DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Élő cikkek

Így zajlott a második mexikói szabadedzés

Az első tréningen 123 ezred választotta el egymástól az első hármast a Mexikóvárosi Nagydíjon, de vajon kinél lesz az előny a pénteki nap végén? Tartsatok velünk a délutáni egyórás gyakorlás során!

Köszöntjük ismét az olvasókat, már negyed óra sem választ el minket a Mexikóvárosi Nagydíj második edzésétől - tartsatok velünk ezen a kései órán is!

Kezdjük rögtön azzal, hogy az első edzés óta látogatást tett a felügyelőknél Lewis Hamilton és Kimi Raikkönen is, miután egy hibájuk után nem a kijelölt helyen tértek vissza a pályára az első kanyarkombinációban. Végül mindkét pilóta megúszta egy megrovással, mindkettejüknek ez volt az első 2021-ben.

Az első tréningen egyébként Valtteri Bottas volt a leggyorsabb Lewis Hamilton és Max Verstappen előtt, de nagyon szoros volt az állás: 123 ezred fedte le az éllovas triót.

Kiváló az időjárás Mexikóban: 21 fokos a levegő, 43 fokos az aszfalt, süt a Nap.

El is indult az FP2, méghozzá már most népes lelátók előtt. Raikkönen az első pályára guruló.

Többen is követik a 2007-es világbajnok példáját, a pálya pedig még mindig igen poros helyenként, főleg a célegyenesben húznak porfelhőt az autók maguk után.

Olyannyira sokan jöttek ki már a pályára, hogy kissé fel is torlódtak a Foro Solnál. Hamilton "őrületnek" is nevezte a tumultust.

Jönnek az első köridők is: a vb-éllovas Max Verstappen 1:18,818-nál jár - nem, nem csak ez a két számjegy működik a billentyűzetünkön...

Az iménti tumultuózus jelenetek:

Verstappen közben 1:18,2-re javított, Perez pedig második, majd Gasly és Tsunoda a további sorrend - a Red Bull és a Honda is aláírná ezt az állást.

Már 1:17-es tartományban Verstappen. Eközben Hamilton és Bottas is elmérte egy ízben az első féktávot, de most már a brit is a kijelölt helyen tért vissza a pályára. A hétszeres vb-első szerint lőttek is annak a szett guminak.

George Russell jelzi a rádión, hogy valami gond van a váltóval. Elég lassan is csordogál a Williams.

Azért visszahozta valahogy a bokszba az autót a brit, akinek volt egy fura beszélgetése a mérnökével, hogy válthat-e fokozatot vagy sem. A visszajátszásból pedig az is látszott, hogy a csapatnál már a kiengedéskor fogták a fejüket, valamit elszúrhattak.

Húsz perc elteltével Perez, Tsunoda, Perez az első három. Norris a negyedik, ez nagy előrelépés a McLaren gyengécske első edzése után. Bottas nyolcadik, Hamilton csak tizenkilencedik, de neki volt egy elvett köre is.

Bottas most beugrik a második helyre, bő egy tizedmásodperc a hátránya Verstappennel szemben.

Vicces jelenetek Vettelnél: rossz helyre állt be a bokszban az Aston Martin németje.

Kevésbé vicces jelenetek a Williamsnél: Russell már "civilben", aligha folytatja az edzést a váltóhiba után.

Jönnek az időmérős szimulációk: Hamilton ideiglenesen vezetett, de tényleg csak ideiglenesen, mert Verstappen fél másodperccel visszavette tőle az első helyet.

Félidei állás:

A Williams meg is erősítette, hogy Russell számára véget ért a nap.

Akartuk írni, hogy helyet cseréltek az élcsapatok másodhegedűsei, mert Perez bejött Bottas elé, de erre a finn is javított, s ő még Hamiltont is átugrotta - de még így is négy tized a hátránya.

A két élgárda mögött megint Gasly és a két Ferrari tűnik a legerősebbnek: Sainz, Gasly, Leclerc, Tsunoda a sorrend az 5-8. helyeken.

Ez a sorrend már aligha fog változni, a csapatok ugyanis szokás szerint már főként versenyszimulációkat teljesítenek.

Alonsónak volt egy kisebb megbicsaklása. Nem sokkal korábban Ocon arra panaszkodott, hogy az Alpine "magától kanyarodik".

Nem Russell az egyetlen, akinek váltógond miatt idejekorán véget ért az edzése: Daniel Ricciardo McLarenjén hasonló problémát észleltek.

Nicholas Latifi hibázott az utolsó kanyarnál: nem sokon múlt, hogy ne ütközzön a falnak.

Mindhárom szektorban Honda-motoros autó a leggyorsabb:

A McLarenek amúgy megint tízen kívül: Norris a 12., Ricciardo a 15. helyen.

Véget is ért a második szabadedzés, Verstappené az első hely a Mercedesek előtt, akikhez Perez is közel van - a holland viszont négy-öt tized előnyben.

Íme, a teljes végeredmény:

Ezzel itt köszönjük is a figyelmet, folytatás holnap 18 órakor - de addig is érkezünk majd a legfontosabb értékelésekkel és legfrissebb hírekkel!