DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 19. kedd
Motor

Így fest jelenleg a 2021-es MotoGP-mezőny

Több gyári csapat felállása már eldőlt a következő szezon(ok)ra, de így is akad még kérdőjel az élmezőnyben – összeszedtük, kinek van érvényes szerződése a jövő évre és mik a várható átigazolások.

Egy ideje már tendencia a MotoGP-ben, hogy már az idény elején, sőt akár a szezonkezdet előtt bejelentik a csapatok a következő évi felállásukat. Idén sem volt ez másként: a Monster Yamaha már a teszteket megelőzően hivatalossá tette, hogy jövőre Maverick Vinales és Fabio Quartararo fog náluk versenyezni. Nem sokkal később Marc Marquez hosszabbítását is bejelentették a Repsol Hondánál: ennek fő érdekessége az volt, hogy a címvédő egészen 2024-ig írt alá jelenlegi alakulatával. Néhány hete a Suzuki párosítására is fény derült: marad náluk az Alex Rins, Joan Mir duó.

motogp-motegi-start-dppi



Ezeken túl viszont még elég sok a kérdőjel a 2021-es mezőnyt illetően. A két legizgalmasabb kérdés természetesen Valentino Rossi sorsa, valamint a Ducati gyári felállása, de úgy tűnik, mindkét témában rövidesen bejelentés történhet: az olasz egyre közelebb kerül ahhoz, hogy visszavonulás helyett a Petronas SRT Yamahánál kössön ki, míg a bolognaiak egyre több utalást tesznek arra, hogy Jack Miller érkezik az első csapatba, ahol alighanem Andrea Dovizioso fog maradni mellette.

Az is szinte biztosnak tűnik, hogy Rossi mellett megtartja Franco Morbidellit a Petronas SRT, ahogy Francesco Bagnaia pramacos hosszabbítása is több mint valószínű. Utóbbi ifjú olasz csapattársa viszont még kérdéses, hiszen több jelöltje is van a Ducatinak. Ami pedig a további szatellit gárdákat illeti: az LCR Hondánál minden attól függhet, hogy Cal Crutchlow miképp dönt a folytatásról, hiszen a brit is már többször is említette az esetleges visszavonulását; az Avintiánál Tito Rabat szerződéssel rendelkezik, de az sem valószínű, hogy Johann Zarcót egy év után leváltaná a Ducati.

Visszatérve még a gyári ülésekre: a Repsolnál Alex Marquez ülése nem garantált, bár segítheti, hogy a HRC alighanem könyörületesebb lesz vele a csonka idényben nyújtott produkcióját illetően. A KTM eközben szándékai szerint megtartaná mind a négy jelenlegi versenyzőjét, az Apriliánál viszont Andrea Iannone esetleges fennmaradó doppingeltiltása miatt az idei évre is kérdéses Aleix Espargaro társának kiléte.

A 2021-es mezőny jelen állás szerint:

Repsol Honda Marc Marquez Alex Marquez (?)
Ducati Team Andrea Dovizioso Jack Miller
Monster Yamaha Maverick Vinales Fabio Quartararo
Petronas Yamaha SRT Franco Morbidelli Valentino Rossi
Team Suzuki Ecstar Alex Rins Joan Mir
Pramac Racing Francesco Bagnaia ???
LCR Honda Cal Crutchlow (?) Takaaki Nakagami (?)
Red Bull KTM Pol Espargaro Brad Binder
Aprilia Gresini Aleix Espargaro ???
Tech3 KTM Miguel Oliveira Iker Lecuona
Avintia Racing Tito Rabat Johann Zarco

* A már bejelentett versenyzőket sima, a hírek és nyilatkozatok alapján valószínűsítetteket dőlt betűvel jelöltük, kérdőjelet pedig a teljesen bizonytalan helyekre tettünk.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: