DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. július 1. hétfő
Élő cikkek

Így zajlott az F1-es Osztrák Nagydíj sprintfutama

Szombat délben jön az idei harmadik sprint az F1-ben a Red Bull Ringen, egy Red Bull-lal a pole-ban: kövessétek velünk az eseményeket!

Köszöntünk mindenkit, negyed óra múlva rajtol az F1-es Osztrák Nagydíj sprintje: ez lesz az idei harmadik szombati futam. Kövessétek velünk!

A pole-ból Max Verstappen várhatja majd a startot, mellőle Lando Norris, ismét ők ketten tűnnek a fő esélyeseknek. Alexander Albon csak a bokszutcából indulhat - ide kattintva böngészhető a teljes rajtsorrend.

A rajtrács élén egyelőre még az Aston Martin biztonsági autója - utazó tudósítónk, Mészáros Sándor fotója a helyszínről:

Verstappen egyelőre uralta ezt a hétvégén pénteken, ami azért változás az előző egy-két nagydíjhoz képest. Marko is jelezte, hogy ezúttal egyből működött az autó, ennek ellenére az utóbbi időben egyértelmű első számú kihívóvá előlépő McLarennél fogadkoznak, hogy esélyük van a győzelemre a sprinten.

Így készítették elő nem sokkal ezelőtt a pole-pozíciós autóját a Red Bull garázsában - szintén Mészáros Sándor fotója Spielbergből:

Az idei két sprintet amúgy egyaránt Verstappen nyerte: Kínában és Miamiban sem talált legyőzőre a világbajnok.

Az időjárás kiváló, 0 százalék az esély az esőre a sprinten, az aszfalt pedig már most 43 fokos.

Nem túl meglepő: mindenki a közepes keverékű gumin rajtol. Csak emlékeztetőül: természetesen a sprinten nincs kötelező kerékcsere.

Elindult a mezőny a felvezető körre, most már ne menjen senki sehova, hiszen nagyon rövid ez a bizonyos spielbergi kör!

Érnek is vissza a rajtrácsra a pilóták. Verstappen, Norris, Piastri, Russell, Sainz, Hamilton, Perez, Ocon, Gasly, Leclerc tehát a sorrend az első tízben.

De megszakítják a rajtprocedúrát, elmegy a mezőny egy extra felvezető körre. Nico Hülkenberg indult el kissé nehezkesen, lehet, hogy miatta van szükség erre.

Mészáros Sándor helyszíni információja az FIA-tól: az 1-es kanyarban a korlát mögött álló fotósok jelentettek biztonsági kockázatot, ezért szakították meg a rajtot.

Na de most már RAJT! Verstappen könnyedén marad az élen, mögötte Piastri jobban indult el, mint Norris, támadta is kicsit, de csak a külső íven tudta, gy maradt a sorrend közöttük. Sainz viszont szépen megelőzte Russellt!

Leclerc a másik nagy nyertese a rajtnak, a tizedikről már a hetedik helyre jött előre a monacói, egyből megelőzte a visszaeső Alpine-okat és Perezt is.

Norris próbálja magát egy másodpercen, azaz DRS-távolságon belül tartani Verstappenhez képest, egyelőre sikeresen, de támadási közelségbe egyelőre nem ért.

De most már igen, Verstappennek védekeznie kellett a 4-es kanyarban! Norris pedig hozta magával Piastrit is.

Verstappen a pálya kanyargós középső-utolsó szekciójában tud néhány tizedet adni Norrisnak, de az egyenesekben a DRS visszahozza Norrist a meccsbe. Ez nem lesz egyszerű Verstappennek!

Egyelőre nem boldogul Norris a címvédővel, a 4-es kanyarban rendre külső ívre kényszerítő őt a holland, onnan pedig egyelőre nem tudott előzni.

Az ötödik körben aztán a 3-as kanyarnál bevetődött Norris, a 4-esben viszont visszavetődik mellé Verstappen! Piastri pedig kihasználta a csatát, feljött második helyre az ausztrál!

Na nézzük, Piastri mit tud kezdeni Verstappennel! Ő most közelebbről vág neki az egyenesnek.

Ennek ellenére nem volt esélye Piastrinak most. A DRS egyébként egyben tartja az egész vonatot egészen Leclerc-ig bezárólag.

Piastri egyelőre nem tud hasonlóan erős támadásokat indítani Verstappen ellen, az ausztrál az imént már épp csak DRS-távolságon belül maradt a Red Bullhoz. Russell közben Sainzt támadja mögöttük, és a Mercedes meg is előzi a Ferrarit a negyedik helyért.

Itt az iménti Verstappen-Norris csata videón:

Piastri egyelőre még azért DRS-távolságon belül maradt Verstappenhez, de mögötte most már szétszakadt az élboly.

Most viszont már lemaradt 1,3 másodpercre Piastri Verstappenről - lehet, hogy eddig tartott a Red Bull vs. McLaren csata az élen. A dobogósok mögött sormintában a Mercedesek és a Ferrarik, Perez mögöttük a 8. helyen.

Piastri folyamatosan szakad le, már a két másodpercet közelíti a hátránya.

Norris ellenben kezd visszazárkózni Piastrira, ahogy a Russell-Sainz-Hamilton-Leclerc négyes is viszonylag együtt még.

Norris meg is érkezett Piastrira, de egyelőre még nincs támadás a második helyért a két McLaren között.

Piastri közben már három másodpercre leszakadt Verstappentől, Norris pedig egyelőre csak a 3-as kanyarnál tud viszonylag közel kerülni a csapattársához. Hátrébb Hamilton kergeti viszonylag közelről Sainzot.

Akinek amúgy megint semmi köze az elejéhez, az Perez: miközben Verstappen nyerni fog, a mexikói csak a nyolcadik, és még Leclerc-től is három másodpercre van.

Nemigen tűnik úgy, hogy csatát láthatnánk még itt az utolsó körökben: egyelőre sem Norris nem tud támadási közelségbe kerülni Piastrihoz, sem Hamilton Sainzhoz.

Hátrébb Hülkenberg előzte meg Alonsót, mélyen bevetődve a 3-as kanyarban, így Ricciardo is elment a spanyol mellett.

Jön az utolsó kör, Verstappen előnye már négy másodperc fölött.

És itt a kockás zászló: Verstappen behúzta az idei harmadik sprintet is! Piastri a második, Norris a harmadik! Russell, Sainz, Hamilton, Leclerc és Perez szerzett még pontot, Magnussen és Stroll még a top 10-ben.

Közben azt még jelzik a stewardok, hogy Hülkenberg Alonso elleni leszorítós manőverét vizsgálni fogják utólag.

Itt a teljes végeredmény:

Ezzel itt meg is köszönjük a figyelmet, de maradjatok velünk, hiszen jövünk majd a legérdekesebb nyilatkozatokkal - 16 órakor pedig az időmérővel!