DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Formula-E

Makaó GP: Svéd pole az Eb-menők előtt

A holnapi kvalifikációs versenyre az ötödik Makaó Nagydíján induló Felix Rosenqvist szerezte meg a pole-t az Európa-bajnokság első négy helyezettjét megelőzve. Verstappen büntetéssel ötödik.

A Formula-3-ban már veteránnak számító 23 éves Felix Rosenqvist ötödszörre utazott el a legendás Makaó Nagydíjra, ahol végre áttörést ért el, hiszen megszerezte a pole-pozíciót a holnapi kvalifikációs futamra. Az edzés elején Tom Blomqvist vezetett tegnapi idejével, de az hamar biztossá vált, hogy az az idő nem lesz elég a pole-hoz, hiszen F3-as riválisa, Lucas Auer letaszította őt az első helyről.

makaof3



Az osztrák sem maradt sokáig az élen, hiszen jött Esteban Ocon, aki átvette a vezetést Auertől, ám Gerhard Berger unokaöccse számára ez is elég lett volna a pole-hoz, hiszen Ocon a szabadedzésen begyűjtött egy kéthelyes rajtbüntetést Max Verstappenhez hasonlóan. Aztán jött a tavalyi Eb-ezüstérmes Rosenqvist, aki mindkettejüket átugrotta, s Ocon már hiába próbálta visszavenni helyét, egy sárga, majd egy piros zászló ezt lehetetlenné tette.

A harmadik helyre az utolsó pillanatban Max Verstappen ért oda, de mivel ő is büntetést kap, a Mücke két versenyzője, Rosenqvist és Auer állhat az első rajtsorba. Érdekes, hogy Rosenqvist mögött a következő négy rajtkockába az Eb első négy helyezettje állhat fel, a büntetések után végül Blomqvist lett a harmadik, Ocon a negyedik, Verstappen pedig az ötödik.

A Carlin nem lehet elégedetlen, hiszen Blomqvist harmadik helye mellé Jordan King egy hatodik, Antonio Giovinazzi pedig egy nyolcadik helyet hozott, utóbbi kettő közé Nick Cassidy ékelődött be a mezőny két NBE-motoros autójának egyikével. Az első tízbe a WSR szezonzárójának meglepetésembere, a kanadai Latifi, és a szezont a második helyen záró Merhi fért még be, az Auto GP-s Markus Pommer, és a GP2-es Stefano Coletti viszont már nem, utóbbi ráadásul balesetet is szenvedett az időmérőn.

A tízkörös kvalifikációs versenyt szombaton magyar idő szerint 06:45-től, a 15 körös Makaó Nagydíjat vasárnap 08:30-tól rendezik.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: