DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
Élő cikkek

Így zajlott az utolsó szabadedzés Kínában

Pénteken mindkét gyakorlás Lewis Hamilton elsőségével végződött, de nagyon kicsi volt a különbség a Mercedesek és a Ferrarik között – lássuk, hogyan alakulnak az erőviszonyok az időmérő előtt!

Nagyon kellemes szombat hajnalt kívánunk azoknak az elvetemült Formula-1-rajongóknak, akik ezen a korai órán is felkeltek: perceken belül kezdődik a harmadik, egyben utolsó szabadedzés a Kínai Nagydíjon, tartsatok velünk a következő bő egy órában!

Eléggé hűvös és szeles az időjárás Sanghajban, de legalább a pálya száraz.

 

Mi történt eddig a hétvégén? A pénteki két edzést egyaránt Lewis Hamilton húzta be, a másodikon azonban elképesztően szoros volt a csata a Mercedesek és a Ferrarik között - meglátjuk, az utolsó gyakorláson hogyan alakulnak közöttük az erőviszonyok.

Mindeközben egy igen komoly egyeztetés zajlik a jelek szerint Chase Carey és az F1-es csapatfőnökök között - itt tényleg szívesen lennénk légy a falon...

 

A versenyirányítás közlése szerint 30 százalék esély van az esőre ezen az edzésen - tegnap 40 volt a második tréning elején, és az utolsó negyed órára valóban meg is érkezett az égi áldás.

Elindult az FP3, a két Sauber rögtön a pályára hajtott.

Daniel Ricciardo viszont egy ideig nem megy sehova, a jelek szerint van némi szerelnivaló a Red Bullján:

 

Itt az első mért idő: Kimi Raikkönen jegyzi 1:45,080-nal, de fel is tartotta Magnussen és nem is nyomta igazán a finn, szóval lesz ez még jóval jobb is nyilván.

Helyenként még amúgy van néhány nedves folt a pályán, viszont Nico Hülkenberg ennek ellenére is már 1:36,4-es idővel vezet a Renault-val.

A Sky Sports értesülései szerint Ricciardónak a váltóval vannak gondjai, de Christian Horner úgy fogalmazott, hogy csak elővigyázatosságból vizsgálódtak az ausztrál autóján.

Folyamatosak az elfékezések a hátsó egyenes végén, ebben biztosan közrejátszik a roppant erős szél is.

Negyed óra elteltével még csak hat versenyző teljesített mért kört, közülük újra Raikkönen a leggyorsabb 1:34,974-es idővel.

Megérkezett a világbajnoki éllovas is: Sebastian Vettel 1:33,689-es idővel vette át a vezetést a Ferrarival, méghozzá a lila ultralágy gumikon.

Stoffel Vandoorne-nak nincs könnyű edzése egyelőre: már másodjára szólnak neki a rádión, hogy elszállt az autó telemetriája, ezúttal be is rendelték a bokszba.

Hogy mennyire van hideg Kínában? Ennyire:

 

Pályán közben a Mercedesek is, Valtteri Bottas viszont csak a harmadik, míg Lewis Hamilton bő hat másodperces lemaradással a tizenharmadik.

Hamilton viszont közben felugrott a negyedik, Bottas pedig a második helyre - mindezt a Ferrariknál keményebb, egész konkrétan a lágy gumikon.

Hamilton folyamatosan hibázgat, miközben ez a kép jelent meg a csapatok radarján - jön az újabb eső közben?

 

Képen a címvédő legutóbbi pályaelhagyása:

 

Aztán most ugyanott meg is forgott a brit! Nagyon nem érzi ezt ma egyelőre Hamilton: ráment a vizes műfűre, másfél fordulatot tett meg alatta a Mercedes.

Mindez fotón:

Romain Grosjean pedig lángoló jobb hátsó fékkel tért vissza a bokszba, szintén egy megforgást követően, oltani is kellett bizony a Haast.

Közben mutatjuk, hogy állunk bő fél óra elteltével - Sainz a harmadik!

Daniel Ricciardo motorja elfüstöl, félreállt az ausztrál!

Látványos motorhiba a Red Bullnál - mégsem kellett volna feltekerni azokat a Renault-motorokat?

 

Virtuális safety car, Perezt esetleges olajra figyelmeztették.

Ez elég látványos volt...

 

Tyű, volt egy hangja, ahogy elszállt Ricciardo erőforrása...

Közben amúgy Raikkönen ismét az élen 1:33,469-cel, mögötte Vettel, Bottas, Sainz, Hamilton a további sorrend. Vége a VSC-fázisnak, normál tempóban folytatódhat a körözés.

1:33,018 - ez eddig a hétvége legjobb ideje, Vettel jegyzi negyed órával az FP3 vége előtt.

Hamilton nagyon nem érzi ma: most a hátsó egyenes előtti kanyarban kellett komolyat korrigálnia a britnek.

Úgy tűnik, a Mercedeseknek nem fekszik a mai hűvös idő: Bottas bő 8 tizeddel, Hamilton egy teljes másodperccel lassabb Vettelnél. A címvédő gárda mögött egyébként a Renault-k következnek, a gyári csapat egyelőre veri ma a Red Bullt.

Végsebességek pillanatnyilag - tarolnak a Ferrari-motoros autók:

 

A Red Bull közben a Twitteren megerősítette: valószínűleg turbóhibája volt Ricciardónak. Kemény két óra vár a csapatra, ha el akarnak készülni az időmérőre...

Az utolsó hét percben járunk, mindenki igyekszik még gyorskört futni. Verstappen bejött negyediknek, Magnussen pedig a lágy gumikon ugrott előre a hatodik pozícióba a Haaszal!

Vége az edzésnek, változás már nem történt: kettős Ferrari-elsőség a kvalifikáció előtt!

Itt a teljes sorrend: Vettel, Raikkönen, Bottas, Verstappen, Hamilton, Magnussen, Perez, Ocon, Sainz és Szirotkin fért be az első tízbe, azaz jól mentek a Ferrarik és Magnussen mellett a Force Indiák is.

Az időmérő előtt tehát a Ferrari volt a legjobb, a Mercedes és a Red Bull is szenvedgetett, de ahogy mondani szokás: a puding próbája az evés - 8-kor következik a kvalifikáció, tartsatok akkor is velünk, addig is mindenkinek jó étvágyat a reggelihez!