DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak JOHNNYBET
2023. január 28. szombat
F1

Horner „nem tud” költségtúllépésről

A pénteken kirobbant csalásgyanúra reflektálva a Red Bull F1-es csapatvezetője jelezte: az FIA részére benyújtott számlák alapján egyértelműen a költségplafon alatt maradtak 2021-ben.

A Szingapúri Nagydíj péntek délelőttjén állt elő azzal az értesüléssel az Auto Motor und Sport és a Gazzetta dello Sport, miszerint két csapat is – név szerint a Red Bull és az Aston Martin – megszeghette 2021-ben a költségvetési plafonra vonatkozó előírásokat. Amennyiben ez bebizonyosodik, az FIA a pénzbírságtól a kizárásig terjedő szankciókat foganatosíthat, függően a kihágás mértékétől: a hírek szerint az ötszázalékos túllépés az a határ, amely alatt még „kis” szabálysértésről beszélünk, s amelyért csak pénzbüntetés járhat.

Az FIA a híresztelésekre reagálva egy rövid közleményben jelezte, hogy jelenleg is véglegesítik a 2021-es idény költségvetési adatait a csapatok részéről, s ha kihágást találnak, akkor az előírásoknak megfelelően fognak eljárni.

horner-redbull-2022Szingapúrban természetesen az egyik „vádlott”, a tavaly Max Verstappen révén egyéni vb-címet nyerő Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner nem kerülhette ki az ezzel kapcsolatos kérdéseket, amikor a Sky Sports F1-nek nyilatkozott – természetesen tagadta, hogy átlépték volna a limitet:

„Egyértelműen nem tudok semmilyen szabályszegésről. A számlákat még márciusban leadtuk, úgyhogy ez egy hosszú folyamat az FIA részéről, amely ebben a percben is zajlik, úgyhogy nagyon helyesen követik ezt a procedúrát. Azt hiszem, a jövő hét közepén adják majd ki a tanúsítványokat. Úgy gondolom, a mi beadványunk egyértelműen a költséglimit alatt volt, így most nyilván az FIA-n múlik, hogy elvégezze a folyamatokat, amiket meg is tesz jelenleg.”

„Mindig lesznek pletykák. Hallottam súlyos szabálysértésről, én ilyenről nyilvánvalóan nem tudok” – tette hozzá Horner, aki arra is rámutatott, hogy mivel előző évben vezették be a költséglimitet, még a részleteknek ki kell kristályosodnia:

„Ezek új szabályok, ráadásul eléggé összetettek, szóval elkerülhetetlen, hogy az értelmezésben és az alkalmazásban legyenek eltérések a csapatok között. Biztos vagyok benne, hogy az évek során letisztulnak majd ezek, de ahogy mondtam, biztos vagyok a saját beadványunkat illetően.”

A csalásgyanúba keveredett másik istálló, az Aston Martin ugyancsak egy rövid közleményben reagált a BBC újságírója megkeresésére: elmondásuk szerint leadták a pénzügyi jelentést, és jelenleg ők is várják az FIA tanúsítványát ezzel kapcsolatban.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: