelenése is lesz a két motorosnak a felügyelők előtt (egyébként nemcsak nekik, hanem az újraindított futamon ütköző Pol Espargarónak és Miguel Oliveirának is).

A bukásba vétlen félként kis híján belekeveredő Rossi a minap a közösségi oldalán osztotta meg a saját fedélzeti kamerája által készített felvételt, amelyhez egy rövid közleményszerűséget is mellékelt, amelyben ő is Zarcót látta hibásnak – jóllehet, azt elismerte, hogy az avintiás nem szándékosan okozta a balesetet, ugyanakkor kiemelte: a motorosoknak szem előtt kell tartaniuk, hogy a biztonság fontosabb, mint a helyezések.

„Az én kamerám által készített képsorok a legijesztőbbek számomra, mert onnan lehet megállapítani, milyen tempóval is repült át Franco motorja előttem – olyan gyorsan, hogy még csak nem is láttam” – vallotta be Rossi. „Amikor visszaértem a bokszba, már az is eléggé megrázott, hogy láttam, ahogy Zarco motorja szó szerint átrepült Maverick feje fölött. Csodával határos módon senki sem sérült meg, de remélem, ez az incidens mindenkit gondolkodóba ejt, főként minket, versenyzőket.”

„Zarco nem szándékosan okozott ekkora balesetet, de így is nagyot hibázott a helyzet felmérésében, amit egy MotoGP-versenyző nem engedhet meg magának – főleg nem akkor, amikor 310 km/h-ról fékez. Gyorsan mozgott jobbra, és Franco orra előtt fékezett, nem adott neki helyet, hogy lelassuljon, szóval Morbidelli nem tudta elkerülni, hogy teljes tempóval eltalálja. Megértem, hogy a versenyek során sokat játszunk és mindent megteszünk, hogy elöl maradjunk, de nem szabad elfelejtenünk, hogy veszélyes sport a miénk, és az ellenfeleink biztonsága sokkal fontosabb annál, mint hogy nyerjünk egy helyezést.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: