DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 8. szerda
F2/F3

A Ferrarinak köszönheti első F2-es győzelmét Mick Schumacher

Rengeteg segítséget nyújtott akadémistájának az olasz istálló: többek között így sikerült alkalmazkodnia a Formula-2-es gumikhoz, melyek kezelésének főszerepe volt a Hungaroringen megszerzett sikerben.

Az első rajtkockából indulva végig kezében tartotta a vezetést Mick Schumacher a Formula-2 sprintfutamán a Hungaroringen, így szerezte meg első győzelmét az utánpótláskategóriában. Bár Nobuharu Matsushita végig üldözte őt, a Prema versenyzője megóvta abroncsait a 28 körös táv folyamán, nem veszített jelentős tapadást a hajrára.

A helyes gumikezelés a Formula-2-es újoncok egyik legnehezebb feladata: Schumachernek is sokat kellett tanulnia, hogy alkalmazkodjon a kategória abroncsaihoz, melyek jelentősen eltérnek a Formula-3-as Európa-bajnokság tartós keverékétől. Ebben is segítséget kapott a Ferraritól: Maranello versenyzői akadémiájának tagjaként a hétvégék folyamán számos hasznos tanáccsal látják el.

„Azt hiszem, nehezebb lett volna alkalmazkodni a Formula-2-höz és az F2-es gumikhoz nélkülük” – mondta Schumacher a sprintfutamot követő sajtótájékoztatón, ahol a Formula.hu is jelen volt. „Nagyon szorosan együttműködünk és nagyon hálás vagyok azért, hogy minden segítséget és visszajelzést megkapok a verseny előtt. Apró tippeket adnak például a szél állapotáról és más dolgokról is. Nem akarok részletekbe bocsátkozni, de összességében rengeteget fejlődök támogatásuknak köszönhetően.”



„A szezonnak úgy kezdtem neki, hogy a lehető legtöbbet tanuljak az autóról és a gumikról. Ez utóbbi volt az a pont, ami nagyon különbözött az F3-ban megszokottól. Azt hiszem, hogy sikerült jó munkát végezni. Nagyon különleges volt győzni, és kiderült, hogy lehetséges az F3-ból F2-be fellépni és alkalmazkodni a gumikhoz.”

Ha már szóba került a feljebb lépés, az újságírók természetesen a Formula-1-ről is faggatóztak. Schumacher a szezon korábbi szakaszában a Ferrari és az Alfa Romeo autóját is tesztelte, így a királykategóriát illetően rendelkezik összehasonlítási alappal. Készen áll-e a 20 éves német?

„Ez csak idővel fog kiderülni. Úgy gondolom, első F2-es győzelmem nagyszerű dolog, de még sokat kell fejlesztenem magam. Hogy egy, két vagy három év múlva eljutok-e az F1-be, azt nem tudom. A lehető legjobb teljesítményt nyújtom, igyekszem annyit tanulni, amennyit csak tudok. Így készen fogok állni, amikor eljön a lépés ideje, bármelyik csapathoz is menjek” – válaszolta Schumacher.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: