DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F2/F3

F2: Drugovich nyert, káosz az újraindításnál

Balesetek tömkelege, piros zászlós megszakítás és több biztonsági autós fázis tarkította az F2-esek hollandiai főversenyét, amelyen az MP Motorsport brazilja győzelmével a bajnoki cím kapujába ért.

A bajnokságot fölényesen vezető Felipe Drugovich vághatott neki az élről a Formula-2-esek zandvoorti főfutamának. A brazil megtartotta a vezetést Jack Doohan előtt, a harmadik Logan Sargeant azonban már a célegyenes végén kiszánkázott a sóderágyba, majd onnan a mezőny végén visszatérve néhány kanyarral később hátulról eltalálta Ralph Boschung autóját és a falban kötött ki. A Williams akadémiájához tartozó amerikai bajnoki esélyei ezzel végleg elszálltak, míg a versenyt egy rövid biztonsági autós fázis után piros zászlóval félbeszakították a pálya karbantartása okán.

drugovich-f2-zandvoort



Az újraindítást követően Doohan próbálta támadni Drugovichot, de óriási elfékezés lett az eredménye a kísérletnek, amely után az MP Motorsport pilótája el is nyúlt kissé. A bokszkiállások után sem változott közöttük a sorrend, ahogy a mezőny közepére tértek vissza.

A pilótákat aztán összerázta egy safety car, miután Marino Sato egy rosszul rögzített kerék után a falban találta magát. A dráma pedig az újraindításnál jött: Doohant hátulról felöklelték, a balesetbe pedig többen is érintettek voltak: Tatjana Calderon és Clement Novalak számára szintén véget ért a futam.

f2-restart-crash

Értelemszerűen újra jött egyből a biztonsági autó. Az élen ekkor Liam Lawson vezetésével azok álltak, akik még nem ejtették meg a kötelező kerékcseréjüket, de amint kiállt a safety car, néhány körön belül mindenki kiállt közülük a bokszba, így Drugovich visszakerült az első helyre, nyomában Richard Verschoorral és Ayumu Iwasával.

Ez a sorrend már nem is változott: Drugovich idei ötödik győzelmét aratta – Monaco óta az elsőt –, megelőzve Verschoort, Iwasát, Dennis Haugert és Enzo Fittipaldit. Drugovich ezzel pedig karnyújtásnyira került az F2-es bajnoki címtől, hiszen az üldözői egyaránt gyengén szerepeltek vasárnap: Theo Pourchaire-nek az időmérős hiba miatt be kellett érnie a 10. hellyel, így 70 egységnyire hízott a francia hátránya a brazillal szemben két fordulóval a vége előtt, míg Sargeant és Doohan célba sem ért, Lawson pedig csupán 13. lett. Folytatás Monzában.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: