DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
Motor

Nagy lehet a baj Marqueznél – máris elúszhatott a címvédés?

Hatalmasat bukott Jerezben a nyolcszoros világbajnok, akinek eltört a jobb karja, ám ami még rosszabb hír, hogy egy ideg is sérülhetett – pedig előtte ismét megmutatta, hogy nincs párja a mezőnyben.

Bár Fabio Quartararo nyerte a MotoGP szezonnyitó Spanyol Nagydíját, ráadásul karrierje első királykategóriás győzelmét szerezte, a futam után minden Marc Marquezről szól. Valószínűleg a két hibája nélkül is ez lett volna a helyzet, hiszen elképesztő tempót produkált Jerezben a címvédő. Csakhogy volt az a bizonyos két hiba: az egyiket, az elsőt a tőle megszokott bravúros gimnasztikával még megmentette a sóderágyba kirodeózva, s úgy tűnt, ennek ellenére akár második is lehet a versenyen egy döbbenetes felzárkózást követően, amely során némi túlzással úgy előzgette ellenfeleit, mintha azok nem is lettek volna a pályán..

A hajrában azonban jött az újabb hiba, Marquezt ledobta magáról a Honda: hatalmasat repült a nyolcszoros világbajnok. Már elsőre is látszott, hogy aligha úszta meg sérülés nélkül az incidenst a 27 éves motoros, s a leintés után nem sokkal később meg is erősítették, hogy eltört a jobb felkarcsontja, amelyet kedden Barcelonában meg is műtenek majd.

marquez-repsol-futam-1



Már önmagában ez is elég rossz hír lenne, ám Dr. Xavier Mir specialista egy sokkal inkább aggodalomra adó részletet is elárult: „Marc Marquez sérülést szenvedett, láthatóan a gumi általi direkt ütésnek köszönhetően, amely következtében eltört a jobb felkarcsontja, emellett lehetséges, hogy lebénult az orsóidege, noha ebben még nem vagyunk biztosak” – idézi az orvost a The-Race.com.

Egyfelől tehát a sérülést nem maga a bukás okozta, hanem az, hogy a kavicságyban a pattogó motor még meg is ütötte Marquez karját. Másfelől pedig az igazán ijesztő az esetleges orsóideg-bénulás lehet: ez az ideg felel azoknak az izmoknak a mozgatásáért, amellyel a versenyzők többek között a gázadást is kontrollálják. A The-Race.com információi szerint éppen ezért a Repsol Honda optimista hangvételű közleménye ellenére a paddockban igenis tartanak attól, hogy ez a vártnál sokkal súlyosabb sérülés lehet, ha ugyanis ez a bénulás a kezelés után sem szűnik meg, az Marquez egész hátralévő karrierjét is befolyásolhatja.

A repsolost kedden műtik, vélhetően az operáció után okosabbak leszünk a sérülés pontos következményei kapcsán. Az gyakorlatilag borítékolható, hogy a jövő hétvégi, ugyancsak Jerezben tartandó Andalúz Nagydíjon nem vehet részt, de sokak szerint az is kétséges, hogy az augusztusi brnói és két spielbergi futamon ott lehet-e. A koronavírus-járvány miatt átalakított roppant sűrű versenynaptár miatt különösen érzékenyen érintheti a motorosok idényét egy ilyen sérülés: nem kizárt, hogy a legnagyobb esélyes – merthogy a Jerezben látott döbbenetes tempója után nem kérdés, hogy az idén is Marquez – máris kiszállt a 2020-as vb-küzdelemből.

marquez-kar-1

Biztató hír lehet, hogy kora este Marquez posztolt egy képet a közösségi oldalára az alábbi szöveggel: „Olykor a dolgok nem úgy alakulnak, ahogy arra számítunk, de a legfontosabb, hogy felálljunk és menjünk tovább. Remélem, élveztétek a felzárkózást! Most irány a műtőszoba kedden, hogy megoperálják a felkarcsonttörést. Ígérem, hogy a lehető leghamarabb még erősebben térek vissza” – írta a nyolcszoros világbajnok. Dobogóra álló riválisai, Quartararo, Maverick Vinales és Andrea Dovizioso egyaránt gyors gyógyulást kívántak a motorosnak, hozzátéve, hogy nagyon rossz lenne a teljes bajnokságnak, ha a fő esélyes már az évad legelső hétvégéjén lesérülne.

Nem Marquez volt egyébként az egyetlen, aki komoly sérülést szenvedett a Spanyol Nagydíj hétvégéjén. A kihívónak tartott Alex Rins a szombati Q2 végén esett nagyot, a suzukis kificamította a jobb vállát, így kénytelen volt kihagyni a vasárnapi futamot. Rins állapotát a jövő héten vizsgálják majd meg újra, de a Suzukinál bíznak benne, hogy az Andalúz GP-n már ott lehet a rajtrácson.

A harmadik áldozat pedig Cal Crutchlow volt, aki a vasárnap reggeli bemelegítő edzésen bukott. Ő az első hírek szerint enyhe agyrázkódást és nyaksérüléseket szenvedett, de kora este jött a hír, hogy rá is műtét vár, ugyanis kiderült, hogy eltört a jobb kezében a sajkacsont, így meg kell operálni a csuklóját. Az LCR Honda britje elmondta: az esés teljesen átlagosnak indult, akkor fordult rosszra a dolog, amikor a sóderágyba érve bukdácsolni kezdett, és többször is komolyan megütötte a fejét és az arcát. A csuklófájdalmakat később realizálta, így viszont kedden őt is megoperálják majd. Ha ő is kénytelen kihagyni néhány versenyt, akkor a Honda két húzóembere egyszerre dőlhet már ki rögtön a szezon elején.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: