DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 1. szerda
Hírösszefoglaló

Gyorsuló F1-es Ferrari, szakaszt nyerő Loeb – keddi hírek

Toyota-vezetés a Dakaron, női pilótát jelentett be a Sauber, Horner szerint az olasz sajtó agyonnyomja a Ferrarit: egy helyen a Formula.hu napi hírei.

Loeb-siker és Toyota-vezetés a Dakaron

Kezdjük napi hírösszefoglalónkat a Dakar Ralival, amelyen a negyedik igazi szakaszt teljesítette a mezőny. Az autósoknál megszületett Sebastien Loeb idei első részsikere, de egyébként is jó napot zárt a Prodrive, hiszen a címvédő Nasser Al-Attiyah pedig felzárkózott a harmadik helyre összetettben. Ahol viszont továbbra is a toyotás Yazeed Al-Rajhi – aki kis híján nézői autóval ütközött – vezet, sőt az előnyét is növelte az Audit erősítő Carlos Sainzcal szemben. Bővebb napi beszámoló ide kattintva, a keddi legjobbak értékelései pedig itt olvashatók.

dakar-loeb-prodrive



Ami a többi géposztályt illeti: a kétkerekűek között a chilei Jose Ignacio Cornejo Florimo bizonyult a leggyorsabbnak a nap során, három percet adott Ricky Brabecnek, szinte ugyanennyit Kevin Benavidesnek, és bő négyet Ross Branchnek. A hondás ezzel már második szakaszgyőzelmet könyvelhette el az idei Dakaron, ő lett az első duplázó, ami pedig még ennél is fontosabb, hogy az összetettben is átvette a vezetést: 75 másodperccel előzi meg az egészen eddig éllovas Branchet, és öt perc az előnye Brabec előtt.

A kamionosoknál Janus van Kasteren újra vezet, s ebben a kategóriában született a legjobb magyar eredmény is, hiszen a Kovács Miklós vezette Qualisport-egység a 13. idővel zárta a napot. Többi honfitársunkat illetően Darázsi Zsolték ugyanitt a 32., Szalai Norberték pedig a 35. helyen zárták a verseny negyedik szakaszát. A Challenger kategóriában, vagyis a T3-as buggyk értékelésében Lónyai Pál az eddigi legtisztább napját tudta összerakni, hiszen a 24. időeredményt produkálta 52 perc hátránnyal, míg a motorosok között a romániai Gyenes Emánuel a 30. helyre hozta be a KTM-et.

Emellett természetesen szót érdemel az Africa Eco Race-en szereplő magyar autós egység, a Varga Racing Team is, amely hondok nélkül, jó eredménnyel teljesítette hetedik szelektív szakaszát: az autósok között a 4. helyen végeztek a mauritániai hurokszakaszon – az ő nap végi beszámolójuk itt olvasható.

 

Mi újság az F1-ben?

Rátérve a Formula-1-re: a keddi csendesebb nap volt a több bejelentést is hozó hétfő után. A legérdekesebb értesülés a Ferrarival kapcsolatos, az olasz sajtó ugyanis jó szokásához híven elkezdett jelentős, ezúttal hét tizedmásodperces előrelépésről beszélni a maranellóiak új versenygépe kapcsán – minderről itt írtunk részletesen.

f1-leclerc-ferrari-2023

S ha már szóba került az olasz sajtó: Christian Horner szerint a Scuderiára hatalmas nyomást helyez a hazai médiája. A Red Bull F1-es csapatvezetője akkor beszélt erről, amikor arról elmélkedett, hogy vajon melyik riválisuk jelentheti rájuk a legfőbb veszélyt 2024-ben.

Az esélyeket latolgatta Zak Brown, a McLaren elnök-vezérigazgatója is, amikor elhintette, hogy nem érné meglepetésként, ha a Mercedes feltámadna és Lewis Hamilton bezsebelné hőn áhított nyolcadik világbajnoki címét. Brown egyébként saját maguktól is előrelépést vár, de szerinte minden attól függ, Adrian Newey mekkorát varázsol a Red Bullnál.

A 25 esztendős Carrie Schreiner érkezését jelentette be kedden a Sauber csapata. A német hölgy a kizárólag nők számára létrehozott F1 Academyben képviseli majd a Sauber támogatását élvező Campos Racinget. A motorsportos berkeken belül már most is rendkívül tapasztalt hölgy a tavaly indult széria 15 versenyzőjének egyike volt, akkor megnyerte a második versenyt Zandvoortban.

f1-haas-williams

Egy másik juniorgárda, az MP Motorsport is szolgáltatott hírrel, ugyanis a tulajdonosuk, Henk de Jong elhintette, hogy több F1-es istállóval is beszéltek annak kapcsán, hogy őket felvásárolva szálljanak be a száguldó cirkuszba – részletek ide kattintva.

A Williams egyébként nemcsak a csapatot nem akarta eladni az MP Motorsportnak, hanem Alexander Albonhoz is ragaszkodott a grove-i alakulat: az ESPN arról írt, hogy Albont két csapat is megkereste 2023-ban, hogy idén már náluk versenyezzen, azonban a Williams - a lap állítása szerint - hallani sem akart erről. Ami nem is csoda, hiszen Albon a hátán viszi a grove-i istállót, a csapat tavalyi 28 pontjából 27-et ő szerzett meg – bővebben itt.

Szóba került még Michael Schumacher is: a korábbi F1-es pilóta, Johnny Herbert beszélt arról, hogy feltételezése szerint a legendás német állapota nem sokat változott a tíz évvel ezelőtti síbalesete óta.

Az egykori csapatfőnök, Eddie Jordan pedig megnevezte a Formula-1-ben valaha látott legjobb pilótapárost. „Azt hiszem, a Senna-Prost partnerség a valaha volt legjobb, hiszen mindketten elképesztően tehetségesek voltak” – mondta Jordan a Formula For Success podcastben. „Prost négy vb-címet nyert, Senna is rengetegszer győzött és hihetetlenül gyorsak voltak mindketten.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: