DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 19. csütörtök
Formula+

Exkluzív: Wolff így kezelte Hamilton és Rosberg kirohanásait

Toto Wolff egy szűk körű interjú során a Formula.hu jelenlétében arról beszélt, hogy miként kezelte Lewis Hamilton és Nico Rosberg csapatrádiós kirohanásait.

Hamilton és Rosberg négy éven át, 2013 és 2016 között alkotta a Mercedes F1-es csapatának versenyzőpárosát – ezen időszak alatt az Ezüstnyilak három egyéni, valamint három konstruktőri világbajnoki címet zsebeltek be.



Habár a páros pályán nyújtott teljesítményére nem lehetett panasza a Mercedes vezetésének, Toto Wolff, a gárda csapatfőnöke elárulta, hogy zárt ajtók mögött kemény dolga volt a Hamilton-Rosberg duó kezelésével. 

Ezen helyzet ismertetésére egy konkrét példát hozott fel Wolff: „Egy korábbi versenyzőpárosunknál megfigyelhető volt az, hogy brutális dolgokat mondtak a csapatrádión keresztül. Nem szabad elfelejteni, hogy ezek a srácok hatalmas nyomás alatt vannak, hiszen levegőért kapkodva, 300 km/h-s sebesség mellett csatáznak a riválisaikkal. Ilyenkor előfordul az, hogy a versenyzőnek nincs ideje vagy energiája tisztán gondolkodni a stratégiáról.”

„Ha időközben még az autó is megáll alattuk, akkor természetes, hogy mi vagyunk a versenyző szemetesvödre, és ránk öntheti a csalódottságát. Van azonban egy limit, amit nem szabad túllépni.”

„Amikor a versenyző bunkó megjegyzéseket tesz a csapat egyes tagjaira, azt nem szabad annyiban hagyni. Néhány évvel korábban, amikor Lewis és Nico alkották a csapatot, elmentettem néhány kellemetlen rádióbeszélgetést, amit ezt követően lejátszottam nekik. ’Ez sokkoló’ – így reagáltak a saját rádiós megszólalásaikra.”

„Mondtam nekik, hogy képzeljék magukat a versenymérnökük feleségének a helyébe, aki otthon büszkén követi a versenyt, miközben a férje Lewis Hamilton és Nico Rosberg mellett dolgozik, majd a versenyző emelkedett hangnemben kérdőre vonja a mérnökét, hogy mi a fészkes fenét csinált a stratégiával.”

„Feltettem a kérdést Lewisnak és Nicónak, hogy mit gondolnának abban az esetben, ha ezt külső szemlélőként, a kanapéról figyelve hallanák. Megkérdeztem tőlük, hogy mondta-e a csapat valaha nekik egy versenyzői hiba esetén, hogy mennyire rossz munkát végeznek. A kommunikációt illető elvárások csapaton belül oda-vissza érvényesek.”

„Hozzá kell tenni, hogy mindketten túl fiatalok voltak, így némileg érthető, hogy szemetesvödörként használtak minket.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: