DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. június 17. hétfő
Formula-E

FE: Porsche-győzelem Kínában

Meglepően eseménytelen versenyt hozott a Formula-E vasárnapi sanghaji futama, amelynek végén Porsche-győzelem született, egy McLaren és egy Andretti fért még fel a dobogóra.

A sanghaji dupla versenyhétvégével folytatódott a Formula-E idei szezonja. A szombati verseny az elektromos világbajnokságtól megszokott folyamatos kaotikus pozíciócseréket hozta. A konstruktőri tabellát vezető Jaguar ismét remek futamot teljesített: Mitch Evans nyert, Nick Cassidy harmadik lett, közéjük a másik bajnoki esélyes Pascal Wehrlein fért be. Az ex F1-es Nyck de Vries hetedik helyével megszerezte első pontjait az idényben.

A vasárnapi verseny pole-pozícióját és az ezzel járó extra pontokat a mclarenes Jake Hughes szerezte meg, mögüle a DS Penske pilótája, Stoffel Vandoorne és a porschés Antonio Felix da Costa sorakozott fel. De Vriesnek tegnapi pontszerzése után vasárnap sikerült a negyedik rajtkockába kvalifikálnia magát.



Vandoorne jól rajtolt, át is vette a vezetést Hughestól, akit hamarosan Da Costa is megelőzött. De Vries visszaesett egy pozíciót, őt az andrettis Norman Nato ugrotta át. Már a harmadik körben többen felvették az első támadó módjukat, ezek után Nato-Vandoorne-Hughes volt a sorrend az élen. A többség ismét a tegnapi stratégiát követve hamar letudta mindkét támadó módján. A második aktiválások sora után Nato maradt az élen, Da Costa azonban nagyon szorongatta a franciát.

A Jaguar párosa folyamatosan lopakodott előre, De Vries ezzel szemben elkezdett egyre inkább hátrafele csúszni. A futam félideje után Da Costa végre áthámozta magát Natón és átvette a vezetést, mögöttük Hughes tartotta magát az őt üldöző bajnoki éllovas Cassidy előtt. A McLaren britje úgy döntött, hogy előre menekül, így immár Natónak kellett védekeznie az érkező jaguaros ellen. A francia kifejezetten jól tartotta magát a harmadik helyen, csakúgy, mint a Porsche és a McLaren az élen, a páros kényelmes előnyt épített ki magának.

A leintésig már senki sem tudott előzni, így Da Costa Berlin után Sanghajban is futamgyőzelmet ünnepelhetett, Hughes és Nato húzta be a maradék két dobogós pozíciót. A bajnoki tabellán Cassidy megerősítette vezetését a nullázó Wehrleinnal szemben.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: