DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F2/F3

Ilott ütközött, Schumacher növelte előnyét

A pole-ból induló Robert Svarcman könnyedén nyerte az F2 sprintfutamát, mögötte viszont a két bajnokaspiránsnak kis híján ütközött: a német éllovas megúszta, brit üldözője viszont pont nélkül zárt.

A Formula-2-esek sprintfutamával indult a bahreini versenynap programja. Robert Svarcman indulhatott a fordított rajtrácsos pole-ból, s meg is őrizte a vezetést, bár Yuki Tsunoda is hatalmasat rajtolt, ő azonban összeért Marcus Armstronggal – ennek pedig a japán itta meg a levét, defekt miatt kénytelen volt már az első kör végén meglátogatnia a bokszutcát. Svarcman mögött így Armstrong és Jehan Daruvala sorakozott, majd jött Mick Schumacher, akit azonban keményen támadott Nyikita Mazepin: az orosz néhány próbálkozás után át is lépte a bajnokság éllovasát, aki jövőre lehet, hogy a csapattársa lesz a Haas F1-es csapatánál.

Mazepin itt nem is állt meg, rövidesen Daruvalát is megelőzte, így már a harmadik helyen haladt. Schumachernek pedig továbbra is hátrafelé kellett nézelődnie: előbb Jack Aitken igyekezett támadni őt, aztán viszont őt megelőzte Callum Ilott, így a német mögött már legfőbb bajnoki riválisa autózott.

 

A két bajnokaspiráns csatája pedig egy rövid, Theo Pourchaire félreállása miatti biztonsági autós fázis után csúcsosodott ki: Schumacher és Ilott is keményen fékezett a 10-es kanyarnál, a német elkerülése miatt a belső ívre menekülő brit pedig belecsúszott az előttük haladó Daruvala autójába. Utóbbi megfordult, de Ilott autója is megsérült, így az emiatt életbe léptetett VSC-fázis után csak a mezőnynek majdnem a legvégén folytathatta a körözést – sőt, később még egy áthajtásos büntetést is kapott az ütközés okán.

Az újraindítást követően Svarcman továbbra is vezetett, Armstrong viszont hibázott, így Mazepin elment mellette, sőt később a Schumachert a fent említett incidens után megelőző Pedro Piquet is elkapta őt. Schumacher viszont ezután sem lélegezhetett fel: Guanyu Zhou és Louis Deletraz is lenyomta, így egészen a hetedik helyig csúszott vissza. 

Svarcman eközben senkitől sem zavartatva nyert, idei negyedik győzelmét aratva. Mazepin lett a második, a dobogó alsó fokára pedig Piquet műszaki gondjai után a hatalmasat hajrázó Deletraz állhatott fel. A brazil pilóta problémái miatt Schumacher is előreléphetett volna, ám az utolsó körben elment mellette Christian Lundgaard, így végül hetedik helyen futott be, ezzel pedig 14 pontosra növelte az előnyét a nullázó Ilott-tal szemben. A bajnoki cím a jövő hétvégén az ugyanitt, de már a „külső” nyomvonalon rendezett két verseny után dől majd el a két ferraris növendék között.

A sprintfutam végeredménye:

1. R.Shwartzman Prema Racing  
2. Nikita Mazepin Hitech Grand Prix 5.2
3. Louis Delétraz Charouz Racing System 6.4
4. Marcus Armstrong ART Grand Prix 10.6
5. Guanyu Zhou UNI-Virtuosi 15.1
6. C.Lundgaard ART Grand Prix 18.5
7. Mick Schumacher Prema Racing 20.7
8. Felipe Drugovich MP Motorsport 23.5
9. Roy Nissany Trident 25.3
10. Artem Markelov BWT HWA RACELAB 31.1
11. Marino Sato Trident 31.8
12. Dan Ticktum DAMS 39.8
13. Giuliano Alesi MP Motorsport 43.9
14. Sean Gelael DAMS 44.4
15. Yuki Tsunoda Carlin 49.1
16. Callum Ilott UNI-Virtuosi 1'03.4
17. Jack Aitken Campos Racing 1 kör
18. Guilherme Samaia Campos Racing 1 kör
19. Pedro Piquet Charouz Racing System 2 kör
Kiesett:    
  Luca Ghiotto Hitech Grand Prix  
  Jehan Daruvala Carlin  
  Théo Pourchaire BWT HWA RACELAB  
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: