DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Motor

A Honda fúrta meg Lorenzo beugrását?

A Ducati tesztversenyzője, Michele Pirro szerint a HRC áll a szabadkártyás szereplések idei betiltása mögött, hiszen így megakadályozhatták, hogy egykori motorosuk rajthoz álljon a Yamahával.

A koronavírus-járvány a MotoGP vezetőit is különböző intézkedésekre sarkallta: a gazdasági válság okozta nehézségek elkerülése érdekében például befagyasztották a fejlesztéseket a 2021-es szezonra. Ami pedig a 2020-as idény megvalósíthatóságát illeti: igyekeznek limitálni a csapatonkénti és kategóriánkénti személyzet létszámát, ennek pedig áldozatul estek a szabadkártyás szereplések mindhárom géposztályban erre az évadra.

A legérdekesebb ez utóbbi szempontból talán az, hogy ezzel meghiúsul Jorge Lorenzo beugrása is: a tavaly év végén a Repsol Hondától visszavonult, ám nem sokkal később már tesztmotorosként a Yamahához visszatérő (emiatt többen is úgy nyilatkoztak, hogy a spanyolnak csak ürügy volt a HRC-től való távozáshoz a visszavonulás) ötszörös világbajnok ugyanis a Katalán Nagydíjon mindenképp rajthoz állt volna, de a hírek további szereplésekről is szóltak.

lorenzo-yamaha-sepang-teszt-dppi



Egy másik olykor vendégszereplő tesztversenyző, a Ducatit erősítő Michele Pirro szerint a Honda állhat a szabadkártyás indulások betiltása mögött, hogy ezzel tegyen keresztbe Lorenzónak: „Nagyon csalódott vagyok. Véleményem szerint nem helyes ennyire előre meghozni egy ilyen fontos döntést” – fogalmazott Pirro az olasz Motosprintnek nyilatkozva.

„Nem tudom, hogy ez egy módja-e annak, hogy valaki megfizessen valamiért, de nem hiszem, hogy ez fair. Megérteném, ha a szezon előtt egy hónappal születne ilyen döntés, de még azt sem tudjuk, mikor fog indulni a bajnokság és hány versenyt fognak tudni megtartani. Lehet, hogy a Honda azt akarja, hogy ezzel bűnhődjön Lorenzo, amiért a Yamahához ment, de én nem Lorenzo vagyok, aki rengeteg pénzt keresett már, és megteheti, hogy otthon marad. Úgy vélem, még sokat bizonyíthatok a MotoGP-ben.”

Természetesen a Honda sem hagyhatta szó nélkül az olasz motoros szavait, a Repsol-csapatfőnök Alberto Puig így reagált a Crash.net szaklapnak: „Sajnálatos és helytelen Pirro megnyilvánulása, nem tudom, ez honnan jött. A Honda a MotoGP-ben részt vevő összes többi gyártóval együtt keményen dolgozott azon az utóbbi hetekben, hogy miképp tudnánk megvalósítani az idei évadot. Rengeteg értekezletünk volt, hogy konszenzusra jussunk a többi gyártóval. Mi a Hondánál számos dolgot feladtunk, amelyet a jövőben terveztünk például technikai fejlesztések tekintetében, és mindezt a sport érdekében tettük, hogy fennmaradjon a gyártók közötti egyenlőség.”

„Ez nem könnyű, mindannyiunknak alkalmazkodnia kell, kezdve a szervezőktől a csapatokon és a szponzorokon át természetesen a versenyzőkig – mind azzal a céllal, hogy visszatérhessünk az általunk ismert világbajnoksághoz. Ezért fáj az, hogy egy gyártóhoz tartozó ember ilyen nyilatkozatot tesz egy ilyen, mindenki számára kritikus helyzetben. Pirrónak tudnia kellene, hogy a Hondánál tiszteljük Lorenzót. Tavaly jó és tiszteletteljes hangulatban váltunk el egymástól, és a legjobbakat kívántuk neki a jövőre nézve.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: