DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. június 23. vasárnap
Formula+

Exkluzív: Hülkenberg a németek F1 iránti érdeklődéséről

A Formula.hu Monacóban készített exkluzív interjút Nico Hülkenberggel, az Audi gyári F1-es csapatának első versenyzőjével.

A jelenleg még Haas színekben versenyző 36 éves németet többek között Ayao Komatsu csapatfőnöki munkásságáról, hazája népének F1 iránti érdeklődéséről és a néhány napon belül startoló labdarúgó-Európa-bajnokságról is kérdeztük.



A Haas új csapatfőnökkel vágott neki a 2024-es szezonnak. Mit gondolsz Ayao munkásságáról, jó irányba halad az immáron általa vezényelt gárda?



Véleményem szerint Ayao jó munkát végez. Nyilvánvalóan nagyon sok új feladattal szembesült, miután a csapatfőnöki székbe avanzsált. Többé már nem csupán a mérnöki és a technikai területtel foglalkozik, hanem a kereskedelmi és a csapatvezetési felelősségi körök is hozzá tartoznak.

Meg vagyok győződve róla, hogy Ayao nagyon sokra képes. Kijelenthetjük, hogy a technikai területen eszközölt változtatásai nagyon jól sikerültek, emellett pedig több osztály működésébe is beavatkozott. Mindenképpen pozitívan tudom értékelni az eddigi munkásságát, úgy érzem a csapat megfelelő irányba tart.

Jövőre csatlakozol az Audi-projekthez, melynek értelmében te leszel a 2026-ban debütáló Audi első F1-es versenyzője. Mit gondolsz a németországi emberek F1 iránti érdeklődéséről?

Úgy érzem, hogy a német emberek sport iránti érdeklődése kezd ismét felfelé ívelő pályára állni. Nem szabad elfelejteni, hogy Németország mindig el volt kényeztetve, ami az F1-es sikereket illeti, gondoljunk csak Schumacherékre, Vettelre, Rosbergre és a Mercedesre. Mindig jelen voltunk és vagyunk a sportban, mindig komoly tényezők voltunk, ami magas szintű teljesítménnyel is párosult.

Szerintem normális, hogy van egy telítettségi hatás, amin talán már túl is vagyunk. Az F1 természetesen sokat változott, amióta átvették az új tulajdonosok, sokkal dögösebb és szórakoztatóbb lett. Úgy gondolom, ennek következményeképp az F1 kezd ismét egyre érdekesebbé válni a németek számára – egyben remélem is, hogy ez valóban így van. Valószínűleg az Audinak is lesz hatása erre a folyamatra mint a második német F1-es gyártó.



Ha visszanézünk 2010-re, az F1-es debütálásod évére, mit gondolsz, melyik területeken fejlődtél a legtöbbet azóta?

Ez egy állandó folyamat minden versenyző számára, mely során folyamatosan arra törekszünk, hogy fejlődjenek a versenyzési képességeink, valamint a csapatnak adott visszajelzéseink.

Természetesen ez időbe telik, a mögöttem lévő évek és az eltérő generációs autókban szerzett tapasztalataim pedig sokat segítenek. Versenyzőként folyamatosan tanulunk, igazodunk az éppen aktuális autókhoz, mely során természetesen fejlődést tudunk elérni. Más sportokban is hasonlóan működik ez, egy teniszező, golfozó vagy kosaras is folyamatosan azon dolgozik, hogy egyre jobb legyen az ellenfeleinél.



Fernando Alonso számos alkalommal kifejtette azt, hogy véleménye szerint te vagy az egyik legjobb F1-es versenyző a mezőnyben. Milyen érzés ehhez hasonló szavakat hallani egy közvetlen riválisodtól?

Határozottan jó érzés ilyen visszajelzéseket kapni – sokkal jobb, mintha negatív módon vagy egyáltalán nem beszélnének rólam. Úgy gondolom, ez egyben a tisztelet jele is, mindketten tiszteljük egymást.

Fernando és én is az idősebb generáció tagjai vagyunk. Mindezek mellett nagyon jól kijövünk a mezőnyben lévő fiatalabb srácokkal, valamint mindkettőnk előtt van még néhány év az F1-ben.

Ahogy mondtad, még van jó néhány év előtted az F1-ben. Az ezt követő időszakot illetően esetleg már vannak tervek a fejedben?

Nem igazán. Hogy őszinte legyek, ötletem sincs. Jelenleg minden erőmmel a jelenre és a következő néhány évre fókuszálok, melyből a lehető legtöbbet szeretném kihozni.

Úgy vélem, ha túl sokat gondolkodunk azon, hogy mi lesz a jövőben, azzal csupán az időnket és az energiánkat égetjük. Többé-kevésbé már tudom, hogy mi vár rám, hiszen megtapasztaltam ezt abban az időszakban, amikor nem voltam F1-es versenyző. Nem aggódom azonban emiatt, egészen biztosan megtalálom a megfelelő dolgot, ami lefoglal és boldoggá tesz.



A legtöbben elképzelhetetlennek tartják az F1-es versenynaptárat Monaco nélkül, míg mások kritikával illetik a helyszínt. Mit gondolsz, továbbra is Monaco az F1 legnagyobb presztízzsel rendelkező versenyhétvégéje?

Igen, abszolút. Az egész hétvége óriási kihívást jelent és végig pengeélen táncolunk az autóban. Ez az egyik kedvenc pályám, nagyon várom már a kihívást. 2015 óta Monacóban élek, ez lesz a 11. Monacói Nagydíjam, és gyermekkoromban is sok itteni versenyt megnéztem. Monaco ikonikus helyszín, ahol minden a tradíciókról szól.

Végezetül pedig labdarúgó-Európa-bajnokság, melyet idén nyáron hazádban, Németországban redeznek. Követni fogod a mérkőzéseket?

Egészen biztos, hogy követni fogom. Minden meccset nem lesz időm megnézni, de hazám válogatottjának mérkőzéseit nem hagyom ki. Valószínűleg valamelyik meccsen kint is leszek – hosszú ideje nem voltam már futballmérkőzésen, szóval ez egy jó lehetőség. Másrészről viszont a júliusi beosztásunkban nem lesz könnyű lyukat találni, szóval majd meglátjuk.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: