DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 16. kedd
F2/F3

F2: Nagy előzéssel győzött újra Schumacher

A harmadik rajtkockából egy erős starttal és Tsunoda bravúros megelőzésével szezonja második győzelmét szerezte Mick Schumacher Oroszországban. A jelek szerint a bajnoki csata kétesélyessé válik a szezonhajrában.

Szokatlan időpontban, szombat délelőtt tartották Szocsiban a Formula-2 főfutamát. A Carlin elfoglalta az első sort két Red Bull-védenc versenyzőjével: Yuki Tsunoda harmadszor szerezte meg a pole-pozíciót, a legjobb időmérős eredményét elérő Jehan Daruvala sorakozott fel a második rajtkockában. A páros mögött Mick Schumacher foglalta el a harmadik rajtkockát, aki a lámpák kialvását remekül kapta el: lerajtolta az indiait és a japán versenyzőt is támadta, bár előzni nem tudott.

A hátsó traktusban tömegkarambol történt a 2-es kanyarban, Jüri Vips és a bajnokság harmadik helyezettje, Christian Lundgaard maradt a pálya szélén, eltávolításuk idejére pedig pályára lépett a biztonsági autó.



Az újraindítás után kissé lecsillapodtak a kedélyek, a mezőny sűrűjében történt néhány helycsere. A 7. körtől a bokszutca vált az események színterévé, a lágy gumin indulók közepesre cserélték abroncsaikat. Tsunoda és Schumacher egyszerre érkezett a bokszba, a kiállás előtt negyedik Callum Ilott pedig átlépte Daruvalát, aki ezzel lecsúszott a virtuális dobogós helyről.

A gyakorlatban Tsunoda és Schumacher csak a nyolcadik-kilencedik helyen haladt kiállása után, az első hét helyen azok a versenyzők haladtak, akik keményebb keverékkel rajtoltak. Az első két pozícióban Jack Aitken és Guanyu Zhou haladt: a kínai többször meg is támadta a Campost, harmadik próbálkozásra a 2-es kanyarban elé is került, de túl szélesen fordult, ezért a brit megtartotta a pozíciót. A párharccal járó időveszteség révén Nyikita Mazepin utolérte a párost, majd egy váratlan támadással átlépte Zhout. Szintén profitáltak Tsunodáék, akik jelentős darabokat csíptek le hátrányukból, egyértelművé téve, hogy Aitkenék a kiállás után csak mögéjük térhetnek vissza.

Az ideiglenes élcsoportból Aitken jött ki legelőbb, a 28 körös futam 17. körében, és csak Daruvala mögé tért vissza. Két kör múlva a Tsunodára felzárkózó Schumacher szánta el magát, és a célegyenes végi kanyarkombinációban egy bravúros előzéssel átlépte a japánt, átvéve a vezetést – a carlinos ugyanabban a körben még egy helyet veszített Ilott-tal szemben.

Könnyedén hozta be Schumacher az első helyezést, ráadásul Tsunoda is tett neki egy szívességet, mikor az utolsó körben visszavette a második pozíciót Ilott-tól, a bajnokság második helyezettjétől. Sőt, a negyedik Luca Ghiotto is könyörtelenül támadta a britet, de Ilott bravúros védekezéssel a harmadik helyet azért behozta, 25 ezredmásodperc különbséggel a célvonalon.

A második helyről Daruvala ötödik lett, az alternatív stratégiájával vezető Aitken és Zhou párosa hatodik-hetedik. Mazepin, Armstrong és Ticktum szerezte az utolsó pontokat, Svarcman szenvedett a futam hajrájából, a hetedik helyről 11. pozícióba tért vissza, még pontot sem szerzett. Az orosz gyenge szereplésével és Lundgaard kiesésével úgy tűnik, kétesélyessé válthat a bajnoki csata Schumacher és Ilott között.

Az első futam eredménye, Szocsi:

  Versenyző Csapat Hátrány
1 Mick Schumacher Prema Racing  
2 Yuki Tsunoda Carlin 6.3
3 Callum Ilott UNI-Virtuosi 9.4
4 Luca Ghiotto Hitech Grand Prix 9.5
5 Jehan Daruvala Carlin 15.2
6 Jack Aitken Campos Racing 22.1
7 Nikita Mazepin Hitech Grand Prix 23.1
8 Guanyu Zhou UNI-Virtuosi 25.3
9 Marcus Armstrong ART Grand Prix 26.9
10 Dan Ticktum DAMS 29.5
11 R.Shwartzman Prema Racing 35.5
12 Jake Hughes BWT HWA RACELAB 37.5
13 Marino Sato Trident 46.3
14 Giuliano Alesi MP Motorsport 48
15 Artem Markelov BWT HWA RACELAB 52.1
16 Guilherme Samaia Campos Racing 1:07.0
17 Pedro Piquet Charouz Racing System 1:08.7
18 Louis Delétraz Charouz Racing System 1:19.3
  Felipe Drugovich MP Motorsport kiesett
  Roy Nissany Trident kiesett
  C.Lundgaard ART Grand Prix kiesett
  Jüri Vips DAMS kiesett
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: