DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
Formula-E

Formula-E: Evans magabiztos győzelmet aratott

Az eső miatt egy hatalmas balesettel kezdődött a Formula-E történetének első Szöulban rendezett futama, ahol Mitch Evans győzött. A Jaguar versenyzője ezzel megtartotta esélyét a bajnoki címre.

Dél-Korea fővárosában Szöulban zárul a Formula-E jelenlegi szezonja egy dupla futamos fordulóval, ahol a pályát részben a Jamsil Sportközpontban alakították ki. A helyszínre először látogatott el a sorozat, de rögtön egy izgalmas hétvégének nézhettünk elébe, mivel a legutóbbi londoni eseményen biztossá vált, hogy itt dől el a világbajnoki cím sorsa. A tabellán Stoffel Vandoorne magabiztos előnnyel vezetett a magyar idő szerint szombaton reggel rendezett verseny előtt, de lőtávolon belül volt még Mitch Evans és Edoardo Mortara, valamint matematikailag még a kétszeres bajnok Jean-Eric Vergne-t sem volt szabad leírni.

A hétvége első időmérő edzése szakadó esőben zajlott, ezek után pedig a rajtot Olivier Rowland várhatta a pole-pozícióból, mellőle a Mahindrához való átigazolását nemrégiben bejelentő Lucas di Grassi indulhatott, míg a második sorban Evans, valamint Pascal Wehrlein foglaltak helyet. A Jaguar bajnokesélyese így jó pozícióba került, miután riválisai közül Mortara a hatodik, Vandoorne a hetedik, Vergne pedig a kilencedik helyről indulhatott, utóbbi ráadásul a kvalifikáción szerezhető pontok miatt hamar elveszítette esélyét az újabb bajnoki győzelemre. 

A lámpák kialvása után Rowland elég rosszul kapta el a rajtot a teljesen vizes pályán, néhány kanyar után pedig már Evans volt élen, mögöttük viszont az esőnek hála kettő perc sem kellett egy tömegbalesethez, így azonnal érkezett a piros zászló. A pálya 21-es kanyarja előtt néhány másodperc alatt nyolc darab autó csúszott a falba, valamint egymásba, Nyck de Vries például konkréten felöklelte Sebastian Buemi versenygépét. Az eset következtében rajtuk kívül Dan Ticktum, Oliver Turvey, Andre Lotterer, és Oliver Askew adták fel a küzdelmet. Egy hosszabb szünet után végül a biztonsági autó mögött folytatódhatott a verseny, a mezőnyt pedig 41 perccel az idő lejárta előtt engedték el. 



Az újraindítás után Evans számára elég kedvezően alakultak a dolgok, miután az élen maradt, míg Vandoorne és Mortara csak a hatodik-hetedik helyen haladtak, ráadásul utóbbi egy öt másodperces időbüntetést is begyűjtött a Vergne elleni csata során. A támadó módot az élmezőnyből elsőként az ekkor negyedik helyen haladó Jake Dennis vette fel, majd követte őt az előtte autózó Di Grassi, és Rowland, de félórával a vége előtt Evans is rászánta magát az aktiválásra, aki ezzel együtt megtartotta vezető pozícióját.

A második támadó módot már a Jaguar pilótája vette fel először, az előnye pedig továbbra is elegendő volt ahhoz, hogy Rowland előtt maradjon. A bajnoki címért küzdő vetélytársak közül ezzel egyszerre Vandoorne sem tétlenkedett, aki elment Vergne mellett, fellépve így az ötödik helyre, és elindulhatott Dennis után, ráadásul a nézői szavazatok alapján a Fanboostot is használhatta. Mortara már nem volt ilyen szerencsés, a korábbi büntetése mellett még Wehrlein is megelőzte, majd 11 perc, és a leállás miatt előírt 45 másodperces hosszabbítás volt még hátra, mikor egy job hátsó defekt után véget ért a futama, ezáltal elbúcsúzhatott a bajnoki címtől.

Az utolsó percekben úgy tűnt, viszonylagos nyugalomban zárulhat a futam, erre azonban Alexander Sims cáfolt rá. A Mahindra versenyzője a 10-es kanyarnál tette falba az autót, ezért másodjára is bejött a biztonsági autó, a mezőny pedig már mögötte tette meg a hátralévő köröket. Mitch Evans győzelmét ez sem veszélyeztette, ezzel pedig a zárófutam előtt megmaradt az esélye arra, hogy vasárnap elkapja a pontverseny éllovasát. A dobogóra még Rowland és Di Grassi állhattak fel, mögöttük pedig Dennis, Vandoorne, Vergne, Wehrlein, Frijns, Da Costa, és Cassidy zárták a legjobb tízet.

A folytatás holnap a szezonzáróval, mely egyben a széria 100. versenye lesz.

Eredmények: 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: