DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Élő cikkek

Így zajlott a Szingapúri Nagydíj időmérő edzése

A szabadedzések alapján nincs egyértelmű Mercedes-fölény, hiszen ott lohol a sarkukban a Red Bull, de vajon az időmérőn is legyőzhetik-e őket? Kövesd velünk élőben a szezon 15. kvalifikációját!

Köszöntjük a kedves olvasókat a Szingapúri Nagydíj időmérő edzésének szöveges tudósításában! Itthoni idő szerint a megszokottnál egy órával később, helyi idő szerint viszont már este 9 órakor vált majd zöldre a bokszutca végi lámpa, hogy nagyjából egy óra elteltével kiderüljön, ki szerzi meg a pole-t a szezon 15. futamára.

A pénteki első szabadedzésen még Max Verstappen volt a leggyorsabb, s bár azóta Nico Rosberg letaszíthatatlan volt az élről, a szombati gyakorlás során is a holland tudott legközelebb kerülni a Mercedes németjéhez - vajon a kvalifikáción is megszorongathatja a Mercedeseket?

Míg a néhány órával ezelőtti edzés még félig-meddig nappali fénynél zajlott, most már egyértelműen szükség van a reflektorokra, hiszen beesteledett Szingapúrban.

És rajt! Kezdetét vette a Q1, amely 18 percig tart, s amelynek végén az utolsó hat helyezett kiesik.

Nocsak, ki látogatta meg a McLaren-Honda garázsát az időmérőre:

Némileg talán meglepő lehet, de a Mercedesek is rögtön a pályára hajtottak a Q1 elején, ráadásul azonnal az ultralágy gumikat tették fel az autókra.

Az első ütésváltás után Lewis Hamilton az élen: 1:45.167-nél állította meg a stoppert a brit, ezzel másfél tizeddel utasította maga mögé csapattársát. Vettel tavalyi pole-idejétől azonban ez még nagyon messze van, s ezen a hétvégén is autóztak már ennél jobbat.

A Mercedesek ezzel hátra is dőlhetnek gyakorlatilag, a Red Bullok és a Ferrarik azonban még nem futottak mért kört. Így a képzeletbeli második sort a Force Indiák foglalják el jelenleg.

Mire ezt leírtuk, már Felipe Massa jött fel harmadiknak, ám ő sem őrizte sokáig ezt a pozíciót, ugyanis a két spanyol, Fernando Alonso és Carlos Sainz is befurakodott elé.

Raikkönen az élen! A Ferrari finnje elsőként törte át az 1:45-ös határt, de ez majdnem sikerült az őt követő Max Verstappennek is.

Sebastian Vettel a csapatrádión panaszkodott: a német úgy érzi, valami eltört az autójában. A négyszeres vb-első jelenleg csak a 21. helyen áll.

Hoppá! Daniel Ricciardo 1:44.255-öt futott az ultralágy gumin, ezzel hét tizeddel átvette a vezetést!

A Sky Sports információi szerint a Ferrari megpróbálja kint tartani a pályán a műszaki gondokkal küzdő Vettelt, hátha így is bejut a Q2-be, s a két etap között lesz elég idejük kijavítani a hibát.

Nem jött be a tipp: Vettel beállt a bokszba. "Ez ostobaság, csak időt veszítünk" - kommentálta a német a rádióban. Érik a dráma a Ferrarinál!

Sikerül-e időben orvosolni a problémát, hogy Vettel még megpróbálkozhasson a továbbjutással?

A válasz: nem. Vettel nem tudott már pályára hajtani, így a tavalyi győztes az utolsó, 22. helyről vághat neki a holnapi Szingapúri Nagydíjnak.

Vettel kiesésével csak az volt a kérdés a Q1 végén, hogy a Manor, Sauber, Renault versenyzői közül ki lesz az egyetlen, aki túléli az első kört. Nos, közülük Marcus Ericsson lépett tovább, míg a többiek Magnussen, Nasr, Palmer, Wehrlein, Ocon sorrendben állhatnak majd fel vasárnap a rajtrácsra.

Íme, a Q1 teljes végeredménye: a Mercedesek csak a 4. és 9. helyen, de számukra nyilván még nem ez a szakasz volt a lényeg.

Valami egyértelműen nem stimmelt Vettel autójával: a bal kereke nem is érte az aszfaltot, amikor balra kanyarodott a Ferrarival.

Vettel a Sky Sports kameráinak nyilatkozva elárulta: még nem tudják, pontosan mi okozta a problémákat. A csapatrádiós megjegyzésével kapcsolatban megjegyezte: hiába maradtak kint még egy körig, képtelenség volt gyorsulni az autó azon állapotában.

Közben elkezdődött a 15 perces Q2, ahol már a legjobb tíz közé jutás a tét.

Persze van, akik már hátradőlve szemlélhetik az eseményeket: a Renault twitter-felelősében ezúttal sem kellett csalódnunk.

 

A Mercedesek ismét hamar kijöttek, s ezek az idők már tényleg durvák: Rosberg 1:43.010-as köre bő nyolc tizedmásodperccel (!) jobb, mint amivel Vettel tavaly pole-t szerzett.

Raikkönen a harmadik helyre tudott bejönni a Ferrarival: a lemaradása egy másodperc Rosbergékhez képest... Megérkezett az "igazi" Mercedes?

Hohó, a Red Bull érdekes taktikához folyamodott: Ricciardo és Verstappen a szuperlágy abroncsokon jött be a harmadik-negyedik helyre, ráadásul az ő szempontjukból az egy másodperces hátrány így nem tűnik annyira vészesnek!

Még egy fontos információ: ha a Red Bullok továbbjutnak a Q3-ba (amire jó esély van), a szuperlágy szetten rajtolhatnak, szóval ha pozíció szempontjából nem is, taktikailag mindenképp előnyben lehetnek a Mercedesekkel szemben a vasárnapi versenyen!

Három perccel a Q2 vége előtt Button, Perez, Gutierrez, Alonso, Grosjean és Ericsson áll a kieső helyeken.

A Sauber svédje már ki is esett, az első öt helyezett mellett ugyanis csak ő nem hajtott ki a pályára az utolsó percekben.

Elmaradt a tűzijáték, méghozzá Romain Grosjennak köszönhetően: a francia a falba tette a Haast!

"Nem tudom, mi történt. Nem tudom" - közölte csapatával Grosjean, aki egész hétvégén panaszkodott az autójára.

És nem ő volt az egyetlen, aki problémákkal küzdött a Q2 végén: Button is kénytelen volt félreállítani a McLarenjét.

Így állt a falba Grosjean autója:

Végül egyébként a két Williams, Bottas és Massa, a már említett Button, a két Haas és Ericsson volt kénytelen búcsúzni a második szakasz végén - igaz, Massa mintha arra panaszkodott volna a csapatánál, hogy valaki figyelmen kívül hagyta a sárga zászlókat.

Tíz perccel elhalasztották a Q3 kezdetét: Grosjean becsapódásának helyét kell egy kicsit rendberakniuk az illetékeseknek.

Íme, videón is Grosjean balesete:

 

Közben megérkezett Vettel teljes nyilatkozata, amelyet ide kattintva tudtok elolvasni.

"Visszavettem a sárga zászlók láttán, mások talán kevésbé, meg kell vizsgálnunk mindent" - mondta el Massa a Sky Sports adásában. Szemmel láthatóan a brazil úgy érzi: volt olyan versenyző, aki figyelmen kívül hagyta a Grosjean balesete miatt belengetett zászlókat.

Helyi idő szerint 22:58-kor, azaz itthoni idő szerint 16:58-kor veszi kezdetét a kvalifikáció mindent eldöntő utolsó szakasza.

Amíg a Q3-ra várunk, íme, még egy kép az eseményeket a McLaren garázsából szemlélő Kylie Minogue-ról:

És megkezdődött a Q3! Meglesz a Mercedesnek a pole vagy a Red Bull megtréfálja őket?

Elsőként Ricciardo és Rosberg fogja befejezni a gyorskörét - természetesen most már az ausztrál is ultralágy gumikon.

1:42.584 - Rosberg bő egy másodpercet osztott ki a Red Bulloknak, de még Hamiltont is hét tizeddel megverte! Atyaég, micsoda kört futott a német!

Raikkönen volt még adós a gyorskörrel: a finn be is jött a Red Bullok elé. "Ez egy igazán rossz kör volt" - ismerte el az ötödik helyen álló Verstappen, hozzátéve, hogy valamit kezdeniük kell a gumikkal. Nem működik az ultralágy a Red Bullon?

Amíg az utolsó menetre várunk, íme, egy kis érdekesség: Wehrlein vezeti a Manorral a végsebességek listáját.

"Max, ha meg kell előznöd a Mercedest, akkor tedd meg" - üzente a hollandnak a csapata. Verstappen engedelmes gyerekként el is ment ellenfele mellett, hogy tiszta pályán futhassa meg utolsó gyorskörét.

Ricciardo megfutotta az eddigi leggyorsabb utolsó szektort, ám ez is "csak" arra volt elég, hogy bejöjjön a második helyre - ezzel viszont elválasztotta egymástól a Mercedeseket!

Hamilton nem véletlenül nem tudott javítani: már az első kanyart elrontotta, így kis híján Verstappen is megelőzte. Mercedes, Red Bull sorminta az első négy helyen, Raikkönen az ötödik helyen a Ferrarival.

Ez pedig azt jelenti, hogy Nico Rosberg a pole-ból vághat neki F1-es pályafutása 200. nagydíjának. Íme, a teljes végeredmény:

Érdekes versenyre lehet kilátás, hiszen csak Rosberg tudta egyértelműen leiskolázni a Red Bullokat, akik azonban a keményebbnek számító szuperlágy gumikon rajtolnak majd. Ráadásul nem szabad megfeledkeznünk a Mercedesek legendásan gyenge rajtjáról - ebből még bármi kisülhet vasárnap...

Ezzel pedig meg is köszönjük Olvasóink figyelmét, de természetesen délután és este is érdemes lesz a Formula.hu-t böngészni, hiszen hozzuk a nyilatkozatokat, holnap pedig várunk mindenkit a futam során!