DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. július 3. szerda
12:07

Leclerc a másik nagy nyertese a rajtnak, a tizedikről már a hetedik helyre jött előre a monacói, egyből megelőzte a visszaeső Alpine-okat és Perezt is.

Ezzel itt meg is köszönjük a figyelmet, de maradjatok velünk, hiszen jövünk majd a legérdekesebb nyilatkozatokkal - 16 órakor pedig az időmérővel!

Itt a teljes végeredmény:

Közben azt még jelzik a stewardok, hogy Hülkenberg Alonso elleni leszorítós manőverét vizsgálni fogják utólag.

És itt a kockás zászló: Verstappen behúzta az idei harmadik sprintet is! Piastri a második, Norris a harmadik! Russell, Sainz, Hamilton, Leclerc és Perez szerzett még pontot, Magnussen és Stroll még a top 10-ben.

Jön az utolsó kör, Verstappen előnye már négy másodperc fölött.

Hátrébb Hülkenberg előzte meg Alonsót, mélyen bevetődve a 3-as kanyarban, így Ricciardo is elment a spanyol mellett.

Nemigen tűnik úgy, hogy csatát láthatnánk még itt az utolsó körökben: egyelőre sem Norris nem tud támadási közelségbe kerülni Piastrihoz, sem Hamilton Sainzhoz.

Akinek amúgy megint semmi köze az elejéhez, az Perez: miközben Verstappen nyerni fog, a mexikói csak a nyolcadik, és még Leclerc-től is három másodpercre van.

Piastri közben már három másodpercre leszakadt Verstappentől, Norris pedig egyelőre csak a 3-as kanyarnál tud viszonylag közel kerülni a csapattársához. Hátrébb Hamilton kergeti viszonylag közelről Sainzot.

Norris meg is érkezett Piastrira, de egyelőre még nincs támadás a második helyért a két McLaren között.

Norris ellenben kezd visszazárkózni Piastrira, ahogy a Russell-Sainz-Hamilton-Leclerc négyes is viszonylag együtt még.

Piastri folyamatosan szakad le, már a két másodpercet közelíti a hátránya.

Most viszont már lemaradt 1,3 másodpercre Piastri Verstappenről - lehet, hogy eddig tartott a Red Bull vs. McLaren csata az élen. A dobogósok mögött sormintában a Mercedesek és a Ferrarik, Perez mögöttük a 8. helyen.

Piastri egyelőre még azért DRS-távolságon belül maradt Verstappenhez, de mögötte most már szétszakadt az élboly.

Itt az iménti Verstappen-Norris csata videón:

Piastri egyelőre nem tud hasonlóan erős támadásokat indítani Verstappen ellen, az ausztrál az imént már épp csak DRS-távolságon belül maradt a Red Bullhoz. Russell közben Sainzt támadja mögöttük, és a Mercedes meg is előzi a Ferrarit a negyedik helyért.

Ennek ellenére nem volt esélye Piastrinak most. A DRS egyébként egyben tartja az egész vonatot egészen Leclerc-ig bezárólag.

Na nézzük, Piastri mit tud kezdeni Verstappennel! Ő most közelebbről vág neki az egyenesnek.

Az ötödik körben aztán a 3-as kanyarnál bevetődött Norris, a 4-esben viszont visszavetődik mellé Verstappen! Piastri pedig kihasználta a csatát, feljött második helyre az ausztrál!

Egyelőre nem boldogul Norris a címvédővel, a 4-es kanyarban rendre külső ívre kényszerítő őt a holland, onnan pedig egyelőre nem tudott előzni.

Verstappen a pálya kanyargós középső-utolsó szekciójában tud néhány tizedet adni Norrisnak, de az egyenesekben a DRS visszahozza Norrist a meccsbe. Ez nem lesz egyszerű Verstappennek!

De most már igen, Verstappennek védekeznie kellett a 4-es kanyarban! Norris pedig hozta magával Piastrit is.

Norris próbálja magát egy másodpercen, azaz DRS-távolságon belül tartani Verstappenhez képest, egyelőre sikeresen, de támadási közelségbe egyelőre nem ért.

Na de most már RAJT! Verstappen könnyedén marad az élen, mögötte Piastri jobban indult el, mint Norris, támadta is kicsit, de csak a külső íven tudta, gy maradt a sorrend közöttük. Sainz viszont szépen megelőzte Russellt!

Mészáros Sándor helyszíni információja az FIA-tól: az 1-es kanyarban a korlát mögött álló fotósok jelentettek biztonsági kockázatot, ezért szakították meg a rajtot.

De megszakítják a rajtprocedúrát, elmegy a mezőny egy extra felvezető körre. Nico Hülkenberg indult el kissé nehezkesen, lehet, hogy miatta van szükség erre.

Érnek is vissza a rajtrácsra a pilóták. Verstappen, Norris, Piastri, Russell, Sainz, Hamilton, Perez, Ocon, Gasly, Leclerc tehát a sorrend az első tízben.

Elindult a mezőny a felvezető körre, most már ne menjen senki sehova, hiszen nagyon rövid ez a bizonyos spielbergi kör!

Nem túl meglepő: mindenki a közepes keverékű gumin rajtol. Csak emlékeztetőül: természetesen a sprinten nincs kötelező kerékcsere.

Az időjárás kiváló, 0 százalék az esély az esőre a sprinten, az aszfalt pedig már most 43 fokos.

Az idei két sprintet amúgy egyaránt Verstappen nyerte: Kínában és Miamiban sem talált legyőzőre a világbajnok.

Így készítették elő nem sokkal ezelőtt a pole-pozíciós autóját a Red Bull garázsában - szintén Mészáros Sándor fotója Spielbergből:

Verstappen egyelőre uralta ezt a hétvégén pénteken, ami azért változás az előző egy-két nagydíjhoz képest. Marko is jelezte, hogy ezúttal egyből működött az autó, ennek ellenére az utóbbi időben egyértelmű első számú kihívóvá előlépő McLarennél fogadkoznak, hogy esélyük van a győzelemre a sprinten.

A rajtrács élén egyelőre még az Aston Martin biztonsági autója - utazó tudósítónk, Mészáros Sándor fotója a helyszínről:

A pole-ból Max Verstappen várhatja majd a startot, mellőle Lando Norris, ismét ők ketten tűnnek a fő esélyeseknek. Alexander Albon csak a bokszutcából indulhat - ide kattintva böngészhető a teljes rajtsorrend.

Köszöntünk mindenkit, negyed óra múlva rajtol az F1-es Osztrák Nagydíj sprintje: ez lesz az idei harmadik szombati futam. Kövessétek velünk!