DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
Élő cikkek

Így zajlott a második szingapúri edzés

Immár villanyfényes körülmények között folytatódik a Szingapúri Nagydíj programja az F1-es mezőny számára: kövessétek velünk a történéseket péntek délután is!

Alig tíz perc múlva már folytatódik is az F1-es program Szingapúrban a második szabadedzéssel, amelyet immár az időmérőhöz és a futamhoz hasonlóan teljesen villanyfényben futnak a versenyzők - tartsatok velünk a következő bő egy órában!

Miközben természetesen a pályán zajló események is szolgáltattak beszédtémát, hiszen kisebb meglepetésre Lewis Hamilton elcsente az első helyet a születésnapos Max Verstappen elől az FP1-en, a fő hír ma az, hogy a Red Bull és az Aston Martin német és olasz lapértesülések szerint tavaly átléphette a költségplafont, amely annak mértékétől függően kisebb vagy nagyobb büntetést is vonhat maga után. A két edzés között megszólalt az ügyben Christian Horner Red Bull-főnök, aki állítja: alatta maradtak a limitnek, így nem tud szabályszegésről.

Vettel speciális sisakfestéseit nem lehet megunni:

Elindult az FP2, a két Alfa Romeo hajt ki elsőként a pályára.

Jönnek az első köridők, George Russell 1:44,6-os körrel az élen, de ez még elmarad Hamilton előző edzésen futott legjobbjától.

Vettel látogatta meg a bukóteret az egyik kanyarban, miközben Latifi arra panaszkodott rádión, hogy valami nem stimmel a biztonsági övével.

Leclerc, Perez és Verstappen nem jött már csak ki a pályára, a címvédésre készülő holland pedig még nem is ül az autóban: a Red Bull szerelői sorfalat állnak az autója előtt, amelyen néhány perce még szorgosan dolgoztak.

Hamilton az élen már közben, de még mindig egy másodperccel lassabb, mint néhány órája. Persze tegyük hozzá: egyelőre a közepes abroncsokat nyúzza szinte mindenki.

Russell hibázik közben: épp csak elkerülte orral a Tecpro-falat a brit. A két Mercedes közé a második helyen beékelődő Alonso is majdnem megnyalta a falat.

Sainz 1:43,710-re javít és az élre a Ferrarival, miközben a csapattárs Leclerc autója még eléggé szétkapott állapotban rostokol a garázsban.

Hamilton válaszol Sainz körére, 42 ezreddel visszaveszi a vezetést a spanyoltól a hétszeres világbajnok.

Pierre Gasly az újabb hibázó, ő is az egyik bukótérből tolatott vissza a pályára. Kifejezetten sok a kisebb-nagyobb megbicsaklás, de ez várható is volt: három év után versenyeznek a kifejezetten huplis pályán, amely komoly kihívás elé állítja az idei versenygépeket - meg persze a pilótákat is.

Sainz 1:43,231-es kört repeszt a közepes abroncsokon. A mezőny jelentős része jelenleg a bokszban, rövidesen érkezhetnek az időmérős szimulációk majd.

Verstappen már a pályán idő közben, Leclerc és Perez viszont még mindig nem.

Verstappen az ötödik helyre jön fel első körével, de ő a kemény keverékű gumikon autózik. Sainz, Hamilton, Russell, Alonso egyébként előtte a sorrend, mögötte Ocon, Stroll, Albon, Gasly és Tsunoda.

Előkerülnek lassan a lágy abroncsok, Bottas egy lila első szektor után villant is egy második helyet. Közben pedig már Perez is a pályán, Leclerc autóján ellenben még mindig dolgoznak.

Perez teljesítette az első körét, egy ízben megpuszilta a falat a mexikói a Red Bull-lal.

Sainz javít a lágyakon, az 1:42,751 pedig már a hétvége legjobb köre. A Mercedesek is villantottak lila szektorokat, de ők nem gyorsultak, és most már Leclerc is a pályán végre.

Leclerc fel is jön egyből a második helyre a közepes gumikon - íme a teljes állás nem sokkal az edzés félideje után:

Russell bejön másodiknak, hátránya 160 ezred Sainz mögött, Hamilton a harmadik, Ocon pedig a negyedik.

Sainz gyorsul tovább, már 1:42,587 az etalon, Leclerc pedig visszajön a második helyre háromtizedes lemaradással, de ő még mindig a közepes abroncsokat használta. Russell, Hamilton, Ocon, Bottas, Alonso, Perez, Stroll, Norris a sorrend, Verstappen a kemény abroncsokon a 15. helyen.

Szokatlan és némileg ijesztő jelenetek: Gasly légbeömlője kapott lángra a bokszban a francia feje felett.

Mindez képen:

Ahogy az lenni szokott, az utolsó 20 percben már általában a hosszabb etapokra fókuszálnak a csapatok. Verstappen viszont még mindig/megint a bokszban, mindössze három kört tett meg eddig a regnáló világbajnok.

Hamilton alatt bicsaklott meg az autó az 1-es kanyar féktávján, a bukótérből jött vissza a brit.

Leclerc töri meg a versenyszimulációkat egy lágy gumis körrel: bár javított, de maradt a második Sainz mögött. És Verstappen is végre ismét a pályán.

Verstappen a negyedik helyre jön be a lágy gumikon: 339 ezredre Sainztól.

Lepörgött az óra, de Leclerc még lehet, hogy jön egy gyorskört lágy gumikon.

A monacói viszont elengedte a körét, így nincs változás: Sainz a leggyorsabb Leclerc előtt, mögöttük Russell, Verstapen, Hamilton a sorrend, a top 10-be pedig Ocon, Bottas, Alonso, Perez és Stroll fért még be.

A rend kedvéért itt a teljes végeredménye a második szabadedzésnek:

Ezzel itt meg is köszönjük a figyelmet, a program holnap délben folytatódik az FP3-mal, de természetesen még ma is jövünk a legfontosabb értékelésekkel, nyilatkozatokkal!