DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. július 27. szombat
Hírösszefoglaló

Ricciardo nem gondolkodott, F1-es távozások, tragédia a ralin – szombati hírek

Liam Lawson megérti az AlphaTauri választását, az Aston Martin F1-es szenvedésének hátterében a félrecsúszott fejlesztés állhat, nagy baleset a Formula-E-ben.

Július egyetlen Formula-1-mentes hétvégéjének szombatja, ahogy várni lehetett, csendesen alakult a királykategóriához kötődő hírek szempontjából. A hét nagy sztorija, Daniel Ricciardo visszatérése kapcsán hangzott el még néhány nyilatkozat.

Reakciók Ricciardo visszatérésére

Köztük maga a főszereplő – aki az AlphaTauri gyárában túlesett már az üléspróbán – adott interjút: ebben említi a sorsfordító telefonhívást is Helmut Markóval.

„Úgy voltam, hallgassuk meg, mit mond. Az ember néha felkészíti magát arra, ’mi lesz, ha megkérdezi tőlem’. Nem nagyon kellett gondolkodnom rajta” – mondta Ricciardo. „Ennél a családnál úgy érzem, mintha újra átesnék ugyanazon, hiszen hozzászoktam az ehhez hasonló hívásokhoz, ilyen pillanatokban szokták bedobni őket.”

„Nem volt kérdés, hogy igent fogok mondani, csak az tudatosult bennem, hogy nagyon hamar meg fog történni” – magyarázta az ausztrál. Elmondta, a Red Bull szimulátoros teendői során kezdte azt érezni, hogy újra önmaga, és ekkor kezdett visszaszeretni a versenyzésbe.



Mikor De Vries leváltásáról beszéltek, a csapat tartalékosa, Liam Lawson nevét emlegették favoritként. A 21 éves új-zélandi tehetség azonban nem mutatja, hogy bánkódna a döntés miatt:

„A tervem az, hogy következő évre szerezzek ülést, ezt a szezont mindig is a Super Formulában akartam befejezni. Különösen nehéz lenne idény közben beugrani, az AlphaTauri pedig tapasztalt versenyzőt akart, aki régóta a Formula-1-ben van. Így megértem a döntésüket” – mondta a Motorsport.com-nak Lawson. A versenyzőt a Super Formula Fujiban tartott versenyén kérdezték: a bajnokság második helyén áll 10 pont hátránnyal, késznek érzi magát a Formula-1-re, de előbb a japán sorozatot akarja megnyerni.

Kevesen tudnak jobban azonosulni Nyck de Vries helyzetével, mint Danyiil Kvjat, akit nem is egyszer, hanem kétszer menesztettek a Red Bull csapataitól a Formula-1-ben – először 2015-ben a nagycsapattól, majd visszafokozása után egy évvel a Toro Rossótól is szezon közben tették ki.

„Két különböző helyzetről beszélünk, amelyek persze nem összehasonlíthatók. De ez egy kemény környezet, kemény világ, különösen a Red Bullnál, ahol extrém versenyképessé válhat a helyzet. Néha így végződik” – mondta a The Race-nek a Formula-E római újonctesztjén NIO csapattal résztvevő, Lamborghinihez gyári LMDh-versenyzőként csatlakozó orosz.

A FOM távozói, Domenicali tervei, Goodwood, Aston és Hamilton

Egy időben hagyja el posztját a FOM-ban a kereskedelmi ügyvezető Brandon Snow, valamint a versenypromócióért felelő Chloe Targett-Adams – ő 14 éven át dolgozott a Formula-1-nek. Részletekről itt írtunk.

Egyszerűbb, könnyebb és hangosabb: ezek Stefano Domenicali céljai a jövő Formula-1-es erőforrásait illetően. Ugyanakkor nem akarnak hadat üzenni az elektromos járműiparnak. A sportág első emberének nyilatkozata itt olvasható.

Az időjárás-előrejelzés, a viharok és nagy szelek fenyegetése miatt törölték a Goodwoodi Sebességfesztivál szombati programját. Ez Formula-1-es versenyzők szereplését is érintette, elsősorban Lando Norrisét, aki csak ma vezette volna a McLarent a bemutatón. Sebastian Vettel – a McLaren MP4/8-cal és Williams FW14B-vel –, Mika Hakkinen és Mick Schumacher is ment volna ma, de ők a vasárnapi programban is szerepelnek.

A kanadai eredmény megtévesztő volt, Silverstone kifejezetten nem kedvezett az AMR23-nak, és a fejlesztést is félreismerhette a csapat. Van kiút a zöldek Monacót követő rossz szériájából? Ezt fejtegettük cikkünkben.

„Nem érdekel, hányadik helyen zárom ezt az évet. Jelenleg a fejlesztésekhez szükséges információkat szeretném megadni a csapatnak, hogy jó irányba haladjunk. A következő szezon első futamán pedig az élen akarunk harcolni” – ezeket a szavakat Lewis Hamilton mondta: a hétszeres világbajnok kijelentette, az idei szezon már nem számít, 2024-re összpontosítanak.

Hamilton a bulvárhírekbe is bekerült. A brit sajtóban megjelent fotók tanúsága szerint a silverstone-i és hungaroringi versenyek között a hétszeres világbajnok Ibizára utazott, ahol kellemes társaságban tölti az időt: a mellette látható hölgy Jenny Stray Spetalen, egy 20 éves teniszjátékos.

Formula-E: Evans a nyertes, Cassidy az új éllovas

Rómában Mitch Evansé az első versenynap, az új-zélandi az időmérőt és a futamot is megnyerte, ezzel fontos lépést tett meg a világbajnoki küzdelemben – a pontverseny harmadik helyén áll, 20 egység a lemaradása, és három forduló maradt hátra. A mögött második helyen befutó Nick Cassidy a tabella új éllovasa, öt ponttal Jake Dennis előtt, aki negyedik helyen végzett.

A futamot piros zászlóval szakították félbe ijesztő baleset miatt. A láncreakciót az első sorból rajtoló Sam Bird vezetői hibája váltotta ki: a brit a 6-os kanyarban veszítette el az irányítást a 9. körben. A beláthatatlan kanyarban nem lehetett elkerülni az ütközéseket. A Bird mögött következő három versenyzőnek még szerencséje volt, Sebastien Buemi azonban nagy tempóval csapódott a Jaguarba.

Az újra mozgásba került roncsot Stoffel Vandoorne csak a falnak ütközve tudta elkerülni, Edoardo Mortara azonban frontálisan becsapódott. Antonio Felix da Costa, Lucas di Grassi és Robin Frijns is kiesett a sérült autókkal és törmelékkel borított kanyarban, a bokszba visszaérő Pascal Wehlrein Porschéján pedig a felfüggesztés tört el. Bár a baleset rémisztő volt, minden versenyző sértetlenül el tudta hagyni autóját. A versenyt piros zászlóval szakították félbe.

 

Halálos baleset egy raliversenyen

Tragédia történt a New England Forest Rallyn. Az ausztrál Erin Kelly életét vesztette az ötödik gyorsasági szakasz során. Az egység Subaru Impreza Outback Sportját vezető TJ Pullen a pénteki ötödik szakaszon csúszott ki autójával. A baleset következtében a szervezők tájékoztatása szerint Erin Kelly olyan fokú sérüléseket szenvedett, melyekbe belehalt. TJ Pullent kórházba szállították. A balesetet követő szombat reggel megbeszélést tartottak a csapatok, szervezők és széria képviselői. Az indulók fele jelezte, vissza akar lépni az eseménytől, ezért a New England Forest Rallyt törölték. Nyugodjék békében!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: