DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 7. kedd
F1

Semmit sem ért a pénteki nap Verstappen szerint

Csak alapvető munkát sikerült elvégezni az esős szabadedzéseken: szombaton, száraz pályán fog kiderülni, hol áll a Red Bull Japánban. Christian Horner dilemmája, az időmérőt vagy futamot részesítsék előnyben.

Két vizes szabadedzés jutott a Formula-1-es mezőnynek, miután két év szünet után visszatértek Suzukába. Az első tréningen Fernando Alonso, a másodikon George Russell volt a leggyorsabb az inter abroncson, míg Max Verstappen, aki a bajnoki címet is bebiztosíthatja hétvégén, hatodik és harmadik helyet szerzett. Russell Mercedesétől nyolc tizedmásodpercre lemaradt, de ebből következtetést nem von le.

„Szerettem volna, ha kicsit reprezentatívabb az edzés, de azért itt mindig jó körözni. Szerencsére az időjárás nem volt teljes katasztrófa, legalább körbeértünk és egy kevés munkát elvégeztünk. Az esőben mindig trükkös megmondani, hol állunk a tempóval” – nyilatkozta Verstappen a Sky csatornának a második szabadedzés után.



Az előrejelzés szombatra száraz időt mond, vasárnap azonban záporok vannak kilátásban, nagy az esély, hogy a futam legalább részben nedves pályán zajlik. „Alapvető dolgokat tudtunk megtanulni, nem többet, ezért várom a holnapi napot, hogy kiderüljön, hogyan megyünk szárazon. Lényegében nulláról indulunk holnap a száraz pályán, ami mindenkire érvényes lesz, ezért nem hiszem, hogy a mai nap jelentősen számítani fog bárkinek is” – folytatta a holland.

Míg Verstappen semmiféle következtetést nem vont le az esőben elért köridőkből, Christian Horner azért rámutatott egy különbségre a Red Bull és a pénteken gyorsabb Mercedes között saját nyilatkozatában.

„Ez a pálya nagyon kemény az abroncsokkal. Mi egyetlen szett intert használtunk a második edzésen, a Mercedes pedig tudtommal hármat is. Ezért gondolom, hogy a tempónk rendben van. Nehéz túl sok következtetést levonni, mivel látható volt, hogy az első gumik gyorsan el tudnak menni. Mindenesetre sok adatot nyertünk, amit a srácok átnézhetnek. Összességében elfogadható volt ez a nap” – mondta a csapatfőnök. Hozzátette, az eltérő szombati és vasárnapi előrejelzés dilemmát okozhat a csapatnak: „A ma esti egyik kérdés az lesz, hogy mit részesítsünk előnyben? A rajtpozíciót vagy a futamot?”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: