DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. június 17. hétfő
Hírösszefoglaló

Leclerc-mámor és Alpine-düh: a nap F1-es hírei

Egy cikkben összegeztük az F1-es Monacói Nagydíj versenynapjának legfontosabb híreit.

A nap fő híre természetesen az, hogy megtört az átok: Charles Leclerc nyerte hazai futamát, az F1-es Monacói Nagydíjat. A futamon némi taktikai csata mellett pontosan annyi akciót láttunk, mint amennyit várhattunk, a rajtnál volt egy többszereplős baleset a két Haas és Sergio Perez között, illetve Carlos Sainz megúszott egy defektet az érkező piros zászló miatt. Az újraindítás után az élmezőny bekocogott az eredeti sorrendjében, így Leclerc mögött Oscar Piastri és Sainz állhatott fel a dobogóra.

A futam összefoglalója és végeredménye ezen a linken megtekinthető!

A győztes Leclerc természetesen érzelemdús versenyt zárt, amely után így értékelt: „Nem lehet leírni szavakkal, mit érzek” – kezdte elérzékenyülten értékelését Leclerc a leintés után.

„Nagyon nehéz verseny ez, kétszer is indultam már pole-pozícióból a múltban és egyszer sem sikerült nyerni, ez csak egy fokkal még jobb érzéssé teszi most ezt. Nagyon sokat jelent nekem, emiatt a futam miatt akartam F1-es pilóta lenni. Nehéz verseny volt érzelmileg, az utolsó 15 körben csak abban reménykedtem, hogy nem történik semmi, már akkor kezdtem elérzékenyülni. Sokat gondoltam az édesapámra vezetés közben. Nagyon sok mindent megtett azért, hogy most itt lehessek, a közös álmunk volt, hogy egyszer itt versenyezzek és nyerjek. Hihetetlen, hogy most megtörtént” – beszélt 2017-ben elhunyt édesapjáról a monacói.

ver0526



A második helyezett Piastri elégedett az elért eredményével, úgy érezte, hogy nem nagyon volt sansza ennél többre. „Hálás vagyok a csapatnak, hiszen remek hétvégét zártunk, jó érzés egy kiemelkedő eredményt hazavinni. Nagyon erősek voltunk az elmúlt néhány versenyen, azonban az én eredményeimen nem látszott meg – ezért kifejezetten örülök ennek a pódiumnak, ráadásul ezen a csodálatos helyszínen.”

Arra a kérdésre, hogy bánja-e, hogy nem sikerült a pole-pozíciót megszerezni a szombati időmérőn, így felelt: „Kicsit frusztráló, de őszintén, Charles nagyon gyors volt egész hétvégén, a futamon is az első körtől kezdve volt tempója.”

A dobogóra odaérő Sainz elismerte: komoly szerencséje volt az első körben, hogy a Piastrival történt ütközése és szerzett defektje után a harmadik helyre állították vissza az újraindításnál. „Nagyon rossz érzés volt az első körben, de ez nagyon gyorsan nagyon jó érzéssé változott, miután visszakerültünk a harmadik pozícióba” – kezdte Sainz a verseny utáni nyilatkozatát. „Onnantól kezdve valóban jó volt a versenytempónk, ahogy azt vártuk is, de egyszerűen lehetetlen előzni Monaco utcáin. Hihetetlenül boldog vagyok, hogy Charles győzni tudott a hazai nagydíján, és az, hogy együtt állhatunk dobogóra, nagyszerű az egész csapat számára, és úgy érzem, egyre erősebbek vagyunk” – nyilatkozta a pontverseny negyedik helyére előrelépő spanyol.

A negyedik helyezett Lando Norris is rezignáltan vette tudomásul, hogy az égvilágon semm nem történt a futam során, így nem volt esélye előrébb lépni. „A piros zászló leegyszerűsítette a dolgokat, sokkal kevesebb akció volt a verseny során, mint Monacóban általában. Jó eredménnyel zártunk csapatszinten, a futamon nem sok mindent tehettünk. Mindig azon gondolkozol, mit tehettél volna, mit kellett volna tenned, de ezt lehetetlen megválaszolni helyesen. Azt tettük, amit tudtunk, az autó tempója jó volt, úgyhogy innen nyomjuk tovább. A második és negyedik hely azért így is jó eredmény számunkra” – értékelt a Sky F1 kamerájának Norris.

A világbajnok Max Verstappen sem tudott mit kezdeni, ezúttal a hatodik helyen zárt a Red Bull-lal, de ő sem lepődött meg igazán ezen az eredményen. „A piros zászló után tönkrement a stratégiánk, mivel a közepeset kellett a végére hagynunk. Ezután volt egy ingyen kerékcserénk, megpróbáltam George elé kerülni. Azonban nagyon nem volt tempónk a mai napon, próbáltam a gumikat menedzselni… Elég unalmas volt, az egyenesekben szinte csak félgázon tudunk menni, eggyel feljebb váltva, mint ahogy általában csinálja az ember. Négy másodperccel a normál tempónkon kívül voltunk, ez nem versenyzés.”

 

Ami a Mercedest illeti, George Russell az ötödik, Lewis Hamilton pedig a hetedik helyen zárt, és ők sem voltak különösebben csalódottak az eredményük miatt. Hamilton bizakodó hangnemben értékelt: „A mai teljesítményünk reménykedésre ad okot – egymás után három futamra is hoztunk fejlesztéseket. Pozitív ezt látni, lépésről lépésre haladunk. A következő futamra pedig remélhetőleg már én is megkapom az új első szárnyat.”

Russellt pedig meg is lepte a W15: „Kifejezettem hosszú futam volt a mai, furcsa volt. Az első 30 körben csak autókáztunk körbe-körbe. Azonban, amikor Max kereket cserélt, elkezdtem erősebben nyomni – csak ekkor jöttem rá, milyen közel is tudok kerülni a Ferrarikhoz és a McLarenekhez. Ennek kifejezetten örültem.”

Térjünk még rá a többiekre is, hiszen pontot szerzett például Alexander Albon és a Williams, méghozzá idén először: a brit-thai pilóta a kilencedik helyen ért célba. „Elégedett vagyok a kilencedik hellyel, ez az eredmény versenybe hoz minket: tavaly is beletelt néhány versenyhétvégébe, mire sikerült az első pontszerzés, de utána többször is sikerült. Nem látok rá okot, ez idén miért ne jöhetne össze ismét – fejlesztettük az autónkat, hoztunk rá kisebb módosításokat, melyek kezdenek mind kifizetődni. Örülök az eredményünknek.”

És ejtsünk még pár szót az Alpine-ról is, ahol kisebb balhé alakult ki: még a piros zászló belengetésekor, a futam elején érthetetlen módon nekiment csapattársának Esteban Ocon, aki emiatt ki is esett. A francia elnézést kért a tettéért, míg Pierre Gasly a 10. helyen ért be, így megszerezte idei első pontját. Bruno Famin csapatfőnököt azonban ez nem engesztelte ki teljesen: „Pontosan ez az, amit nem akarunk látni, le fogjuk vonjuk a következtetéseket” – mondta, és hozzátette, hogy gyorsan fognak dönteni a következményekről. „Egyértelmű utasítást kaptunk a verseny előtt, amit nem tartott be. A csapattársaddal szemben sosem vállalhatsz akkora kockázatot, hogy azzal mindketten kieshessetek. Biztos vagyok benne, hogy át fogjuk beszélni, de ilyen nem történhet még egyszer” – nyilatkozta Gasly.

A bajnokság Monaco utáni állása itt található!

 

Mi történt az F1-en kívül?

Több széria is versenyzett ma az F1-en kívül, amikről érdemes pár szót ejteni az esti hírösszefoglalónkban. Az F2-ben komoly izgalmakat láthattunk, és az F3-as futam is érdekesen alakult Monacóban, ezekről ebben a cikkben számoltunk be!

A Formula-E futamát a Porsche nyerte Kínában, erről a versenyről itt írtunk részletesen!

A MotoGP is hozta a várt izgalmakat, Francesco Bagnaia nyert Jorge Martin és Marc Marquez előtt, beszámolunk itt olvasható!

Végezetül pedig a magyar ralibajnokság második futama: új csillagot avatott a szakág, hiszen Német Gábor első győzelmét hozta az esemény. Összefoglalónk itt elérhető!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: