DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Élő cikkek

Ez volt a harmadik edzés Suzukában

A három évnyi szünet után visszatérő Suzukában először láthatunk szárazpályás akciót a harmadik gyakorláson. Kövessétek velünk a legfontosabb eseményeket!

Köszöntjük kedves olvasóinkat, néhány perc múlva kezdődik a harmadik szabadedzés Suzukában, amelyen a megszokottnál nagyobb lehet a sürgés-forgás, hiszen a pénteki napon a csapatok gyakorlatilag nem tudtak releváns adatokat gyűjteni a esős körülmények miatt. Tartsatok velünk a következő egy órában!

Azok számára, akik az időeltolódás miatt esetleg lemaradtak volna róla: Suzukában megtörtént a várva várt bejelentés, miszerint Pierre Gasly az Alpine-nál folytatja pályafutását, helyrére pedig a Monzában berobbanó Nyck de Vries érkezik az AlphaTaurihoz.

Zöldre vált a lámpa a bokszutca végén, 60 perc áll a csapatok rendelkezésére.

Az első gyakorláson Fernando Alonso végzett az élen az Alpine-nal, a második edzésen pedig kettős Mercedes-elsőség született a vizes pályán. Max Verstappen szerint azonban gyakorlatilag haszontalan volt a pénteki edzésnap Suzukában.

Bár továbbra is borús, de száraz időjárás várta a mezőnyt Suzukában. A várakozásoknak megfelelően a teljes mezőny a pályára hajtott az első percekben.

Esteban Ocon egy gyerekkori fotóval köszöntötte újdonsült csapattársát, Pierre Gaslyt a közösségi médiában.

 

Folyamatos a körözés a suzukai aszfaltcsíkon, gumik szempontjából azonban változó képet fest a mezőny. A két Red Bull, a McLarenek, valamint Sainz a lágy keverékű gumikon kezdték az edzést, a többség azonban a közepes abroncsokon lépett pályára.

Tíz percet követően Max Verstappen áll az élen 1:32,050-es köridővel, őt Perez és a szintén lágy Pirelliken köröző McLarenek követik.

A tegnapi érzelgős Tsunoda után ismét visszakaptuk a káromkodós verziót, a japán ezúttal Alonso miatt elégedetlenkedett a rádióban.

Sainz fékezte el magát az utolsó sikánban, érzése szerint az előtte lévő Leclerc mozgása zavarta meg.

Többen is a szél intenzitására panaszkodnak, Hamilton után most Latifi jelezte, hogy szerinte ekkora mértékű levegőmozgással még nem volt dolguk idén.

Elcsendesedtek az események ezekben a percekben, a két Red Bull és Albon versenyszimulációt folytat, a többiek a bokszban várakoznak.

Javít a két Mercedes. A lágy keverékű gumikon Russell a második, Hamilton pedig a negyedik helyre lépett előre.

Elérkeztünk a féltávhoz, nézzünk egy eredménylistát.

Ricciardo fékezi el és vágja át a sikánt. Az ausztrál egy szett kemény keverékű abroncsot tett tönkre ezzel a manőverrel.

Érkeznek az időmérős szimulációk! Sainz áll az élre 1:30,965-tel.

Albon is javít a Williamsszel, egészen a negyedik helyre lépett fel a thai.

Sok a hiba a nyers suzukai aszfaltcsíkon: Vettel autója a hajtűben bicsaklott meg, míg Latifi a Spoon-kanyarban sodródott szélesre.

A Red Bull párosa továbbra is a közepes Pirelliket nyúzza, Verstappen a második, Perez pedig a negyedik helyen áll a sárga oldalfalú gumikon.

Az utolsó tíz percre fordulva továbbra is Sainz 1:30,965-ös köre az etalon, de folyamatosan javulnak az idők, hiszen Zhou és Russell is a top 5-be katapultált.

Leclerc csupán 15 ezreddel marad el Sainz idejétől, ezzel a második helyen a monacói.

Mindenki a lágy keverékű Pirelliken most már. Verstappen 1:30,671-gyel az élre áll, miközben Alonso a negyedik.

Russellnek gyűlik meg a baja a forgalommal: először a sikánban tartotta őt fel Sebastian Vettel, majd a hajtűben öklelte fel kis híján a poroszkáló Gaslyt.

Leng a kockás zászló, Verstappen idejét senki nem tudta überelni, ezzel a holland zárta az élen az egyetlen szárazpályás gyakorlást Suzukában.

Íme az FP3 végeredménye:

Köszönjük a figyelmet, ne feledjétek, hogy folytatás magyar idő szerint 8 órakor a kvalifikációval. Tartsatok velünk akkor is!