DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
GP2/3

GP2: Fontos győzelem a baleset árnyékában

Az idény második versenyét Alex Lynn nyerte Barcelonában, aki jövőre már az F1-ben szeretne lenni, a bajnokságot Pierre Gasly vezeti, akinek ugyanilyen ambíciói vannak. A GP3-ban thai győzelem született.

A Williams tesztpilótája, Alex Lynn győzött a GP2 szezonnyitó fordulójának vasárnapi sprintversenyén Barcelonában, ami fontos eredmény a tegnapi futamot ötödikként befejező fiatal pilóta számára. Lynn ugyanis a GP2-es bajnoki címre tör, amely jó ajánlólevél a 2017-es Formula-1-be jutáshoz – ezt jelölte meg céljaként a versenyző –, ehhez pedig fontos, hogy a kezdetektől fogva nyerni tudjon.

Az első körökben fordulatos, kissé leülepedő, majd a végén számos előzéssel ismét felélénkülő verseny azonban nem a 2014-es GP3-as bajnok győzelméről, hanem egy nagy balesetről marad emlékezetes. Sean Galeal és Antonio Giovinazzi a 14. pozícióért harcoltak, mikor az indonéz pilóta olasz vetélytársa elé vágott, az autók pedig összeértek a hátsó egyenesben. Giovinazzi levegőbe repült, eltalálta a következő kanyart teljesítő Arthur Pic versenygépét, majd a kavicságyon megpattanva nagy sebességgel, oldalról csapódott a gumifalnak. Látszólag a versenyző lába sérült meg. Az eset felvétele és a fejlemények ebben a posztban tekinthetők meg.



A 26 körös futam biztonsági autó alatt ért véget, Lynn mögött Pierre Gasly végzett másodikként, a Barcelonában kétszer dobogóra álló francia, egy másik F1-es reménység, aki a Toro Rossóban tűnhet fel jövőre, jelenleg vezeti a bajnoki pontversenyt. A jövő heti teszten Manort vezető Jordan King lett a második, Artem Markelov, a pole-ból induló Raffaele Marciello, Oliver Rowland, Nicholas Latifi és Nobuharu Matsushita alkották a pontszerzők sorát. Az első versenyt megnyerő Norman Nato ezúttal nem szerzett pontot, a tavalyi domináns bajnok, Stoffel Vandoorne helyére az ART csapathoz érkező Szergej Szirotkin pedig nullázással zárta a hétvégét.

A GP3 nyitófordulója szintén lezajlott Spanyolországban, itt a vasárnapi futamot a thaiföldi Alexander Albon nyerte, akit a futam utolsó szakaszáig üldözött Oscar Tunjo. A Ferrari fiatal pilótája, Antonio Fuoco szerezte meg az utolsó dobogós helyet. A McLaren által támogatott újonc, Nyck de Vries ötödik lett, míg az első futamot megnyerő Charles Leclerc (megint csak a Ferrari-akadémia tagja) csupán 9. pozícióban ért célba, de mivel a szombati főverseny több pontot ér, így is ő hagyta el bajnoki éllovasként az első hétvégét.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: