DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Élő cikkek

Ez történt a Magyar Nagydíj első szabadedzésén

Az első gyakorlással kezdetét veszi a 37. Magyar Nagydíj hétvégéje a Hungaroringen. Tartsanak velünk, és kövessük együtt a pénteki nap eseményeit!

Köszöntjük kedves olvasóinkat! Néhány percen belül megkezdődik az F1-es Magyar Nagydíj hétvégéje! 

Érdemes böngészni a mai programot is, hiszen a pénteki nap sem lesz unalmas. Az F3, és az F2, már túl vannak a szabadedzéseken.  

A hétvége több szempontból is érdekesnek ígérkezik, csütörtökön azonban mindenki egy emberre koncentrált. Sebastian Vettel tegnap hivatalosan is bejelentette a visszavonulását, a német legendát pedig többen is elismerő szavakkal illették ezek után, valamint a találgatások is megkezdődtek, vajon ki foglalhatja majd el a helyét az Aston Martin alakulatánál. 

Apróbb változás, hogy ezúttal Robert Kubica ugrik be Valtteri Bottas helyére az első edzésen. Idén ez már második alkalommal fordul elő. 

 

Zöldre váltott a bokszutca lámpja, kezdetét veszi tehát a hétvége! 

Pályára gurult Fernando Alonso is, aki annak idején 2003-ban nálunk ünnepelhette első futamgyőzelmét, ezúttal pedig a születésnapját fogja, hiszen a spanyolok kétszeres világbajnoka ma töltötte be 41. életévét. 

Elég gyorsan pályára hajtottak a pilóták, lassan mindenkinek meglesz az első mért köre. Jelenleg Max Verstappen az élen 1:21.235-ös idővel. 

A két Aston Martin az elsők között gurult ki a pályára, nem is véletlenül. A Sky Sports jelentése szerint módosított hátsó szárnyat tesztelnek, ami egyértelműen egy nagyobb leszorítóerős koncepció. 

Javulnak az idők, megérkeztek a Ferrarik is. Carlos Sainz 1:20.696-al került az élre. 

Ricciardo érkezett meg a második helyre, az ausztrál közepes keverékeken futott egy tizeddel rosszabb időt, mint a spanyol kollégája. 

Charles Leclerc is ment egy jó kört. 1:20.225 a legjobb jelenleg, Verstappen pedig mindössze 18 ezreddel maradt el ettől. 

Az előző versenyhétvégéken látottak alapján a pálya karakterisztikája inkább a Ferrarinak kedvezhet, azonban többször láttuk már idén, hogy könnyen borulhat a papírforma. A szezon elején inkább a Red Bull szenvedett a megbízhatósággal, nyárra pedig a Ferrari került rosszabb helyzetbe, amin az egyéni hibák sem segítenek. 

Sainz tovább javul: 1:20.184-el került az első helyre ismételten. Az élmezőny tagjai továbbra is a lágyakat nyúzzák. 

Érdemes egy pillantást vetni az alábbi képre is. A Pirelli a kínálat közepéről választott az előttünk álló hétvégére, így tehát a 2-es, a 3-as, és a 4-es számú gumikat használhatják a csapatok. 

Ahogy gumizódik fel a pálya, úgy egyre javulnak a köridők is. Leclerc 1:19.863-al vette vissza a vezetést. 

Megérkezett közben a szokásos fejlődési görbe, vagyis melyik csapat, mennyit tudott gyorsul a kalkulációk alapján a szezon első hétvégéjéhez képest. 

Leclerc tovább gyorsul. Eddig úgy látszik a Ferrarik tényleg jól érzik magukat a Hungaroringen. 1:19.426 az új legjobb. 

Max Verstappen is javít, mégpedig egy lila utolsó szektorral. 244 ezredet kapott Leclerc-től. 

A legegő 31, az aszfalt pedig 47 fokos. Lesz ez még melegebb is vélhetően, bár időnként a felhők eltakarják a napot. A nagy hőségre holnap elvileg jön némi csapadék, ami izgalmassá teheti az időmérő edzést. 

Időközben megtörtént a nap következő vicces jelente. Délelőtt egy nyúl szaladt be a pályára, most pedig Sergio Perez tüsszögött, miközben a csapattal próbált kommunikálni. Ritkán játszanak be ilyet az élő adásban. 

Lewis Hamilton időközben az ötödik helyre, míg George Russell a második pozícióba ugrott fel. Kezdésnek jónak tűnik a Mercedes egykörös tempója, de sok munkára van még szükség minden egyes csapatnál. 

Így állunk jelenleg, bő 23 perccel az első szabadedzés leintése előtt. 

Többen is feszegetik a határokat, már Schumachertől, Tsunodától, és Russelltől is jött egy-egy hiba. 

A Ferrari pilótái fokozatosan növelik a tempót. Carlos Sainz ismét az első helyen, most éppen 1:19.262-vel. 

Javított közben Verstappen is, aki ma elsőként bemegy 1:19 alá. A holland 1:18.880-al került az élre. 

Nem sokáig élvezhette Verstappen az első helyet, ismét Sainz vezet. 1:18.750

Lando Norris is jó körön volt, ő a negyedik helyen található jelenleg. 

Belül vagyunk az utolsó tíz percen. Aki a pályán van, mind a lágy gumikat gyűri, a többség az egykörös tempón dolgozik. 

Yuki Tsunoda keményen elfékezte a jobb első abroncsát. A japán pilóta jelenleg a 14. helyen található. 

Leclerc és Kubica már a bokszban, a többiek viszont mind dolgoznak. 

Lenyűgöző sisakot villantott Sebastian Vettel erre a hétvégére, mely a LEGO játékait idézi meg. 

 

Mindenki a pályán, de már kevesebb, mint egy perc maradt. 

Itt a vége! Javítani már senki sem tudott az utolsó percekben, így Carlos Sainz végzett az élen a Magyar Nagydíj első szabadedzésén. A spanyol mögött Max Verstappen, Charles Leclerc, Lando Norris, és George Russell zárt az első ötben. 

Íme a végeredmény. A folytatás 17:00-tól következik a második edzéssel, addig is olvassák el a mostani gyakorlásról készült összefoglalónkat. Köszönjük a figyelmüket, tartsanak velünk a továbbiakban is!